Test Drive Renault Scenic XMOD 1.6 DCi

Renault Scenic XMOD, un model la granița dintre dintre MPV și SUV, adică un exemplar din specia crossover. Un test cu un familist puțin altfel.

Sunt momente când îți vine să dai de pământ cu obiectivitatea și să dai o fugă la showroom să comanzi și tu ceva, iar acest Renault Scenic XMOD este foarte aproape de a mă determina să fac acest lucru.

La 36 de ani nu am exilat fluturii într-un insectar ascund în pivniță. Dar familia nu poate fi pusă în balanță cu niciun moft pasager. Așa că… plimbare… este sinonim cu a transporta în confort și siguranță cele două fete care îmi zugrăvesc fiecare zi în pasteluri… soția și ”pitica”. Nu am nevoie de ceva care să mă provoace în orice secundă, iar o caroserie de monovolum cu parfum de crossover este probabil cea mai bună contracepție când vine vorba de a deschide colivia cu fluturi pe drumurile virajate.

Francezii nu renunță la ideea unui MPV și mai polivalent, un model care continuă tradiția lui Scenic RX4 și Scenic Conquest. Din păcate sistemul 4×4 de la RX4 s-a evaporat…

Renault Scenic XMOD se dorește un model care să combine atuurile unui MPV cu spiritul de aventură a unui crossover. Din punct de vedere estetic, noul model vine cu spoilerele față/ spate complet redesenate, protecții din plastic la nivelul aripilor și portierelor pentru a evita micile zgârieturi în cazul aventurilor în natură. Barele de pe plafon sunt acum cromate, în partea frontală se remarcă o grilă frontală mai generos dimensionată, precum și o repoziționare a LED-urilor pentru luminile de rulat pe timp de zi.

Interiorul lui Scenic este un loc extrem de plăcut: spațios, luminos, enorm de multe spații de depozitare, materiale și finisare foarte bună. Versiunea XMOD aduce totuși unele mici tușe. În primul rând este vorba de apariția unui controller rotativ pentru sistemul Extended Grip. Sistemul are trei programe: Expert – este controlat doar sistemul ABS, Road – modul de rulare uzual, se activează automat la viteze de peste 40 km/h.

Programul Loose Ground lucrează pentru a optimiza raspunsul sistemului de de frânare și de livrare a puterii în condiții de aderență scăzută. Revenim repede la acest sistem. Interiorul mai are o particularitate… Renault Scenic XMOD este prevăzut cu frână de staționare clasică, nu electrică, o tușă interesantă.

Modelul testat era echipat cu propulsorul 1.6 dCi, un motor extrem de viril cu ai săi 130 CP livrați la 4.000 rpm și un cuplu motor de 320 Nm la 1.750 rpm. Propulsorul nu este nou în gama Renault, în schimb a trecut printr-un program de optimizare. Spre deosebire e prima versiune care avea un oarecare gol în a livra puterea până spre 2.000 rpm, acum motorul trage decent de la 1.500 rpm. Un plus pentru cuplul motor/ cutie de viteze.

Nu are sens să vă amăgiți, Renault Scenic XMOD nu va schimba relieful. Garda la sol este puțin mai mare decât la un Scenic normal și atât. Veți aborda cu mai multă încredere o bordură în mediul urban, nu veți fi la fel de crispat atunci când ieșiți pe un drum de pământ la un grătar, pescuit… și cam atât. Adică aduce acel plus de 10% încredere de care ai nevoie atunci când ai de traversat o porțiune ceva mai ”delicată” de drum.

Și în continuare veți avea la dispoziție un portbagaj, bine structurat, de 437 litri, un sistem audio BOSE cu 8 incinte, sistemul R-Link care este o tabletă cu pachet de date care vine cu o husă de monovolum. 

Renault Scenic XMOD 1.6 dCI Privilege

Preț de bază: 20.211 € / 0-100 km/h 10,3 sec / Viteză maximă 195 km/h / Consum mediu în test 6,2 litri/ 100 km / CO2 114 g/km / Masă 1.490kg / Motor L4, turbo diesel, 1.598 cmc / Putere 130 CP la 4.000 rpm / Cuplu motor 320 Nm la 1.750 rpm / Cutie de viteze manuală cu 6 trepte

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Copia unicatului: Cum a apărut, din nimic, o altă Sintura și care e povestea originalului

Noua Zeelandă este genul acela de țară de la capătul pământului unde ai putea paria că se află monștri subacvatici milenari sau gnomi, fiind o sursă aproape inepuizabilă de surprize și lucruri neobișnuite. Pentru iubitorii GT-urilor ciudate și deosebit de rare, Noua Zeelandă chiar este o nirvana, căci altfel nu s-ar putea explica renașterea, în acel loc, a nu una, ci două mașini Sintura. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să existe doar una.

Citește articol »

Cum a aterizat „Batmobile-ul”: Un circuit uitat și un motor schimbat pe genunchi

În istoria curselor de turisme, una marcată de multiple schimbări de regulamente și chiar mai multe modele legendare, BMW-ul 3.0 CSL are o reputație aparte. Profitând de niște interpretări inteligente ale regulamentului, bavarezii au creat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, un coupe a cărui aerodinamică îl punea la ani lumină de rivali, detaliile exterioare fiind rivalizate doar de cele de sub capotă. Chiar și așa, prea puțini își mai amintesc cum a decurs prima întrecere a celebrului „Batmobile”.

Citește articol »

Raël vous dit ce qui est réel : J’aurais pu être en F1

Cum ar fi fost dacă sinistrul Gregorian Bivolaru, cunoscut pentru cultul său cu influențe yoga care s-a transformat într-o rețea de proxenetism, ar fi iubit nu doar minorele, ci și cursele de mașini și, peste toate, OZN-urile și civilizațiile extraterestre? Ei bine, atunci am fi avut și noi, românii, un Claude Vorilhon autohton. Să explic.

Citește articol »

Anduranță în România, anul nou(ă)

O nouă ediție de campionat a demarat la final de martie, cu atât de multe aspecte de rezolvat, încât povestea pe care mi-am promis și v-am promis că o aștern a tot fost amânată, ca la ghișeu, până în ultima zi posibilă. Cu un asemenea termen de valabilitate, măcar vine cu discount de 30% din timpul istorisirii.

Citește articol »

Take a break: Cele mai interesante wagon-uri din motorsport

Cursele de turisme reprezintă, adesea, refugiul celor ce caută să se identifice ușor cu modelele care aleargă pe circuite. Cum în traficul de zi cu zi nu avem doar berline și hatchback-uri, era normal ca, uneori, în istoria motorsportului să consemnăm și câteva estate-uri, combi-uri sau break-uri – în funcție de cum vreți să le numiți. Am încercat, măcar parțial, să trec în revistă unele dintre cele mai interesante și, totodată, marcante break-uri din competiții și, ca o excepție de la regulă, nu m-am oprit la limita asfaltului.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.