Michelin Dubai 24h Review: Triumf total pentru BMW în prima mare cursă de anduranță a anului

La mică distanță de epicentrul nisipos al motorsportului la început de an, un pluton-record de modele GT3 s-a reunit pentru a celebra 20 de ani ai perlei Orientului în cursele de anduranță - Dubai 24h. BMW a învins Porsche pe toate fronturile comune, iar piloții români au evoluat foarte bine.

Debut de poveste pentru BMW M4 GT3 Evo

Multe puteau merge prost pentru BMW în Dubai. Pe de o parte, era prima participare cu noul model, căci la câte s-au schimbat pe M4 GT3 Evo, o mașină a cărei dezvoltare începea încă de la lansarea primei generații, chiar putem spune că are trăsături net diferite. Iar acestea au fost evidențiate și de trecerea la anvelopele Michelin, a căror degradare mai accentuată după primele câteva tururi făcea ca o arie de dezvoltare a inginerilor din Munchen să conteze foarte mult. Noul Evo e pur și simplu mult mai easy on the rubber. Cu toată complexitatea tehnică pe care asta o presupune.

Al doilea risc era că în Golf au ajuns fix două mașini – una înscrisă de WRT ce țintea victoria la general (GT3-PRO) și una a Paradine Racing ce viza primul loc la GT3-Am. Deci un singur glonț pentru fiecare duel. O greșeală și se închidea garajul. Și cel mai predispus la greșeli putea fi amatorul (a se citi finanțatorul) Darren Leung, campionul British GT din 2023 care s-a ambiționat să ruleze pe ambele mașini. A parcurs peste 1000 de kilometri în cele 24 de ore!

Contribuția sa pe mașina de clasă PRO a fost în prima jumătate a întrecerii (107 de tururi), acolo unde mai trebuia ”ascuns” și celălalt sponsor – Al Faisal Al Zubair (81 de tururi). Însă asta înseamnă un amator pe care te poți baza: și el a putut coborî ocazional sub două minute pe turul de circuit. În rest, greul pentru o victorie răsunătoare a fost al lui Max Hesse, Dan Harper și Ben Tuck. Primii doi au așteptat destul de mult aurul într-o cursă de 24 de ore, după ani de investiții BMW în programul de juniori păstorit de Jochen Neerpasch. De fapt, ce să ne mai ascundem, niciunul dintre cei 5 piloți din BMW-ul #777 nu știa cum e să câștigi după o asemenea durată.

Michelin Dubai 24h 2025 - Sergiu Nicolae - Porsche 911 GT3 R

Putea să le scape victoria asta? Cu siguranță, pentru că Porsche a fost cea mai rapidă mașină – în toate sesiunile preliminare cursei, dar și pe multe secvențe ale întrecerii propriu-zise. Pure Rxcing s-a clasat pe 2, la un tur, doar din pricina a două evenimente – un incident în noapte și un calcul greșit al benzinei pe final. Thomas Preining a stabilit însă cel mai rapid tur în 1:57.136, pulverizând cu o secundă și jumătate recordul istoric de pe anvelope Hankook (2021). În 1:57 au mai fost și două Mercedes-uri, dar nu și BMW-urile care au cules laurii.

Revenind așadar la M4 GT3 Evo, la fel de dificil a fost să se impună la AM cu trei piloți Bronze și un Silver, însă acesta din urmă (Toby Sowery) s-a dovedit excepțional. Deși a rulat doar 27% din total, Sowery a fost în mașină când trebuia pentru a pune bazele victoriei. Cel mai rapid tur al său a fost la doar două sutimi de secundă în urma lui Hesse. A fost al șaptelea în lista individuală a reperelor, iar următorul din echipaj… abia al 51-lea!

Michelin Dubai 24h - Sergiu Nicolae - Porsche 911 GT3 R

Porsche a avut două mașini pe podium la general în Dubai și a dat învingătorul la Pro-Am, iar spectacolul modelelor de cupă a fost deosebit de intens. Red Camel Jordans a câștigat grație ultimei neutralizări în fața altui echipaj olandez – Tierra Outdoor Racing by HWM.

Clasament general

  1. AlManar Racing by WRT / BMW M4 GT3 Evo 589 tururi
  2. Pure Rxcing / Porsche 911 GT3 R (992) +1 tur
  3. Dinamic GT / Porsche 911 GT3 R (992) +1 tur

Clasament Pro-Am

  1. Herberth Motorsport  / Porsche 911 GT3 R (992) 583 tururi
  2. Winward Racing  / Mercedes-AMG GT3 Evo +1:39.237
  3. Dragon Racing / Ferrari 296 GT3 +6 tururi

Clasament Am

  1. Paradine Racing / BMW M4 GT3 Evo 586 tururi
  2. Herberth Motorsport  / Porsche 911 GT3 R (992) +2 tururi
  3. HAAS RT / Audi R8 LMS GT3 Evo II +3 tururi

Privind dintr-o perspectivă istorică, aceasta a fost cea de-a șasea victorie BMW în Dubai. Ediția inaugurală le-a revenit cu E46 M3 CSL prin Philipp Peter, Dieter Quester, Hans-Joachim Stuck și… Toto Wolff. În anul următor, bavarezii s-au impus tot cu echipa Duller Motorsport, tot cu Quester și Peter, însă cu un model Z4 Coupé. Cu modele GT3 au mai urmat succesele din 2011 (Z4 / Schubert) și 2023 (M4 / WRT). Desigur, echipa belgiană a lui Vincent Vosse mai câștigase cursa aceasta și cu Audi în 2016 și 2022.

Cum s-a descurcat Sergiu Nicolae?

După o lungă pauză și fără vreo altă etapă preliminară în Middle East Trophy, echipa uzuală formată din Sergiu Nicolae, Fabrizio Broggi și Sabino de Castro s-a aliniat la start în Dubai la subcategoria Pro-Am, al patrulea pilot înscris fiind Cosimo Papi. Acesta s-a retras din motive medicale, iar cum efortul era prea mare pentru a rula în trei, a fost livrat la ușa avionului în regim de urgență pilotul de uzină Porsche Patric Niederhauser. Fost coechipier al lui Robert Vișoiu în GP3 Series în 2014, elvețianul a migrat înspre GT-uri și a câștigat seria germană ADAC GT Masters în 2019.

Michelin Dubai 24h - Sergiu Nicolae - Porsche 911 GT3 R

Așadar, o bună referință pentru pilotul român, iar calificările s-au încheiat cu un rezultat onorabil. Deficitul lui Nicolae față de Niederhauser a fost de jumătate de secundă, Patric având un mic dezavantaj că a rulat cu același set de anvelope în Q3 cu care evoluase cu câteva minute înainte Sergiu. Iar conform spuselor echipei, drop-offul a fost dramatic, de nivel F1 după primele tururi (maximum 10) de ritm alert.

În cursă, ambii au evoluat foarte solid și au arătat un apetit ofensiv sănătos, fără excese. Niederhauser a avut cel mai rapid tur în 1:58.422, iar Nicolae în 1:59.040. Deci același ecart onorabil, românul fiind al 30-lea din 121 piloți de categorie GT3 în clasamentul celor mai rapizi timpi. În final, mașina #1 s-a clasat pe 9 din 29 de mașini ce au luat startul la categoria de top.

Michelin Dubai 24h - Sergiu Nicolae - Porsche 911 GT3 R

Triumf românesc la categoria GT4

Tudor Tudurachi a celebrat prima sa victorie într-o cursă de 24 de ore. La comenzile modelului BMW M4 GT4 cu care era deja familiarizat după doi ani în seria germană STT, principala misiune a pilotului român în Dubai era să se acomodeze cu rulatul în nocturnă și să aplice fără greșeală strategia experimentatei echipe britanice Simpson Motorsport. Și la ce încercare grea era pus strategul, nevoit să ”ascundă” cumva printre neutralizări și faze mediane ale cursei ritmul șocant de modest a nu mai puțin de trei din cinci titulari. O simplă privire asupra listei cu timpi la această categorie ne arată că acești trei piloți (Docker, Tewiah și Tari) erau cei mai lenți din tot plutonul de 25 de la categoria GT4:

Cele mai rapide tururi ale fiecărui pilot din echipaj

  • Ramez Azzam 2:09.311
  • Tudor Tudurachi 2:10.957
  • Timothy Docker 2:17.861
  • Tiger Tari 2:18.955
  • William Tewiah 2:19.913

Astfel, Ramez Azzam a fost unicul pe care s-a putut baza cu adevărat Tudor, cele patru secvențe ale localnicului totalizând 173 de tururi. Campionul Logan Cup din RES a intrat și el de patru ori în mașină, parcurgând Dubai Autodrome în regim de cursă de 157 de ori. Cei doi piloți cu ritm bun din 5 au acoperit, așadar, 63% din provocarea de 24 de ore. Dincolo de victorie, pentru Tudurachi e o injecție de moral înaintea programului din seria europeană GT4. Desigur, tot alături de BMW, mașină cu care strânge tot mai multe mii de kilometri.

Pe podium, învingătorii au fost însoțiți de celelalte două mașini care au rulat fără mari probleme: obișnuiții din VLN/NLS Sorg Rennsport (Porsche) și echipa locală Continental TTR (Toyota Supra). A abandonat și echipajul ce stabilise cel mai rapid timp individual de calificare (Ginetta Team CMR prin Mike Simpson), dar și celălalt BMW al echipei cu care Tudurachi rula în Germania (WS Racing), care a reușit cel mai rapid tur al categoriei grație legendarului Jeroen Bleekemolen (2:08.102).

Dubai 24h 2025 - Tudor Tudurachi - BMW M4 GT4

Monotonie la celelalte categorii

Turismele sunt tot mai absente în ultimii ani, doar două mașini înscrise de AsBest Racing aflându-se pe grilă, acolo unde odinioară era o pleiadă de TCR-uri. La fel de insignifiantă a fost bătălia și la GT-urile ”libere” strânse la GTX, unde pe cine mai miră că Ginetta sau Vortex abandonează în flăcări? O mașină mai închegată, Lamborghini Super Trofeo Evo 2, se bucura de avantaj imens de ritm, dar tot a avut o cursă modestă și victoria la clasă nu înseamnă mai nimic, când ești pe 33 din 39 la sosire, în spatele a 11 modele Porsche Cup și la peste 45 de tururi de învingător.

Dubai 24h 2025 – Rezultate complete

Dubai 24h 2025 - Sergiu Nicolae - Porsche 911 GT3 R

Așadar, mai bine dăm pagina după ce am tratat temele esențiale din Dubai, pentru că ne așteaptă încă trei weekenduri de anduranță. Mai întâi, rămânem încă puțin în Orient pentru cursa de 6 ore de pe Yas Marina Circuit, la finele căreia se fac și niște adunări aferente 24h Series Middle East Trophy. Cam ca la Le Mans, poate fi un reper de palmares sau o consolare pentru învinșii din cursa-vedetă ce tocmai s-a încheiat.

Apoi, migrăm către Florida, unde ne așteaptă tot atâtea ore de întuneric în ianuarie la Daytona (25-26 ianuarie). În fine, încă o jumătate de revoluție a Globului ne va aduce la Bathurst pentru cele 12 ore ce deschid sezonul IGTC din care mai fac parte 24h Nordschleife (iunie), 24h Spa (o săptămână mai târziu, tot în iunie!), mia de kilometri de la Suzuka (septembrie) și cele 8 ore de la Indianapolis (octombrie).

Nu e timp prea mult nici de șampanie, nici de lacrimi, ci doar de spectacol neîntrerupt!

Foto: Gruppe C Photography pentru BMW Motorsport, Sorin Mirea

Fondator și manager al echipei campioane din ultimele 4 sezoane ale Romanian Endurance Series. Jurnalist de motorsport de mai bine de un deceniu, antreprenor în domeniul sporturilor cu motor și promotor al sim racingului.

Copia unicatului: Cum a apărut, din nimic, o altă Sintura și care e povestea originalului

Noua Zeelandă este genul acela de țară de la capătul pământului unde ai putea paria că se află monștri subacvatici milenari sau gnomi, fiind o sursă aproape inepuizabilă de surprize și lucruri neobișnuite. Pentru iubitorii GT-urilor ciudate și deosebit de rare, Noua Zeelandă chiar este o nirvana, căci altfel nu s-ar putea explica renașterea, în acel loc, a nu una, ci două mașini Sintura. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să existe doar una.

Citește articol »

Cum a aterizat „Batmobile-ul”: Un circuit uitat și un motor schimbat pe genunchi

În istoria curselor de turisme, una marcată de multiple schimbări de regulamente și chiar mai multe modele legendare, BMW-ul 3.0 CSL are o reputație aparte. Profitând de niște interpretări inteligente ale regulamentului, bavarezii au creat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, un coupe a cărui aerodinamică îl punea la ani lumină de rivali, detaliile exterioare fiind rivalizate doar de cele de sub capotă. Chiar și așa, prea puțini își mai amintesc cum a decurs prima întrecere a celebrului „Batmobile”.

Citește articol »

Ultimul recital pentru bătrânul tenor: Cum a reușit Joest Racing să bată monolitul Mercedes-Sauber

În mai 1989, Campionatul Mondial de Anduranță venea pentru prima sa reprezentație pe pământ european, mai exact pe fostul circuit de Formula 1 Dijon-Prenois. Ceea ce ar fi trebuit să fie un galop de sănătate pentru echipa de uzină Mercedes-Sauber a devenit, însă, cântecul de lebădă al celui mai faimos model din istoria Grupei C, Porsche-le 962. Reușita, semnată de formația lui Reinhold Joest prin piloții Bob Wollek și Frank Jelinski este notabilă și pentru că abia recent, în cursa de șase ore de la Spa-Francorchamps din acest an, am putut asista la o nouă victorie pentru un Porsche privat la nivel de campionat mondial – după o pauză de 35 de ani.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.