Mustang Mach-E – o electrică cu 7 motoare și 1.400 CP

Cum totul trebuie să aibă o justificare, s-a pornit de la un Mustang Cobra Jet 1400 și s-a ajuns la un prototip cu 7 motoare electrice și 1.400 CP numai bun de a promova noul Ford Mustang Mach-E.

Un Mustang cu parfum de SUV, dar mai presus de toate electric? La prezentarea noului Ford Mustang Mach-E au levitat multe sprâncene. Și uite că Ford dorește să le readucă la nivelul lor, cu un prototip dezvoltat pe baza modelului de serie Mustang Mach-E, unul realizat de divizia Ford Performance și RTR Takes Racing, capabil să genereze o apăsare de 1.000 kg la 257 km/h datorită pachetului aerodinamic.

Prototipul a fost dezvoltat împreună cu RTR Takes Racing, compania în spatele căreia se află celebrul pilot Vaughn Gittin Jr., și căreia acesta i-a pus bazele în 2007.

S-a pornit de la un Mustang Mach-E GT și s-a ajuns la un monstru electric de 1.400 CP după 10.000 de ore de muncă. Una din marile provocări a fost aceea de a obține un șasiu și un sistem de propulsie care poate fi ușor configurat pentru diferite discipline – drift, competiții de turisme, gymkhana.

Fiind un concept, evident nu au fost îngrădiți de nicio regulă, au avut libertate totală de dezvoltare. Și așa s-a ajuns la configurația cu 7 motoare electrice. Trei motoare sunt atașate diferențialului față, iar patru motoare sunt atașate punții spate.

Pachetul propulsor și șasiul poate adopta setări radical diferite de la o configurație la alta. În cazul modului Drift vorbim de propulsie, doar puntea spate este motoare, iar direcția poate adopta unghiuri incredibile de bracare. Pentru modul Gymkhana sau Trac se poate ajunge la tracțiune integrală sau chiar față.

La bordul proptotipului se află o baterie de 56,8 kWh realizată din nichel-magneziu-cobalt, baterie care permite rate mari de descărcare, și este răcită cu lichid.

Prototipul are integrat și un sistem ABS care lucrează împreună cu un sistem de control al stabilității pentru a oferi un control mai bun pe perioadele de frânare.

Mustang Mach-E poate fi deja comandat în Europa, primele modele urmând a fi livrate la începutul anului viitor.

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.