Volkswagen Golf 8 GTI Clubsport: Armonie electromecanică

Într-o perioadă de cumpănă, dominată de confuzie în rândul fanilor mașinilor sportive, se dă o luptă aprigă între performanță și tactilitate. Între eficiență și distracție. În esență, între electronică și mecanică. La intersecția dintre cele două lumi apar însă tehnologii interesante, indiferent de tabăra cu care simpatizezi. Un exemplu recent este diferențialul electromecanic VAQ folosit de Volkswagen în cel mai nou hatchback sportiv evadat din Wolfsburg: Golf 8 GTI Clubsport. Detaliile acestui diferențial, prima oară văzut pe modelele Golf 7 GTI echipate cu Performance Pack, au fost deseori neînțelese și neclar comunicate. Dar beneficiile sale au fost mereu expuse laudativ, și pe bună dreptate!

Benjamin Leuchter, Hans-Joachim Stuck, Nürburgring (D)

Fanii mașinilor sportive de altădată sigur cunosc dificultatea de a accelera și a vira simultan într-o mașină puternică cu tracțiune față. Dar tehnologia folosită de Volkswagen reușește să transfere la sol prin roțile față cu succes nu mai puțin de 300CP într-un mod care sfidează status quo-ul de odinioară. Sincronizând viteza de rotație între cele două roți motrice, diferențialul se asigură că ambele transferă puterea la sol și că nu pierd aderența la fel de devreme.

În termeni simpli, o poți călca fără emoții la ieșirea din viraj iar mașina nu va subvira; ba dimpotrivă, în momentul în care apeși accelerația vei simți că botul mașinii vrea să meargă spre interiorul virajului, așa cum îi ceri din volan. Impresionantă este calibrarea făcută de inginerii Volkswagen, pentru că, spre deosebire de diferențialele autoblocante mecanice, nu sunt transferate forțe nedorite în sistemul de direcție care să „smulgă” volanul din mână. De la volan totul pare natural, mașina merge acolo unde îi spui, accelerând cât îi ceri, fără să simți ceva nelalocul lui.

VW Golf 8 GTI Clubsport

Asta vine din principiul de funcționare, pentru că spre deosebire de alte diferențiale autoblocante care sincronizează cele două roți prin principii pur mecanice, VAQ este un diferențial activ, controlat de calculatoarele mașinii. Dar nu este un diferențial electronic, sau „fals” cum s-a mai vehiculat, probabil având în minte sistemele care simulează un diferențial blocant prin sistemul de frânare. VAQ este, în esență, un diferențial mecanic, care folosește un ambreiaj multidisc pentru a sincroniza viteza rotativă a celor două planetare. Diferența stă în faptul că acest ambreiaj este acționat hidraulic, de o pompă comandată electronic oricând decide calculatorul mașinii că este cazul, în loc să se bazeze pe efecte centrifuge sau de frecare pur mecanice.

Volkswagen Golf 8 GTI Clubsport

Avantajul acestui concept stă în flexibilitate, pentru că algoritmul ce-l controlează poate fi calibrat astfel încât beneficiul să fie maxim indiferent de anvelopele folosite, condițiile meteo sau alți asemenea factori variabili. Diferențialul poate rămâne deschis pe frânare și intrarea în viraj, permițând roților față să se învârtă independent pentru a maximiza agilitatea și accelerația laterală, iar apoi în momentul accelerării să ambreieze și să asigure un nivel ridicat de tracțiune. Diferențialul VAQ poate chiar să varieze continuu forța cu care acționează între cele două planetare, ca să jongleze între aceste două stări ale punții față pentru a maximiza performanța.

În cele din urmă, beneficiile acestei tehnologii sunt clare din primul moment în care crești ritmul de la volanul acestui Volkswagen Golf 8 GTI Clubsport. Controlul asupra direcției este îmbunătățit pentru că șasiul ascultă fidel comenzile din volan, iar câștigurile pe ieșirile din viraj sunt semnificative fiindcă poți accelera considerabil mai devreme și mai eficient. Și asta fără să ai habar despre toate procesele software, electronice și mecanice care au loc în spate. Pur și simplu mașina ascultă fidel, fără să facă niciun compromis față de dinamica binecunoscută a modelelor GTI.

De fapt, pilotând ultimul Clubsport, realizezi încă din primul viraj că principiile de calibrare a șasiului au rămas similare de aproape 20 de ani din vremea Golf 5 GTI. Agilitatea inițială asigurată prin geometria suspensiei se transformă apoi, prin cinematica și elastocinematica atent calibrate, în stabilitate care bate la porțile subvirării. Cine face trecerea de la un model GTI mai vechi la ultima generație se va simți ca acasă din punct de vedere dinamic, cu marea diferență că mașina nu va mai subvira atât de devreme pe accelerarea în viraje.

Amestecul între modern și tradițional nu duce mereu la rezultate perfecte, dar în cazul Volkswagen Golf 8 GTI Clubsport tehnologia modernă utilizată pentru diferențial nu face decât să îmbunătățească dinamica binecunoscută a GTI-ului. Uneori, între electronică și mecanică, cel mai bine e să le alegi pe ambele.

Nume de referință al sim racingului din România, streamer și strateg de cursă. Dedicat de mai bine de un deceniu înțelegerii tehnice în detaliu a dinamicii vehiculelor, prin procese de simulare și teste pe circuit.

Copia unicatului: Cum a apărut, din nimic, o altă Sintura și care e povestea originalului

Noua Zeelandă este genul acela de țară de la capătul pământului unde ai putea paria că se află monștri subacvatici milenari sau gnomi, fiind o sursă aproape inepuizabilă de surprize și lucruri neobișnuite. Pentru iubitorii GT-urilor ciudate și deosebit de rare, Noua Zeelandă chiar este o nirvana, căci altfel nu s-ar putea explica renașterea, în acel loc, a nu una, ci două mașini Sintura. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să existe doar una.

Citește articol »

Cum a aterizat „Batmobile-ul”: Un circuit uitat și un motor schimbat pe genunchi

În istoria curselor de turisme, una marcată de multiple schimbări de regulamente și chiar mai multe modele legendare, BMW-ul 3.0 CSL are o reputație aparte. Profitând de niște interpretări inteligente ale regulamentului, bavarezii au creat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, un coupe a cărui aerodinamică îl punea la ani lumină de rivali, detaliile exterioare fiind rivalizate doar de cele de sub capotă. Chiar și așa, prea puțini își mai amintesc cum a decurs prima întrecere a celebrului „Batmobile”.

Citește articol »

Ultimul recital pentru bătrânul tenor: Cum a reușit Joest Racing să bată monolitul Mercedes-Sauber

În mai 1989, Campionatul Mondial de Anduranță venea pentru prima sa reprezentație pe pământ european, mai exact pe fostul circuit de Formula 1 Dijon-Prenois. Ceea ce ar fi trebuit să fie un galop de sănătate pentru echipa de uzină Mercedes-Sauber a devenit, însă, cântecul de lebădă al celui mai faimos model din istoria Grupei C, Porsche-le 962. Reușita, semnată de formația lui Reinhold Joest prin piloții Bob Wollek și Frank Jelinski este notabilă și pentru că abia recent, în cursa de șase ore de la Spa-Francorchamps din acest an, am putut asista la o nouă victorie pentru un Porsche privat la nivel de campionat mondial – după o pauză de 35 de ani.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.