Test Drive Renault Clio – Premiantul clasei

Sardinia, 2005, a treia generație Renault Clio. Italia, 2012, a patra generație Renault Clio. Portugalia, săptămâna trecută, a cincea generație Renault Clio.

Peisajul auto s-a schimbat atât de mult în ultimii ani, și totuși, anumite constante se dovedesc încă repere greu de detronat. Renault Clio, tocmai a devenit cel mai de succes model francez din istorie, cu peste 15 milioane unități vândute pe parcursul a  patru generații.

În primăvară alegeam ca vedetă a salonului de la Geneva noua generație Renault Clio, acum l-am condus, și dacă mai exista o urmă de îndoială vis-a-vis de alegerea făcută, aceasta s-a evaporat. Este bun noul Clio, este foarte bun. Da, nu este o dovadă de inteligență să încep un text cu o concluzie… dar îmi oferă măcar posibilitatea să mă justific.

Un model extrem de important pentru constructorul francez. Noul Renault Clio este construit pe o platformă nouă, una care va sta la baza multor modele ale Alianței Renault-Nissan-Mitsubishi. Este modelul care va introduce electrificarea în gama Renault, și aici nu vorbesc de modele electrice, ci de versiuni hibrid și plug-in hibrid. Din 2020 vor fi disponibile aceste versiuni, pentru ca mai apoi ele să se regăsească și în oferta noului Captur și Megane.

Toate aceste versiuni vor purta ”eticheta” E-Tech. Cât despre Zoe, nu ar fi exclus ca în toamnă să aflăm primele detalii ale noii generații. De asemenea, Clio marchează debutul sistemului Easy Link, un nou sistem infotainment care are la bază un soft nou, o grafică nouă și înlocuiești R-Link. Este un sistem dezvoltat de Renault împreună cu Bosch, Continental și Microsoft.

Cât de curând, noul sistem va începe migrarea spre toată gama Alianței. Renault Clio marchează și debutul unei noi linii de echipare – RS Line, nivel care înlocuiește GT Line. Gama de propulsoare este generoasă – avem un propulsor aspirat de 1 litru în două versiuni de putere – SCe 65 și SCe 75, apoi acest propulsor de 1 litru dar supraalimentat vine în versiune TCe 100.

Există în gamă și nou motor de 1.3 litri TCe în versiune de 130 CP. Diesel avem același 1.5 dCi de 85 sau 110 CP, plus versiunile hibrid disponibile de anul viitor. Renault promite că versiunile electrificate ale lui Clio vor fi revoluționare. Vorbim despre modele hibrid cu propulsor de 1.6 litri aspirat, două motoare electrice și o baterie de 1.2 kWh, care se vor identifica cu logo-ul E-TECH.

Am întâlnit voci care reproșau mașinii o linie prea conservatoare, că ar fi ”aproape identică” cu vechea generație. În primul rând mașina are ușor alte dimensiuni, paradoxal, este mai compactă. Lungimea s-a micșorat cu 12 mm, lățimea a crescut cu 67 mm, este mai scund cu 8 mm, dar linia acoperișului este diferită pentru că la nivelul eleronului spate mașina este mai scundă cu 48 mm.

Ampatamentul este mai mic cu 6 mm… dar cu toate acestea spațiul interior a crescut. Volumul portbagajului a crescut de la 300 litri la 391 litri, ceea ce reprezintă un record în clasă, sunt modele compacte cu un portbagaj mai mic decât cel oferit de noua generație Renault Clio.

Am trecut în revistă dimensiunile și volumele pentru a ”desena” o schiță a mașinii, pentru a înțelege că este altceva noua generație. Că la nivelul designului sunt asemănări cu a patra generație, se prea poate, deși la nivelul detaliilor, a cincea generație Renault Clio adoptă actualul limbaj de design Renault, ceea ce Clio 4 nu avea.

În altă ordine de idei, Renault, cred că pentru prima dată în istorie, are un limbaj de design coerent la nivelul întregii game, ceea ce oferă un plus la capitolul imagine de marcă. Să nu uităm că pe parcursul istoriei Clio… primele patru generații nu au avut nicio legătura una cu alta la capitolul design. Megane a reprezentat o revoluție din același punct de vedere odată cu lansarea fiecărei noi generații.

Interior

Aici vorbim de o revoluție. Designul planșei de bord este unul complet nou, chiar dacă veți regăsi detalii familiare gamei Renault – aici mă refer la tableta verticală. Avem o planșă de bord desenată pe orizontală. Spun asta pentru că avem ”claviatura” de pe consola centrală care este o linie orizontală, avem gurile de ventilați completate de un ornament în fața pasagerului care dau impresia unei fante continue stânga-dreapta.

Mai adaug, mini-claviatura din stânga volanului, chiar și comenzile de a sistemul de climatizare și sloturile USB… totul pe orizontală. Într-adevăr, am testat doar versiunile superioare de echipare, dar în această configurație, tot ceea ce atingi/ pipăi are o textură plăcută și este moale, prietenos.

Chiar și pe tunelul median se regăsește un ornament moale care să fie prietenos cu zona genunchiului, în cazul în care decizi să-l sprijini de acea zonă.  Plastice tari sunt în zonele inferioare, la nivelul buzunarelor din portieră, dar nu am văzut nici la limuzine de lux materiale răsărite în aceste zone.

De ce o tabletă pe verticală, Cei de la Renault ne-au spus că se dorește o prelungire a experienței cotidiene avută cu un smartphone, și în același timp o tabletă cu ecranul ”portret” aduce avantaje în cazul sistemelor de navigație prin oferirea unei perspective mai bune asupra traseului.

Un interior sensibil mai bine izolat fonic, fie că vorbim despre zgomot la vânt, de sunete provenite de la trenul de rulare sau motor. Cum am menționat mai sus, un plus și la nivelul spațiului pentru locurile spate, în schimb parcă mi-aș fi dorit ceva mai multă lumină naturală pe bancheta spate.

Sistemul Multi-Sense îți permite accesul la trei moduri de rulare – Eco, Sport și MySense. Sistemul infotainment Easy Link are acum conectivitate 4G, update-urile sistemului sunt realizate automat, iar sistemul de navigație primește informații privind traficul de la partenerii Google, Tom Tom și Coyote.

1.3 TCe 130 CP

În prima zi am fost la volanul unei versiuni RS Line echipată cu propulsorul 1.3 TCe în versiunea de 130 CP și cutie automată EDC. Despre motor numai de bine, m-am întâlnit cu el până acum sub capta noului A Class, Kadjar facelift, Megane, Qashqai, iar în clipa în care scriu testul în parcare se odihnește un Duster 1.3 TCe.

Un propulsor plin de caracter, care condimentează suficient de mult personalitatea noului Renault Clio pentru a-l considera un mic GT. Cei drept, cred că ar exista loc și pentru o versiune de 150 CP. Cutia EDC în 90% din cazuri răspunde foarte bine. Nu există o grilă manuală în care să fie trecut levierul cutiei, dar poți prelua controlul oricând prin intermediul micilor padele din spatele volanului.

În cazul unui condus sportiv, cutia, în modul auto, nu este atât de intuitivă, sunt momente când alege treapta potrivită abia pe ieșirea din viraj, ceea ce te scoate puțin din ritm. Frâne cu un dozaj foarte bun în pedală și care nu mi-au dat emoții. O suspensie plăcut calibrată, orientată spre confort dar care reușește să urmărească riguros suprafața de rulare pentru a da încredere când vrei să crești ritmul.    

Pe un drum de coastă, destul de virajat, am vrut să descopăr cât de jucăuș este noul Renault Clio. O suprafață de rulare ușor prăfuită forța ESP-ul să intervină destul de des pe ieșirile din viraje, chiar am rămas surprins de cât de mult intervenea.

Am descoperit o punte față extrem de docilă, parcă mai docilă decât la actuala generație. O punte spate care o urmează riguros, dar dacă o provoci știe să fie mobilă. Renault Clio este o mașină plăcută și în cazul unui condus sportiv, dar strălucește în zona condusului normal, în regimul unei utilizări normale.

Interesant este că tot plusul la capitolul confort te izolează puțin de experiența condusului, aici adaug și o ușoară lipsă de feedback din partea direcției. Am avut nevoie de o mică perioadă de acomodare cu mașina pentru a căpăta încredere și a forța nota.

1.0 TCe 100 CP

Am fost extrem de curios de acest propulsor. M-am îndrăgostit de el în versiunea aspirată, dar acum l-am regăsit ușor dopat. Un propulsor cu trei cilindri de 999 cmc care dezvoltă 100 CP la 5.500 rpm și un cuplu motor de 160 Nm la 2.750 rpm. Un propulsor deservit de o cutie manuală cu 5 trepte, cu primele patru rapoarte gândite pentru a-ți oferi reprize pentru o evoluție dezinvoltă în trafic.

Nu vei doborâ niciun record de viteză cu acest propulsor, ai nevoie de 11,8 secunde pentru a ajunge la 100 km/h. Treapta a cincea este suficient de lungă pentru a permite atingerea unei viteze maxime de 187 km/h. În Portugalia, puțin forțați de avionul pe care riscam să-l pierdem am alergat puțin pe autostradă. Până spre 170 km/h mașina accelerează corect, ajunge și la 180 km/h, dar are nevoie de puțin timp.

Într-un regim de ”prinde avionul”, regim în care am rulat destul de alert pe autostradă… Renault Clio cu acest propulsor ne-a dus la aeroport cu un consum mediu de 7,2 litri. Surprinzător de bine. Personal am apreciat și desenul pedalierului, unul pe care l-aș dori și într-un Megane RS.

Noul Clio s-a prezentat doar cu motorizările noi pe benzină, un mesaj discret comunicat și de francezi… diesel-ul nu mai este atât de simpatizat.

Noua generație Renault Clio m-a surprins cu o impresie generală, cu un mesaj atât de diferit comparativ cu a patra generație. Dacă până acum Clio era o opțiune în segmentul B, de acum Clio are toate argumentele de a fi o opțiune și pentru segmentul C.

Are o listă bogată de echipamente, inclusiv funcții avansate de asistență la condus. Am avut și un atelier în care am testat funcția de asistență în ambuteiaje. Mașina urmărește docilă automobilul din față, accelerează/ frânează, menține distanța aleasă. Un model în care m-am simțit bine atât la volan cât și în dreapta.

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Raël vous dit ce qui est réel : J’aurais pu être en F1

Cum ar fi fost dacă sinistrul Gregorian Bivolaru, cunoscut pentru cultul său cu influențe yoga care s-a transformat într-o rețea de proxenetism, ar fi iubit nu doar minorele, ci și cursele de mașini și, peste toate, OZN-urile și civilizațiile extraterestre? Ei bine, atunci am fi avut și noi, românii, un Claude Vorilhon autohton. Să explic.

Citește articol »

Anduranță în România, anul nou(ă)

O nouă ediție de campionat a demarat la final de martie, cu atât de multe aspecte de rezolvat, încât povestea pe care mi-am promis și v-am promis că o aștern a tot fost amânată, ca la ghișeu, până în ultima zi posibilă. Cu un asemenea termen de valabilitate, măcar vine cu discount de 30% din timpul istorisirii.

Citește articol »

Take a break: Cele mai interesante wagon-uri din motorsport

Cursele de turisme reprezintă, adesea, refugiul celor ce caută să se identifice ușor cu modelele care aleargă pe circuite. Cum în traficul de zi cu zi nu avem doar berline și hatchback-uri, era normal ca, uneori, în istoria motorsportului să consemnăm și câteva estate-uri, combi-uri sau break-uri – în funcție de cum vreți să le numiți. Am încercat, măcar parțial, să trec în revistă unele dintre cele mai interesante și, totodată, marcante break-uri din competiții și, ca o excepție de la regulă, nu m-am oprit la limita asfaltului.

Citește articol »

Mai bun ca un prim-ministru: Hugh Chamberlain

Recent, urmărind momentul festiv ce a urmat primei etape din Mondialul de Anduranță am observat că podiumul privaților din categoria supremă Hypercar aproape că nu este băgat în seamă, camera reținând doar pentru câteva secunde figurile celor ce ajunseseră în top 3 după aproape 10 ore de cursă. Astfel, nu este de mirare că unul ca Hugh Chamberlain, șef de echipă cu două titluri mondiale și o victorie de clasă la Le Mans, este, astăzi, aproape uitat. Mulți rețin, poate, mașinile înscrise de el, dar doar cei care au bătut paddock-urile de-a lungul și de-a latul lor în ultimele decenii pot vorbi și despre omul din spatele Chamberlain Motorsport.

Citește articol »

Ce experiență profesională aveți? Pilot Ferrari, pilot McLaren…

Ferrari și McLaren sunt echipele care au dat cei mai mulți campioni în istoria Formulei 1. Însă numărătoarea s-a oprit pentru aceste echipe în 2007, respectiv 2008. Ultimul campion Ferrari a venit de la McLaren, iar ultimul campion McLaren tocmai a anunțat că se mută la Ferrari. Cine a mai activat pentru ambii granzi și cu ce rezultate? Mihai și Alex deschid cartea de istorie.

Citește articol »

Ferrari, o istorie în galben cu aromă de frites belges

AF Corse a dezvăluit, recent, combinația de culori cu care va intra în luptă cel de-al treilea prototip 499P care va alerga în sezonul 2024 al FIA WEC. La scurt timp după ce ACO a publicat lista provizorie cu echipajele înscrise în următoarea ediție a cursei de 24 de ore de la Le Mans, am putut să lăsăm bălți de salivă în dreptul imaginilor cu primul Ferrari pe care-l va pilota, într-un campionat mondial, polonezul Robert Kubica. Mașina va fi galbenă – foarte galbenă – iar asta m-a pus pe gânduri.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.