Dacă încă nu ați parcurs informațiile din testul cu Renault Captur PHEV vă invit să o faceți pentru că acesta și noul Clio E-TECH sunt foarte apropiate din punct de vedere arhitectural dacă ne raportăm la sistemul de propulsie. Asemănările sunt destul de clare – avem același motor termic de 1,6 litri și 91 CP, două motoare electrice (dar de putere mai mai mică, unul de 36 CP și unul de 15 CP) și o cutie de viteze inovatoare, automată, fără ambreiaj.
Diferențele sunt și ele destul de ușor de identificat pentru că în timp ce Captur este un Plug-in Hybrid capabil să se încarce de la priză și să ruleze electric pentru maximum 65 km, Renault Clio E-TECH este un full-hybrid ce poate rula complet electric doar pe distanțe scurte. O altă diferență între cele două modele este puterea maximă a sistemului de propulsie, de 140 CP pentru Clio și de 160 CP pentru Captur.
Nu voi mai trece în revistă toate detaliile despre Clio, căci modelul este deja bine-cunoscut, ci mă voi opri asupra noii versiuni full-hibrid și voi detalia modul în care funcționează. În primul rând este important de știut că acumulatorii sunt de mici dimensiuni și au o capacitate de 1,2 kWh, ceea ce asigură o autonomie electrică de maximum 2-3 km, însă este mult mai important modul inteligent în care funcționează sistemul hibrid.
Plecările de pe loc vor fi întotdeauna făcute cu motoarele electrice, care oferă cea mai mare eficiență la acest capitol, iar motorul termic intervine mai târziu, atunci când viteza de rulare crește. La viteze constante reduse, dacă există energie în acumulatori, viteza este susținută tot electric, iar dacă nu, motorul termic preia acest rol. Evident, în momentul în care ai ridicat piciorul de pe accelerație, motorul termic este imediat oprit, iar energia cinetică este recuperată de motorul electric, în momentul decelerării sau a frânării. Practic, la o frânare progresivă de câțiva zeci de metri poți recupera energie electrică pentru a parcurge fără probleme câteva sute de metri.
Renault Clio E-TECH – 80% din timp în modul full-electric
Este interesant că 80% din timpul petrecut pe drumurile orașului se face în modul full-electric, pentru o economie de consum în ciclul urban de până la 40% în comparație cu un motor termic, fără nicio schimbare în obiceiurile de conducere. În modul full-electric, Renault Clio E-TECH se poate deplasa cu până la 70-75 km/h și valorile de consum de sub 4,0 l/100 nu sunt prea greu de atins. De asemenea, trebuie menționat că la cei 140 CP ai sistemului de propulsie, Renaul Clio E-TECH este o mașină rapidă, mai ales în ceea ce privește reprizele, în care toate cele trei motoare lucrează împreună pentru performanțe ridicate.
Nu putem uita nici de modurile de mers ușor selectabile, dar nici de existența unei comenzi EV, pentru rularea exclusiv electrică dacă există energie în baterie. Modul My Sense este potrivit pentru utilizarea de zi cu zi, oferind cel mai bun compromis pentru o experiență care combină manevrabilitatea și o senzație ridicată de dinamism la accelerare. Modul Eco se bazează pe o setare mai puțin dinamică şi mai cumpătată a pedalei de accelerație, dar funcționează și în baza unui algoritm special al cutiei de viteze pentru a crește eficiența la rulare. În fine, modul Sport beneficiază de întregul potențial al sistemului în ceea ce privește timpul de răspuns și performanța.
Este interesant și faptul că întreg sistemul hibrid aduce o greutate suplimentară de cel mult 10 kg în comparație cu un motor dCi 115, iar bateriile nu reduc spațiul de încărcare al portbagajului de 300 litri.
În rest, Clio rămâne o mașină agilă, plăcută la conducere, dar extrem de confortabilă, ceea ce este un mare plus pentru un model de clasă mică. Față de aceste atribute, Clio devine acum extrem de eficient la rulare și intră în categoria automobilelor “verzi” cu un sistem de propulsie inovator și foarte bine pus la punct. Rămâne doar să aflăm prețul, care nu a fost încă anunțat la momentul publicării acestui articol.
Fișă tehnică Renault Clio E-Tech
Motor – benzină, L4, 1598 cmc, 91 CP@5600 rpm, 144 Nm@3200 rpm + motor electric 36 CP + motor electric 15 CP / Putere maximă sistem 140 CP / Transmisie – cutie multimod fără ambreiaj, tracțiune față / Performanțe – 180 km/h v. max, 0-100 km/h în 9,9 secunde / Portbagaj – 300 litri / Rezervor – 39 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4050/1798/1440, ampatament – 2583 / Consum mediu declarat – 4,3 l/100 km / Preț de bază – NC