Test Drive Volvo V60 Inscription T6 AT8 AWD

Am crescut în vremuri, în care, pentru părinții mei un Volvo break, pătrățos, lung, greu... era dincolo de ideal... azi un test cu Volvo V60...

Mai este astăzi un Volvo V60 ceva din cele de mai sus, mai este un Fort Knox?

Categoric este un model cu șarm, cel puțin pentru unul că mine care a fost fascinat de caroseria break a unui 850 care acum vreo 25 de ani se luptă pe circuitele britanice în BTCC.

Într-un peisaj în care marea majoritate a caroseriilor păr a fi uitate în cuptorul de uscare a vopselei, puțin desen tehnic reprezintă evident o ruptură în cotidian. Cu alte cuvinte, da, îmi place cum arată acest Volvo V60.
Prea mult nu doresc să zăbovesc la interior, este într-o bună măsură același regăsit pe gamă superioară Volvo, adică S / V 90, XC90, XC60…

Da, rămâne un loc special interiorul și acestui Volvo V60 Inscription T6. Același minimalism care îți permite o călătorie extrem de relaxanta, fără a fi asaltat de lumina artificială a multor display-uri sau butoane. Extrem de bine insonorizat habitaclul, oportunitate de a redescoperi și savura calitatea sistemului audio realizat de Bowers&Wilkins. O opțiune pe care o recomand călduros, personal îl consider cel mai bun sistem audio de pe un mode de serie, dar nu am cele mai fine urechi… așa că este doar o opinie personală.

Volvo a renunțat la propulsoare mari, așa că sub capota acestui Volvo V60 T6 se ascunde un propulsor de 2 litri care este acompaniat de un compresor mecanic și o turbină pentru a dezvoltă 310 CP @ 5.700 rpm și un cuplu motor de 400 Nm disponibil între 2.200 și 5.100 rpm. Până aici totul este impresionant. O mică problemă apare când ne uităm la masă acestui model, unde au reușit nordicii să ascundă 1.903 kg… nu știu.

Am căutat să văd dacă nu vine cu vreun ren în portbagaj. Așa că cele 5,8 secunde necesare pentru a ajunge la 100 km/h și viteză maximă de 250 km/h sunt valori care căpăta ceva “mai multă greutate” dacă ne raportam la masă. Puterea este foarte bine trimisă la sol de sistemul de tracțiune integrală. Nu am sesizat că integrală să stea prea mult pe gânduri când vine vorba de transferul de cuplu între punți.

În primele clipe de interacțiune cu acest T6 aștepți ceva mai mult temperament, caracter… puterea vine, dar într-un mod fluid și nu violent. Cutia lucrează bine, singurul reproș vine de la clipele petrecute în ambuteiaj.

Cutia și sistemul start-stop nu prea sunt în relații bune, uneori electronică decide că este timpul că motorul să se oprească, chiar dacă mai rulezi cu 1km/h, moment în care te trezești cu un mic șoc, mașină oprește brusc. Inițial ești tentat să coborî și să verifici față și spatele mașinii, să vezi dacă nu te-ai împrietenit cu vreun coleg din trafic. Nu aș vrea să credeți că este vreun șoc mare, este unul discret, dar rupe puțin din magia întregului pachet.

Direcție precisă, frâne bine calibrate pentru potențialul mașinii, și cu o pedală care îți permite o modulare intuitivă a forței de frânare.
Deși un 2 litri estrem de dopat, urban am gravitat în jurul unei valori medii de 11,3 litri pentru 100 km rulați. Extraurban am coborât spre un 7,4 litri. Valori bune pentru 310 CP și 1.900 kg.

Dinamic… tot de o abordare suedeză ne lovim. Adică accent pe siguranță. O punte față care la limită se înscrie ușor pe o trasă mai largă, lucru ce poate fi corectat timpuriu. Puțin surprins de fermitatea suspensiei, aici o parte din vină o pot avea și jantele de 19 inch echipate cu pneuri 235/40R19.

Un model oarecum între ”lumi”, fiind o alternativă fie la un Mercede-Benz Clasa C sau BMW Seria 3 sau la un model superior, E Class, Seria 5 sau A6. Cei 310 CP și 400 Nm asigură acel surplus de putere pe care-l vânează, de regulă, cei care vin în această zonă., dar cu beneficii reale în viața de zi cu zi când vine vorba de impozitare sau consum la drum lung.

Imortalizat de Mihai Dăscălescu

Fișă tehnică –  Volvo V60 Inscription T6 AT8 AWD

Motor – Turbo-Compresor, L4, 1.969 cmc, 310 CP @ 5.700 rpm, 400 Nm@2.200 – 5.100 rpm. / Transmisie – cutie automată 8 trepte, tracțiune integrală permanentă / Performanțe – 250 km/h v.max, 0-100 km/h în 5,8 secunde / Portbagaj – 529 litri / Rezervor –60 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.761/ 1.850/ 1.427, ampatament – 2.872 / Consum mediu declarat – 7,4 litri/ 100 km / Consum în test – 9,2 litri/ 100 km / Preț model testat  – 75.365 euro cu TVA inclus

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.