Test Drive Seat Ibiza 1.0 TSI

Ibiza își propune un destin puțin altfel, unul în care vrea să fie puțin mai vocală. Adică să atragă atenția asupra sa, dar nu într-un mod strident.

Seat Ibiza nu pot spune că a fost un model exuberant, făcea partea din armata de modele de clasă mică al căror scop era de a fi un partener loial proprietarului, dar fără a-l face pe acesta să aibă reverii la ceas de seară vis-a-vis de șarmul său.

Partea cu șarmul se pare că a fost rezolvată. Ibiza vine cu o caroserie, care, cel puțin în echiparea FR te face să îi mai arunci o privire dacă te intersectezi cu ea pe stradă. Așadar avem în această pagină o subcompactă simpatică, cu un spațiu interior bun pentru patru persoane.

Evident, pot urca și cinci persoane la bord, dar atmosfera va fi ceva mai intimă. O planșă de bord curată, cu o asamblare și finisare bună. Chiar dacă unele plastice sunt mai tari, textura acestora este plăcută atât tactil cât și vizual și nu vei putea spune că ești deranjat de ele.

O planșă de bord ergonomică, în tradiția grupului VAG. Un posibil sfat? Noi nu am opta pentru ornamentul negru lucios… la volan te poți intersecta cu reflexii care te pot deranja – spre exemplu un soare la apus, fără a menționa că zona este colecționară de amprente.

Chiar dacă sunt o persoană înaltă, mi-am găsit ușor o poziție corectă la volan, cu loc decent rămas la nivelul picioarelor în spate pentru a permite unui copil să urce la bord lejer.

Un șasiu plăcut, cu o suspensie o idee mai tare. Personal apreciez o astfel de setare. Ibiza este o mașină vie, cu o ținută de drum agreabilă, care te îmbie la un ritm ceva mai susținut. Propulsorul 1.0 TSI care dezvoltă 115 CP între 5.000 și 5.500 rpm și un cuplu motor de 200 Nm între 2.000 și 3.500 rpm este suficient de viril pentru cilindreea sa și cele 1.140 kg ale mașinii.

Este ceva mai letargic la turații joase, probabil turbina intră ceva mai sus, dar îți permite un consum de 4,3 litri extraurban și unul de sub 7 litri în mediu urban. Am fi preferat o pedală de frână cu o dozare o idee mai progresivă și poate ceva mai mult rafinament de la motor – rafinament fonic și vibrații mai puține.

Fișă tehnică – Seat Ibiza FR 1.0 ecoTSI

Motor – turbo, L3, 999 cmc, 115 [email protected] 5.000-5.500 rpm, 200 [email protected] rpm. / Transmisie – cutie manuală 6 trepte, tracțiune față / Performanțe – 195 km/h v. max, 0-100 km/h în 9,3 secunde / Portbagaj – 355 litri / Rezervor – 40 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.059/ 1.780/ 1.444, ampatament – 2.564/ Consum mediu declarat – 4,7 litri/ 100 km / Consum în test – 6,3 litri/ 100 km / Preț model testat – 15.633 – euro cu TVA inclus

Imortalizat de Mihai Dăscălescu
Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Wheekend.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
De același autor

Prim contact cu BMW Seria 4

M-am întâlnit cu noul BMW Seria 4 acum aproape două săptămâni, dar libertatea de a povesti a fost descătușată astăzi. Așadar, despre un surprinzător BMW 430i degustat pe circuitul Motorpark.

Renault Megane eVision

Renault Megane eVision

Un concept care introduce noua platformă CMF-EV a alianței. Primul model care va beneficia de această platformă este Renault Megane eVision, același nume dar o interpretare electrică a compactei franceze.

VIDEO: Premieră – Dacia Spring

Dacia este un fenomen în peisajul auto, unul pe care mai toată lumea este invidioasă, și se pare că va provoca aceeași revoluție și în peisajul vehiculelor electrice cu Spring, Dacia Spring.

TMD Friction – de la Ford Model T la Bugatti Veyron

Probabil unul din ingredientele progresului nostru ca specie, este dorința, nevoia de mai mult. În această epopee de a ne pune semnătura pe tot felul ”Everesturi”, unele reușite au parte de toate reflectoarele, iar altele rămân într-o discreție nemeritată.

Opel Crossland își schimbă garderoba

Opel Crossland își schimbă garderoba, adoptă o parte frontală inspirată de cea a noului Opel Mokka. Va fi disponibil la începutul anului 2021.

BMW 128ti pășește pe tărâmul sfânt al hothatch-urilor

Noul BMW 128ti este mult mai mult decât o nouă variantă de motorizare în cadrul gamei BMW Seria 1. Completează intervalul dintre BMW 120i şi BMW M135i xDrive şi este poziţionat ca un veritabil model sport imediat sub vârful de gamă cu tracţiune integrală.

Test Drive Mercedes-Benz Vito 114 CDI

O ultimă întâlnire cu Mercedes-Benz Vito, dar în special cu propulsorul OM651 de 2.143 cmc, un propulsor care a debutat în 2008.

BMW X2 M Mesh Edition

BMW X2 M Mesh Edition – un plus de personalitate

BMW X2 M Mesh Edition se bazează stilistic pe modelul M Sport X şi oferă BMW X2 o apariţie şi mai exclusivă şi distinctivă. Cea mai evidentă schimbare este grila M tip mesh în negru lucios.

Actualități