Test Drive Mercedes-Benz Vito 114 CDI

O ultimă întâlnire cu Mercedes-Benz Vito, dar în special cu propulsorul OM651 de 2.143 cmc, un propulsor care a debutat în 2008.

Mercedes-Benz Vito Tourer 114 CDI poate fi mașina perfectă pentru o familie numeroasă. Estetic, Vito poate fi configurat până la nivelul în care este aproape identic cu un V Class.

Dar și versiunile mai slab echipate, cum este cazul modelului testat, nu pot spune că suferă estetic. În altă ordine de idei, la un astfel de model, esteticul nu a reprezentat o prioritate pentru designeri. Fiind un model comercial ușor, scopul a fost exploatarea la maxim a spațiului sechestrat de caroserie.

Așadar, la partea frontală, diferența majoră este dată de desenul barei față care în versiunile inferioare de echipare nu sunt vopsite, în timp ce versiunile superioare, în special cele Touring, vin cu bara față vopsită în culoarea caroseriei. În spate, am identificat doar desenul grupurilor optice care diferă de cele de la V Class.Mercedes-Benz Vito

La interior sunt, evident, diferențe mai mari. V Class este adoptat de divizia automobile Mercedes-Benz, în timp ce Vito se află în gașca vehicule comerciale. De aici și marile diferențe. Versiunea testată, Un Mercedes-Benz Vito Tourer Select 114 CDI, era configurat în versiunea 7+1 locuri și versiune de caroserie lungă.

  • Mercedes-Benz Vito
  • Mercedes-Benz Vito
  • Mercedes-Benz Vito
  • Mercedes-Benz Vito

Banchetele mediană este de tipul 2+1, locul din partea dreaptă putând fi rabatat pentru acces la locurile spate. Spătarele scaunelor pot fi reglate individual și au integrate centurile de siguranță. Spațiul destinat fiecărui pasager este generos, iar cel pentru picioare poate fi reglat prin culisarea banchetelor.

Spatele scaunelor este îmbrăcat într-o ”platoșă„ de plastic. La prima vedere pare o soluție ieftină, dar în realitate asigură confortul pasagerilor față, nu știi când cel din spate decide să-și sprijine genunchii de spătar și astfel să îl jeneze pe cel din față, apoi spătarul scaunelor poate fi rabatat și transformat într-un măsuță. Pentru locurile spate ne-am fi dorit ceva mai multe locuri de depozitare, și porturi USB pentru încărcarea gadget-urilor.

Podeaua este îmbrăcată într-un covor cauciucat rezistent la uzura și extrem de ușor de curățat.

Postul de conducere oferă o ergonomie excelentă, iar facelift aduce noutăți și la nivelul sistemului infotainment. Probabil consola centrală este minusul acestui model. Altceva? Să vedem cum este la drum.

Probabil un test de adio, nu cu Mercedes-Benz Vito, pentru că în curând ne întâlnim cu e-Vito, ci cu propulsorul OM651. Un patru cilindri în linie de 2.143, aici în versiunea de 136 CP livrați la 3.800 rpm și 330 Nm disponibili între 1.200 și 2.400 rpm. Puterea ajunge la puntea spate via o cutie manuală ECO Gear cu 6 trepte.

Deși par valori ”discrete”, dacă aruncăm o privire pe fișa tehnică și descoperim o masă de 1.960 kg, propulsorul se achită onorabil de sarcină până la viteze de 110 -120 km/h, mai sus deja reprizele sunt ceva mai cuminți. Dar, iarăși, nu vorbim despre un model sport, viteze de 110-120 km/h pe autostradă sunt rezonabile și indicate, mai ales dacă rulați cu mașina plină.Mercedes-Benz Vito

UN șasiu solid, cu un tren de rulare solid, am evadat preț de 2-3 km și pe un drum de piatră cu mici crevase create de ploi, mașina s-a descurcat bine, nu am atins nimic, doar când panta s-a accentuat, puntea spate a avut mici probleme în a pune coerent puterea la sol. Electronica a intervenit puțin pentru a tempera ruperile de aderență. Cilindreea mare și vârsta propulsorului se simt la nivelul consumului.

La drum lung poți obține o valoare de sub 8 litri în medie, iar urban vei fi în jurul a 10-12 litri, depinde de stilul de condus și încărcare. Nu vei avea rafinamentul suspensiei pneumatice de la V Class, dar nu am găsit motive de nemulțumire, în plus, chiar și Vito Tourer are un tren de rulare care nu transmite mult zgomot de lucru în interior.

Noi am bifa pe lista de opționale farurile LED, diferența de iluminare este uriașă. Poate nu am investi nici într-un sistem infotainment mai scump, care să includă și navigație. Un smartphone îți oferă de la navigație la bibliotecă audio.

Fişă tehnică – Mercedes-Benz Vito Tourer Select 114 CDI

Motor –turbo, diesel, L4, 2.143 cmc, 130 CP@3.800 rpm, 330 Nm@ 1.200 – 2.400 rpm / Transmisie – cutie manuală cu 6 trepte, tracţiune spate / Performanţe – nc. / Portbagaj – 720 litri / Rezervor – 57(opționl 70) litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.895/1.928/1.910, ampatament (mm) – 3.430 / Consum mediu declarat – 6,1 l/100 km / Preţ listă model testat (euro cu TVA) –36.339Mercedes-Benz Vito

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Ferrari, o istorie în galben cu aromă de frites belges

AF Corse a dezvăluit, recent, combinația de culori cu care va intra în luptă cel de-al treilea prototip 499P care va alerga în sezonul 2024 al FIA WEC. La scurt timp după ce ACO a publicat lista provizorie cu echipajele înscrise în următoarea ediție a cursei de 24 de ore de la Le Mans, am putut să lăsăm bălți de salivă în dreptul imaginilor cu primul Ferrari pe care-l va pilota, într-un campionat mondial, polonezul Robert Kubica. Mașina va fi galbenă – foarte galbenă – iar asta m-a pus pe gânduri.

Citește articol »

Cel mai rapid magazin de lux din lume

Ediția din 1995 a cursei de 24 de ore de la Le Mans este faimoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, toți își amintesc victoria McLaren, o reușită imposibil de repetat ce a fost facilitată de ploaia torențială care a marcat ostilitățile mai bine de 12 ore. Memorabilă a fost, de asemenea, deziluzia legendarului Mario Andretti, care a ratat la mustață un succes ce i-ar fi întregit cariera ilustră. Mai rar se menționează, însă, povestea echipajului de pe ultima treaptă a podiumului.

Citește articol »

Britanicii Scuderiei: Hamilton a intrat în rândul unor legende precum Mansell sau Surtees

Suntem abia în luna februarie, sezonul de Formula 1 nici nu a început, dar vestea care a apărut recent cu privire la trecerea lui Lewis Hamilton de la Mercedes-AMG la Ferrari este, cel mai probabil, știrea anului în Marele Circ. Practic, ani de zile de zvonuri și discuții pe la colțuri capătă, în sfârșit, formă și sens în urma unui transfer care nu părea fezabil cu doar câteva zile înainte.

Citește articol »

Daytona 24H 2024: La sfatul bătrânilor, cu Risi și Penske

Ferrari și Porsche sunt marii câștigători ai ediției cu numărul 62 a cursei de 24 de ore de la Daytona, cea mai lungă întrecere profesionistă din Statele Unite. Dacă n-am cunoaște anul, am putea spune că vorbim de epoca romantică și mult mai naivă a motorsportului, crez reconfirmat și în clipa în care citim numele echipelor ce s-au impus în clasamentul general, respectiv la categoria GTD-Pro: Porsche-Penske Motorsport și Risi Competizione. Tocmai de aceea, atunci când multe publicații ies cu titlul „Victorie istorică…”, se pot extrage două înțelesuri.

Citește articol »

Formula 1 are o echipă cu nume nou care aduce aminte de fantomele trecutului

Formula 1 este competiția în care mixul complet dintre tehnologie, bugete gigant, inteligență, găselnițe noi și talent ar trebui să producă un spectacol de invidiat pe circuite. Vorbim, în fond, despre „Regina sporturilor cu motor”. Pentru 2024, însă, n-avem parte nici de noutăți, nici bugetele nu mai sunt (așa) de mari, iar singurele găselnițe apare atunci când citim lista cu numele echipelor, căci la nivelul talentelor nu găsim vreo schimbare – pentru prima dată în istoria competiției.

Citește articol »

Porsche-le „detestat în Belcar” și identitatea sa înșelătoare

Mulți fani belgieni spun că sezonul 1999 al Belcar, seria de anduranță pentru turisme și GT-uri a micuțului stat înghesuit de superputerile Europei, a reprezentat un punct de apogeu care nu a mai fost atins ulterior. În vârful acelui pluton din care n-au lipsit modele Viper, Lamborghini sau Marcos s-a aflat, însă, o mașină ce sfida regulamentul cu zâmbetul pe buze.

Citește articol »

Mingea e rotundă, dar la fel e și roata

O echipă de fotbal din Premier League ce sponsorizează o formație de curse? Poate părea ciudat, dar un mic constructor britanic a reușit să construiască acest pod între sportul rege și sporturile cu motor, pentru care ai nevoie de două „mingi”, nu doar una. Totul s-a întâmplat la mijlocul aniilor ’90, cu mult înainte de crearea campionatului Superleague Formula, într-o perioadă tumultuoasă în lumea curselor de GT-uri.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.