Prim contact cu BMW Seria 4

M-am întâlnit cu noul BMW Seria 4 acum aproape două săptămâni, dar libertatea de a povesti a fost descătușată astăzi. Așadar, despre un surprinzător BMW 430i degustat pe circuitul Motorpark.

Am plecat spre circuit la volanul unui nou BMW Seria 5. Nou, adică facelift-ul actualei generații. Dar despre acest model voi povesti într-un alt material, acum despre BMW Seria 4.

Evident, eram extrem de curios, nerăbdător… să dau ochii cu noul model, cu noua parte frontală atât de controversată. Prima reacție când am văzut noua grilă… surprinzător de indiferentă. Nicio urmă de revoltă, nicio urmă de îmbujorare adolescentină…

  • BMW 430i
  • BMW 430i
  • BMW 430i
  • BMW 430i

Știu că indiferența este mult mai dureroasă decât ura, dar noul BMW Seria 4 este compus din multe alte detalii care categoric induc acea îmbujorare. Un coupe care împrumută ceva din eleganța coupe-urilor BMW de clasă superioară, la care mai adaugă puțină voluptate cu o conturare mai accentuată a șoldurilor. Și gata cu designul.

Destul de repede am sărit la volan, mai precis primul din seria mea, și asta pentru a putea alege modelul pe care doream să-l torturez. Pentru a descoperi potențialul nativ al șasiului am optat pentru o propulsie, un 430i. Un clasic BMW cu tracțiune spate.

  • BMW 430i
  • BMW 430i
  • BMW 430i

Pentru cei care adună argumente necesare în dueluri inutile pe facebook, mai pot adăuga lângă noua grilă față și faptul că 430i înseamnă un propulsor supraalimentat de 2 litri sub capotă.

Un 2 litri care trimit la puntea spate via o cutie automată cu 8 trepte 258 CP de la 5.000 până la 6.500 rpm și 400 Nm între 1.550 și 4.400 rpm. Resurse capabile să teleporteze cele 1.620 kg ale mașinii în 5,8 secunde la 100 km/h. Viteza maximă – 250 km/h.

Familiarizarea s-a realizat pe o probă de manevrabilitate compus din o secțiune de jaloane, câteva schimbări de direcție care au dorit să simuleze evitarea unui obstacol apărut brusc pe calea de rulare și o secțiune unde am avut ocazia să explorăm stabilitatea, și în special stabilitatea pe traiectorie la frânare puternic, chiar dacă asta însemna frânarea pe viraj. În toată această ecuație un aport important l-au avut și pneurile Michelin Pilot Sport 4S, producătorul francez fiind partenerul BMW în această aventură pe circuit.

În primul rând, din punct de vedere ergonomic, poziția la volan este foarte bună. Nu ai nevoie de perioade de acomodare, posibilitățile de reglare îți permit o poziție foarte bună de condus, ceea ce îți permite din start să te concentrezi pe explorarea performanțelor dinamice.

După prima probă… frâne ok, direcție ok, mai aveam nevoie de calibrat feedback-ul primit de la puntea față și adulmecat momentul în care subvirarea alterează trasa.

Au urmat multe tururi de circuit, aproape la liber, rolul de cenzor, dar și de catalizator avândul un 340i xDrive condus de niște băieți extrem de calificați în uniformă BMW.

Un doi litri de la care nu așteptam atât de mult caracter. Inițial am crezut că va fi nevoie de ceva mai multă insistență pentru a trezi ludicul din acest coupe elegant. Cu alte cuvinte, motorul a fost una dintre surprizele plăcute. Nu ai nevoie de un 3 litri, acest patru cilindri în linie de 258 CP sunt suficienți pentru un condus sportiv.

În plus, te educă atât să vânezi puterea cât și să menții momentul, să nu te virusezi de comoditatea oferită de un 3 litri care livrează putere mult mai consistent indiferent de regim. În același timp, acest 2 litri, atunci când renunți la ajutorul sistemelor electronice, nu induce acel caracter agresiv și ușor surprinzător punții spate. Frânele impecabile, nici urmă de oboseală, deși nici urmă de amabilitatea din partea mea vis-a-vis de ele.

O suspensie suficient de maleabilă pentru a păstra parfum de GT, adică acel cocktail de confort pe care-l dorești la drum lung și acel procent de ruliu care să-ți permită adulmecarea cânt te apropii de limitele aderenței. Un 430i care în mod cert va bucura și un șofer cu experiență. Nu știu dacă aș fi fost la fel de încântat de noul 4 dacă aș fi fost la volanul unui 420d xDrive. După acest prim contact, categoric 430i este o opțiune matură. Pentru artificii… evident există 440i … și M4.

Finalul întâlnirii a însemnat resetarea simțurilor la bordul unui Cessna 172RG Cutlass RG. Zborul rămâne ceva magic pentru Homo Sapiens Sapiens.

  • Cessna 172RG Cutlass RG
  • Cessna 172RG Cutlass RG
Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.