Mercedes-Benz Clasa S – o nouă dimensiune a luxului

Mercedes-Benz Clasa S este unul din pilonii mărcii germane, unul dintre modelele fără de care nu am putea concepe această marcă. De peste 100 de ani definește luxul.

O bună parte din tehnologiile introduse de noua generație Mercedes-Benz Clasa S le-am prezentat înainte de prezentarea oficială, informațiile pot fi citite AICI. Puține detalii rămăseseră necunoscute, Mercedes-Benz având o campanie impresionantă de teasere prin care a introdus treptat în scenă noul model.

Ca orice model nou, la nivelul designului, se impune o perioadă de timp pentru a-l asimila, al descoperi, și evident al studia 3D, adică să ne întâlnim cu mașina. Dar deja am identificat din imaginele de presă linii inspirate din arborele genealogic Mercedes-Benz Clasa S, ceea ce îi aduce acel plus de eleganță și notă de confirmare.

 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223

Mercedes-Benz Clasa S introduce un nou layout pentru designul planșei de bord. Elementul central al întregii experiențe de la bordul mașinii este sistemul MBUX.

Nicio altă inovație din ultimii ani nu a influențat la fel de mult operarea unui autoturism Mercedes-Benz precum MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Cea de a doua generație a sistemului capabil să învețe, este disponibilă pe noua Clasa S.

Interiorul autovehiculului este acum aproape complet digital și inteligent, întrucât atât partea de hardware cât și cea de software a fost actualizată: până la 5 ecrane mari, majoritatea cu tehnologie OLED, facilitează controlul autovehiculului și al funcțiilor de confort.

 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223

Posibilitatea de personalizare și operare intuitivă a devenit și mai amplă. Acest aspect este vizibil atât pentru pasagerii din spate, dar și pentru șofer: de exemplu, noul display 3D pentru șofer permite, pentru prima dată, vizualizarea spațială prin apăsarea unui singur buton. Un efect 3D este obținut, fără a fi nevoie de ochelari speciali 3D. 

Două afișaje head-up (HUD) sunt disponibile la cerere. Afișajul HUD mai mare permite conținut AR. Astfel, în timpul navigării, săgețile sunt proiectate virtual pe carosabil.  Pentru funcțiile de asistență sunt prezentate informații Active Distance Assist – imaginea apare, virtual, la o distanță de 10 m. Zona afișajului corespunde unui monitor cu diagonala de 77 inch. În prezent, în Romania este disponibil doar acest afișaj.

Asistentul de voce „Hey Mercedes” este acum și mai capabil să învețe și să interacționeze, prin activarea serviciilor online, în cadrul Mercedes me App. Mai mult, anumite acțiuni pot fi realizate fără sintagma de activare, „Hey Mercedes”. Acestea includ preluarea unui apel telefonic. „Hey Mercedes” explică acum funcțiile autovehiculului și răspunde întrebărilor generale. În Noua Clasa S, asistentul de voce poate fi controlat și de pasagerii din spate.

 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223

Folosind camera amplasate în panoul de comandă de pe plafon și algoritmi, MBUX Interior Assist recunoaște și anticipează nevoile și acțiunile pasagerilor, interpretând poziția capului, gesturile și limbajul corpului; răspunde astfel cu funcțiile aferente.

Dar interiorul nu se rezumă la o sumă de display-uri. Odată cu noua generație, interiorul s-a transformat într-un refugiu între cămin și birou. Majoritatea dimensiunilor legate de confort ale ambelor variante Clasa S, cu ampatament lung sau scurt, au fost îmbunătățite, atât în față cât și în spate. Implicit, spațiul este mai generos.

Armonia dintre luxul digital și cel analog constă într-un design interior revoluționar. Aspectul sculptat al bordului, consola centrală și cotierele par să plutească în peisajul interior expansiv. Iar reducerea numărului de butoane fizice subliniază aspectul minimalist al interiorului.

Afișajul pentru șofer și cel media oferă o experiență estetică completă. Iar aspectul ecranelor poate fi personalizat, alegând dintre patru stiluri de display (Discreet, Sporty, Exclusive, Classic) și trei moduri (Navigation, Assistance, Service).

Scaune – până la 19 motoare în scaunele din față asigură confortul acestora – subliniind așadar complexitatea tehnologiei instalate în scaune. Însă confortul nu este tot: scaunele joacă un rol important și în ceea ce privește siguranța și bunăstarea: toate scaunele disponibile pentru Clasa S dispun de certificarea campaniei Healthy Seating .

Zece programe diferite de masaj sunt disponibile pentru noua Clasa S. Aceste folosesc motoare cu vibrație și pot asigura efectul unui masaj relaxant, similar masajului cu roci vulcanice.

 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223

ENERGIZING COMFORT

Prin apăsarea unui singur buton sau prin comandă vocală, funcția holistică „Fit & Healthy” a ENERGIZING COMFORT oferă o experiență tangibilă a diferitelor sisteme de confort de la interiorul Clasei S, și dispune de programe care le îmbină pentru experiențe cu totul noi. În același timp, sistemul asigură o atmosferă potrivită în interior – de exemplu, una revigorantă în cazul unui traseu monoton, sau relaxantă, în cazul unui traseu dificil.

ENERGIZING COACH sugerează programe wellness sau de vitalizare, în funcție de autovehicul și informațiile cu privire la călătorie. De asemenea, algoritmul inteligent poate integra informațiile cu privire la calitatea somnului și la nivelul de stres, dacă șoferul folosește un dispozitiv portabil compatibil.

Mercedes-Benz a îmbunătățit considerabil funcția de control al confortului ENERGIZING din interiorul noii Clase S. Au fost integrate inovații precum masajul cu motoare cu vibrație în perna scaunului sau transmiterea rezonanțelor prin sistemul de sunet surround 4D Burmester.

Astfel, tonurile de bass pot fi simțite prin reproducerea direct a rezonanțelor sunetului în scaune, asigurând o experiență tridimensională inspirată de masajul acustic. Intensitatea sunetului poate fi ajustată pentru fiecare scaun. Astfel, muzica devine și mai emoțională, datorită acestei funcții.

Conducere automata și sisteme de asistență la conducere

Mercedes-Benz Clasa S face încă un pas spre viziunea conducerii fără accidente. Șoferul dispune de varii sisteme de asistență la conducere, noi sau actualizate. Astfel sunt reduse acțiunile necesare în situațiile de zi cu zi, iar șoferul este liber să conducă în siguranță, confortabil.

În cazul unui pericol, sistemele de asistență pot reacționa pentru a evita coliziunile, în funcție de situație. Operarea acestor sistemelor este vizibilă cu ajutorul unui nou afișaj, integrat în display-ul șoferului.

Datorită senzorilor îmbunătățiți, sistemul de parcare oferă și mai mult suport șoferului în manevrarea autovehiculului la viteze reduse. Mai mult, prin integrarea cu MBUX operarea este mai rapidă și mai intuitivă.

 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223

Sistemele inovatoare de suspensie asigură o experiență impresionantă în noua Clasa S. Capacitatea punții spate (opțional) de a vira cu un unghi de viraj de până la 10° îmbunătățește manevrabilitatea în zonele urbane, fiind similară cu cea a unui automobile compact. Chiar și pentru versiunea Clasei S cu ampatament lung și tracțiune integrală, cercul de virare este redus cu 1,9 metri, la sub 10,9 metri.

Suspensia opțională, E-ACTIVE BODY CONTROL cu 48V oferă confort și agilitate dar și protecție suplimentară în cazul unei coliziuni laterale. Rețeaua dintre sistemele de suspensii și control asigură un maxim de stabilitate și siguranță.

Mercedes-Benz a adăugat acum și o nouă funcție PRE-SAFE Impulse Side: în cazul unui impact lateral, caroseria poate fi ridicată cu până la 80 de mm cu ajutorul suspensiei E-ACTIVE BODY CONTROL în mai puțin de câteva zecimi de secundă. Pentru a recunoaște un posibil impact lateral, sunt folosiți senzori radar.

Lumini: tehnologie digitală inovatoare la interior și exterior

Sistemul opțional DIGITAL LIGHT intră în producția de serie pentru prima dată în cadrul Mercedes-Benz.  Astfel, următoarele funcții de asistență sunt incluse:

 • Alerte cu privire la lucrările rutiere, prin proiectarea simbolului unui excavator pe carosabil
 • Orientarea unui reflector către pietonii de la marginea drumului, ca un avertisment
 • Semafoarele, semnele de STOP sau INTERZIS sunt indicate prin proiectarea unui simbol de avertizare pe carosabil
 • Asistență pe benzi înguste (lucrări rutiere) prin proiectarea instrucțiunilor pe carosabil

Datorită tehnologiei LED, noua Clasa S face un pas înainte și în ceea ce privește iluminatul interior:   Mercedes-Benz a inclus pentru prima dată funcții de iluminare interactivă. Lumina ambientală activă (dotare opțională) este integrată în sistemele de asistență la conducere.

Aerodinamică

Cu un indice Cd  începând de la 0.22,  noul model Clasa S este unul dintre cele mai aerodinamice autovehicule din lume, mai ales din segmentul limuzinelor de lux. Deși partea frontală a crescut, atingând 2.5 m2, coeficientul de rezistență a fost redus și mai mult, față de modelul anterior.

De asemenea, noua Clasa S dispune de îmbunătățiri considerabile și în materie de aeroacustică. Generația anterioară excela deja, cu un nivel înalt de confort acustic la interior. Noul model este și mai silențios.

 • Mercedes-Benz Clasa S W223
 • Mercedes-Benz Clasa S W223

Sistem de propulsie

Motoarele pe benzină sau diesel cu șase cilindri în linie, cu diferite versiuni de putere sunt primele variante disponibile pentru Clasa S. Un motor V8 cu generator de pornire integrat (ISG) și sistem electric 48V va fi disponibil în curând, urmând ca în 2021 să fie disponibil un motor plug-in hybrid cu o autonomie de aproximativ 100km.

Motorizări

  S 450 4MATICS 500 4MATICS 350 dS 350 d 4MATICS 400 d 4MATIC
Transmisieautomată9G-TRONIC
Motor6 în line
Capacitatecmc2999 OM 2562999 OM 2562925 OM 6562925 OM 6562925 OM 656
PuterekW/hp270/367320/435210/286210/286243/330
Regimrpm5500-61005900-61003400-46003400-46003600-4200
Aport putere EQ BoostkW/hp16/2216/22
Cuplu MotorNm500520600600700
Regimrpm1600-45001800-5.5001200-32001200-32001200-3200
Aport cuplu EQ BoostNm250250
Consum mediu WLTPl/100 km9.5-7.8 (9.4-7.8)9.5-8.0 (9.4-8.0)7.7-6.4 (7.7-6.4)8.0-6.6 (7.9-6.5)8.0-6.7 (7.9-6.7)
Emisii CO2 WLTPg/km215-178 (213-177)216-181 (214-181)204-169 (201-168)211-172 (209-171)211-175 (209-175)
Accelerație 0-100 km/hs5.14.96.46.25.4
Viteză maximăkm/h250250250250250
Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.