Anvelopele Nokian reduc emisiile de CO2

Una dintre opțiunile pe care le au la dispoziție șoferii, este alegerea unor anvelope Nokian cu o rezistență redusă la rulare, care ajută atât la reducerea consumului de combustibil, cât și a emisiilor de CO2.

Rezistența la rulare se referă la energia pierdută atunci când anvelopele se mișcă în timpul condusului. Cu cât este mai mică rezistența la rulare, cu atât mai puțină energie este pierdută și mai puțin combustibil consumat. Reducerea consumului de combustibil are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și, totodată, asupra amprentei de carbon lăsate de conducătorul auto, prin reducerea emisiilor de CO2. Pentru autovehiculele electrice, o rezistență la rulare inferioară înseamnă și un interval mai lung de condus.

De exemplu, în cazul în care toate autoturismele din Finlanda, Suedia și Norvegia ar utiliza anvelopele de iarnă Nokian Hakkapeliitta R3, care au o rezistență scăzută la rulare, în locul altor anvelope de iarnă premium, beneficiile ar fi remarcabile. Economiile de combustibil ar fi de aproape 300 milioane de litri, iar emisiile de dioxid de carbon ar scădea cu aproximativ 710 000 de tone.*

„Reducerea cu 8% a rezistenței la rulare este echivalentul reducerii gazelor de eșapament emise de 65.000 de autovehicule.”, este de părere Teppo Huovila, Vicepreședinte Calitate & Sustenabilitate, Nokian Tyres.

În Uniunea Europeană se estimează un procent de 24% pentru emisiile de gaze cu efect de seră, produse din cauza traficului. La nivel european, obiectivul principal este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în anul 2020, față de nivelul înregistrat 1990. Începând cu anul 2021, vor fi stabilite obiective mai stricte de către UE, din acest punct de vedere.

Producătorii de anvelope premium, printre care și Nokian Tyres, fac eforturi constante pentru a reduce rezistența la rulare, atât prin dezvoltarea unor compuși avansați din cauciuc, cât și prin introducerea unor modele inovatoare de rulare și construcții de anvelope.

„Inginerii noștri lucrează din greu pentru atingerea acestui obiectiv: scopul nostru este de a reduce rezistența la rulare a fiecărei noi generații de anvelope fără a compromite siguranța acestora.”, continuă Teppo Huovila.

Consum redus de combustibil și un mediu înconjurător mai protejat

Peste 90% dintre anvelopele Nokian Tyres fac parte din cele mai bune categorii de rezistență la rulare – A, B sau C, în timp ce eticheta cea mai comună a pneurilor pentru autoturisme face parte din categoria E (analiza ETRMA, octombrie 2018). Diferența dintre aceste categorii este enormă și pentru șoferi, nu doar pentru mediu. O anvelopă de vară premium, cu o presiune corectă, poate duce la economisirea a 0,5 litri de combustibil pe o distanță de 100 de kilometri, față de anvelopele cu performanțe reduse.

Nokian Tyres consideră dezvoltarea durabilă foarte importantă, aceasta stând la baza întregului business. În Anuarul de Sustenabilitate RobecoSAM 2019, compania a primit distincția Silver Class.

Deși peste 85% din amprenta de carbon a unei anvelope provine din utilizarea sa, Nokian Tyres continuă să inoveze, pentru a reduce impactul anvelopelor asupra mediului înconjurător, pe toată durata de viață a acestora. De aceea, suntem mândri de aceste realizări:

Reciclare

100% dintre deșeurile din fabrica noastră au fost reciclate în 2018. Aproape 100% dintre anvelopele uzate sunt reciclate în țările nordice și în jur de 95% în restul Europei.

Economisirea energiei

Instalarea unui nou aparat de epurare la centrala electrică Nokia, care oferă apă caldă și abur, a economisit deja 185 de camioane de combustibil.

Energie regenerabilă

În fabrica și sediul central din Nokia, Finlanda, aproximativ 47% din energia utilizată este produsă cu ajutorul unor surse regenerabile de energie. Am instalat panouri solare în depozitul nostru din Vermont, SUA.

Sustenabilitate cu ajutorul materialelor durabile

Nokian Tyres s-a alăturat Platformei Globale Pentru Cauciuc Natural Durabil, în martie 2019. Această platformă va contribui la respectarea drepturilor omului, la prevenirea alunecărilor de teren, la protejarea biodiversității și a resurselor de apă, la îmbunătățirea randamentului și creșterea transparenței lanțului de aprovizionare.

Îmbunătățirea drepturilor de muncă

Evaluările sustenabilității Nokian Tyres din Malaezia și Indonezia au arătat îmbunătățiri ale drepturilor lucrătorilor în 2018, în comparație cu punctele slabe evidențiate în evaluările anterioare. Lucrătorii au avut ture de muncă moderate, zile de odihnă, acces la dozatoare de apă, precum și la un program de educație cu privire la drepturile lor.

*Calculele se bazează pe o comparație a rezistenței la rulare a Nokian Hakkapeliitta R3 cu rezistența la rulare a altor anvelope de iarnă premium. Ipotezele cheie utilizate în calcule sunt următoarele: numărul de autoturisme în Finlanda 2.6 milioane, kilometrajul mediu anual în Finlanda 14.400 km și consumul anual mediu de combustibil în Finlanda de 6,7l/100 km. Se estimează că anvelopele de iarnă reprezintă 45%.

Costul comercial al emisiilor de dioxid de carbon a fost calculat cu un preț presupus de 40 de euro pe tonă, care este în concordanță cu costul utilizat de către Agenția Finlandeză de Transport, Administrația Drumurilor Publice Norvegiene și Agenția pentru Protecția Mediului din SUA. Sursa: Evaluare bazată pe metodologia True Value a KPMG.

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Copia unicatului: Cum a apărut, din nimic, o altă Sintura și care e povestea originalului

Noua Zeelandă este genul acela de țară de la capătul pământului unde ai putea paria că se află monștri subacvatici milenari sau gnomi, fiind o sursă aproape inepuizabilă de surprize și lucruri neobișnuite. Pentru iubitorii GT-urilor ciudate și deosebit de rare, Noua Zeelandă chiar este o nirvana, căci altfel nu s-ar putea explica renașterea, în acel loc, a nu una, ci două mașini Sintura. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să existe doar una.

Citește articol »

Cum a aterizat „Batmobile-ul”: Un circuit uitat și un motor schimbat pe genunchi

În istoria curselor de turisme, una marcată de multiple schimbări de regulamente și chiar mai multe modele legendare, BMW-ul 3.0 CSL are o reputație aparte. Profitând de niște interpretări inteligente ale regulamentului, bavarezii au creat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, un coupe a cărui aerodinamică îl punea la ani lumină de rivali, detaliile exterioare fiind rivalizate doar de cele de sub capotă. Chiar și așa, prea puțini își mai amintesc cum a decurs prima întrecere a celebrului „Batmobile”.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.