Test Drive Dacia Duster Prestige 4X2 TCe 125 CP

Am ajuns în Grecia, la primul test drive cu noua generație Dacia Duster, cu unele așteptări. Recunosc, ele nu erau prea mari.

Ziua de ieri a fost lungă, dar a trecut repede. Dacă nu sunt prea coerent, asta și poate că încerc o senzație nouă, una ciudată. Este vorba despre un cocktail de euforie, de entuziasm, de bucurie, de mândrie… că un produs românesc poate fi atât de matur, poate aduce atâtea satisfacții…

#mândrucă-sromân, cu alte cuvinte. Iar în 2017, ținând cont de realitățile autohtone… rare sunt momentele în care poți spune asta, iar dacă sunt unele… ele de obicei trec pe lângă noi.

Am venit în Grecia, la primul test drive cu noua Dacia Duster cu unele așteptări. Recunosc, ele nu erau prea mari. Mașina am văzut-o la salonul de la Frankfurt, mi-a plăcut la nivel de design, mi-a plăcut evoluția de la interior… dar ceva nu îmi dădea voie să sper la mai mult.

Am ales ca în prima zi să urc la volanul unei Dacia Duster TCe 125 doar cu tracțiune față. Am vrut să văd baza platformei cum a evoluat. Nu este un secret faptul că, din punct de vedere tehnic, lucrurile nu au evoluat semnificativ. Avem aceeași gama de motorizări. Aceleași transmisii. Dar… până la detalii tehnice și dinamice…

Din punct de vedere al designului, noua generație este o reușită. Mașina arătă absolut senzațional în lumea reală. La un salon lumina este controlată, în lumea reală altfel se compun volumele unei caroserii, altfel sunt puse în valoare de tot ce este în jur… de la un stâlp și până la contratul cu o altă caroserie.

Dacia Duster Prestige 4X2 benzină TCe 125 CP culoare Orange Atacama… zici că ai plecat la drum cu un concept car.

Pe alocuri, așa mi-a lăsat impresia mașina, privită de la 10 metri într-un apus elen. Dacia Duster arată bine indiferent de unde îl privești, că înl vezi odihnindu-se în natură, că stă într-o parcare, că trece pe lângă tine, că-l zărești în retrovizoare… o reușită din punct de vedere al designului. Nu mai trec în revistă evoluția designului, am făcut acest lucru la prezentarea de la Frankfurt.

Un salt similar, dacă nu mai mare îl înregistrăm la interior.

Frapantă este diferența uriașă în modul cum te simți în mașină la drum. A crescut enorm de mult calitatea percepută la bord. Chiar dacă, evident, vorbim în continuare de plastice tari, textura acestora, finisarea, calitatea asamblării… totul creează un grad de confort incomparabil.

Au fost momente în care m-am surprins întrebându-mă de ce aș alege un alt SUV compact în detrimentul Dacia Duster. Știu că este forțată puțin întrebarea, dar dacă ești pragmatic…

O nouă planșă de bord, una cu un tablou cu două ceasuri mari, cu caractere lizibile și aerisite, cu un display central mai mare. Accesul informațiilor computerului de bord se face acum de la comenzi amplasate pe volan. Scaune noi care sunt mult mai confortabile la drum lung, avem o coloană de direcție reglabilă atât pe înălțime cât și în profunzime, detalii care conduc la obținerea unei poziții la volan mult mai bune.

Și da, scaunul șoferului se reglează pe înălțime cu ajutorul unei manete, nu gravitațional. Volanul este reglabil pe înălțime (40 mm) și adâncime (50 mm). Scaunul șoferului dispune, de acum, de o cotieră, de reglaj lombar și de un nou mecanism de reglaj în înălțime (60 mm).

Șezutul scaunelor a fost alungit cu 20 mm pentru a asigura o menținere mai bună. Scaunele dispun de o nouă armătură și beneficiază de o spumă mai densă, asigurând o mai bună susținere laterală în viraje și o durabilitate superioară. Forma tetierelor îi asigură șoferului o mai bună vizibilitate spre înapoi atunci când locurile din spate nu sunt ocupate. Se stă mai bine în mașină, totuși ai o senzație de deja-vu la volan.

Pe consola centrală avem un ecran MediaNav Evolution poziționat mai sus cu 74 mm față de cel actual și orientat către șofer. Astfel, ecranul este accesibil și ușor lizibil (distanța de la ochi la ecran este printre cele mai reduse din segment).

Comenzile sistemului de climatizare automată, butoanele amplasate deasupra acestuia, panourile interioare ale portierelor, cam tot cu ce intri în contact îți oferă o experiență superioară din punct de vedere calitativ.

Cum am spus, suntem într-un Dacia Duster TCe 125, tracțiune față, cutie manuală cu șase trepte. Un mare plus este direcția, Duster este echipat cu o direcție electric. O direcție ușoară, mult mai intuitiv de dozat, mult ai comodă atât la drum lung cât și la manevre în parcare. Plus că își modifică gradul de asistare în funcție de viteza de rulare.

Vechea generație, cel puțin versiunea cu tracțiune față, cea care nu avea o punte spate mult prea ”elaborată”, nu era un reper dinamic. Probabil, la noua generație, cel mai mult s-a lucrat la suspensie. Acest 1.2 TCe, tracțiune față se simte extrem de dezinvolt chiar și pe drumuri virajate. O suspensie care parcă este cu câteva procente, până în 5, mai moale, s-a conservat ruliul pe viraje, dar acesta este mult mai bine controlat.

Mult mai bine este controlată oscilația verticală a caroseriei, vorbesc de acele momente când rulezi pe o suprafață denivelată și mașina începe să plutească, lăsând impresia că merge pe valuri.

Suspensia acum neutralizează acest efect imediat. Suspensia spate are limitele ei, le descoperi pe o suprafață cu aderență scăzută, pe un macadam, acolo unde puntea spate nu este atât de riguroasă în a se mula pe suprafața de rulare, dar nici clienții nu cred că vor aborda astfel de secțiuni în regim de rally raid.

Unde câștigă Dacia Duster multe puncte de simpatie este izolarea fonică. Dacia, la momentul prezentării ne-a spus că mașina este cu 50% mai bine izolată fonic. Așa este. Am condus și vechea generație cu acest propulsor. Și da, motorul era prezent în habitaclu. Acum doar dacă vrei să îl duci spre 4-5.000 rpm începi să-l auzi bine.

Zgomotul de la trenul de rulare este mult atenuat, el există cât să ai un feedback corect. La peste 120 km/h singurul lucru care se mai aude este un ușor zgomot aerodinamic, provenit preponderent de la oglinzile retrovizoare.

O cabină mult mai atent finisată și organizată ergonomic. Spre exemplu reglajele pentru oglinzile retrovizoare au migrat în stânga sus a volanului, mult mai ușor accesibile. Tot acolo regăsim și un buton de activare a senzorilor pentru unghi mort.

Mașina este prevăzută cu funcție de asistare la parcare. Un spațiu de depozitare ceva mai generos desenat la baza consolei centrale, și mai ușor accesibil. Nu mai ești jenat de levierul cutie de viteze. Apropo de acesta, frumos finisajul, cu o tușă masculină, plăcută și timoneria cutiei.

Un alt spațiu de depozitare sub scaunul dreapta față, un sertar destul de încăpător. Aerul condiționat automat aduce un plus de ”2017” în interiorul lui Dacia Duster. Volan plăcut, un tablou de bord cu o nouă grafică, mult mai lizibilă, un nou afișaj pentru computerul de bord. Altceva? O pedală de frână cu o dozare intuitivă. Și da, versiunea pe care o testăm nu mai are cheie clasică, are un card.

Consum? Pe prima parte a traseului de test, acolo unde am forțat destul de mult nota pentru a descoperi limitele mașinii, am gravitat în jurul valorii de 10,2 litri. După, când ne-am liniștit, consumul a scăzut la un 7,4 litri.

Prețuri gamă Dacia Duster

1.6 SCe 115 CP – Echipare Essential de la 12.350 euro / echipare Comfort de la 13.400 euro
1.6 SCe 115 CP 4WD – Echipare Essential de la 14.100 euro / echipare Comfort de la 15.050 euro
1.2 TCe 125 CP – Echipare Comfort de la 14.550 euro
1.2 TCe 125 CP 4WD- Echipare Comfort de la 16.200 euro
1.5 dCi 90 CP – Echipare Comfort de la 14.900 euro
1.5 dCi 110 CP – Echipare Essential de la 14.550 euro / echipare Comfort de la 15.500 euro
1.5 dCi 110 CP EDC – Echipare Comfort de la 16.800 euro / Echipare Prestige de la 18.450 euro
1.5 dCi 110 CP 4WD – Echipare Essential de la 16.150 euro / Echipare Comfort de la 17.100 euro / Echipare Prestige de la 18.750 euro

Fișă tehnică Dacia Duster Prestige 4X2 benzină TCe 125 CP Orange Atacama

Motor – turbo, L4, 1.197 cmc, 125 CP@ 5.300 rpm, 205 Nm@2.300 rpm. / Transmisie – cutie manuală, 6 trepte, tracțiune față / Performanțe – 177 km/h v. max, 0-100 km/h în 10,4 secunde / Portbagaj – 445 litri / Rezervor – 50 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.341/ 1.804/ 1.693, ampatament – 2.674/ Consum mediu declarat – 6,2 litri/ 100 km / / Preț de bază– nc

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Ferrari, o istorie în galben cu aromă de frites belges

AF Corse a dezvăluit, recent, combinația de culori cu care va intra în luptă cel de-al treilea prototip 499P care va alerga în sezonul 2024 al FIA WEC. La scurt timp după ce ACO a publicat lista provizorie cu echipajele înscrise în următoarea ediție a cursei de 24 de ore de la Le Mans, am putut să lăsăm bălți de salivă în dreptul imaginilor cu primul Ferrari pe care-l va pilota, într-un campionat mondial, polonezul Robert Kubica. Mașina va fi galbenă – foarte galbenă – iar asta m-a pus pe gânduri.

Citește articol »

Cel mai rapid magazin de lux din lume

Ediția din 1995 a cursei de 24 de ore de la Le Mans este faimoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, toți își amintesc victoria McLaren, o reușită imposibil de repetat ce a fost facilitată de ploaia torențială care a marcat ostilitățile mai bine de 12 ore. Memorabilă a fost, de asemenea, deziluzia legendarului Mario Andretti, care a ratat la mustață un succes ce i-ar fi întregit cariera ilustră. Mai rar se menționează, însă, povestea echipajului de pe ultima treaptă a podiumului.

Citește articol »

Britanicii Scuderiei: Hamilton a intrat în rândul unor legende precum Mansell sau Surtees

Suntem abia în luna februarie, sezonul de Formula 1 nici nu a început, dar vestea care a apărut recent cu privire la trecerea lui Lewis Hamilton de la Mercedes-AMG la Ferrari este, cel mai probabil, știrea anului în Marele Circ. Practic, ani de zile de zvonuri și discuții pe la colțuri capătă, în sfârșit, formă și sens în urma unui transfer care nu părea fezabil cu doar câteva zile înainte.

Citește articol »

Daytona 24H 2024: La sfatul bătrânilor, cu Risi și Penske

Ferrari și Porsche sunt marii câștigători ai ediției cu numărul 62 a cursei de 24 de ore de la Daytona, cea mai lungă întrecere profesionistă din Statele Unite. Dacă n-am cunoaște anul, am putea spune că vorbim de epoca romantică și mult mai naivă a motorsportului, crez reconfirmat și în clipa în care citim numele echipelor ce s-au impus în clasamentul general, respectiv la categoria GTD-Pro: Porsche-Penske Motorsport și Risi Competizione. Tocmai de aceea, atunci când multe publicații ies cu titlul „Victorie istorică…”, se pot extrage două înțelesuri.

Citește articol »

Formula 1 are o echipă cu nume nou care aduce aminte de fantomele trecutului

Formula 1 este competiția în care mixul complet dintre tehnologie, bugete gigant, inteligență, găselnițe noi și talent ar trebui să producă un spectacol de invidiat pe circuite. Vorbim, în fond, despre „Regina sporturilor cu motor”. Pentru 2024, însă, n-avem parte nici de noutăți, nici bugetele nu mai sunt (așa) de mari, iar singurele găselnițe apare atunci când citim lista cu numele echipelor, căci la nivelul talentelor nu găsim vreo schimbare – pentru prima dată în istoria competiției.

Citește articol »

Porsche-le „detestat în Belcar” și identitatea sa înșelătoare

Mulți fani belgieni spun că sezonul 1999 al Belcar, seria de anduranță pentru turisme și GT-uri a micuțului stat înghesuit de superputerile Europei, a reprezentat un punct de apogeu care nu a mai fost atins ulterior. În vârful acelui pluton din care n-au lipsit modele Viper, Lamborghini sau Marcos s-a aflat, însă, o mașină ce sfida regulamentul cu zâmbetul pe buze.

Citește articol »

Mingea e rotundă, dar la fel e și roata

O echipă de fotbal din Premier League ce sponsorizează o formație de curse? Poate părea ciudat, dar un mic constructor britanic a reușit să construiască acest pod între sportul rege și sporturile cu motor, pentru care ai nevoie de două „mingi”, nu doar una. Totul s-a întâmplat la mijlocul aniilor ’90, cu mult înainte de crearea campionatului Superleague Formula, într-o perioadă tumultuoasă în lumea curselor de GT-uri.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.