Peugeot 508 2.0 BlueHDi 180CP Allure

Poate nu sunt reginele vânzărilor în portofoliul unui constructor, dar berlinele de clasă medie, de segment D, au rol important. Un test cu Peugeot 508.

Un rol importand când vine vorba de consolidarea imaginii unui brand, de notorietatea acestuia. Dacă vreți un exemplu… Passat.
Nu vorbim despre Passat aici, ci de un model din hexagon, care a debutat în 2010, iar anul trecut a primit un facelift. Peugeot 508 a venit pe lume cu o misiune relativ dificilă, aceea de a înlocui atât 407 cât și 607.

Nu este niciun secret că mașina împarte platforma tehnică, motoare, cutii de viteze… cu Citroen C5, dar sunt atât de diferite ca imagine și personalitate.

A lăsat o impresie bună de la primul contact prin aerul teuton oferit de francezi, chiar a băgat în portbagaj ceva premii prin Europa. Iar acest lucru este și mai evident după faceliftul recent primit.

Estetic lucrurile stau bine, fluiditatea inițială a designului a migrat spre o eleganță atemporală dată de linii ferme care definesc volumele. 508 este o mașină elegantă, una despre care se va putea spune același lucru și peste ani, când va ieși din producție. Din perspectiva aceasta faceliftul aduce un plus binevenit. Dar pentru a beneficia de tot make-up-ul, evident trebuie să optezi pentru o linie de echipare superioară, plus ceva opționale. Oricum, un 508 are un preț de bază de 20.056 euro, o valoare bună.

Noi am scos la plimbare un 508 2.0 BlueHDi în echiparea Allure. Opțiunile suplimentare s-au numit faruri full LED cu modul automat pentru faza lungă – 1.222 euro, cameră marșarier, senzori iluminare zonă acces și detectare prezență în unghiul mort – 716 euro, scaune față cu reglaje electrice – 645 euro ș i culoarea Bourrasque Bleu – 387 euro. În rest destule opțiuni pentru un model de 33.281 euro cu TVA inclus.

La interior nu sunt prea multe modificări, același layout. Sistemul infotainment este și el nou, pe consola centrală unitatea de control a sistemului audio este restilizată… în rest un interior spațios, cu scaune bune în față, scaune care oferă un supor lateral bun, o bancheta spate profilată cu suficient spațiu la picioare chiar și pentru persoane mai înalte.

Poziția la volan este corectă, vizibilitatea bună, 508 stă bine și din punct de vedere ergonomic, chiar dacă trebuie să te obișnuiești cu unele ”franțuzisme”. Butonul de activare a fazei de drum automate este plasat pe tunelul media, comenzile pentru activare/ dezactivare sistem start/ stop și asistarea electonică a ținutei de drum sunt ascunse pe un panou escamotabil amplasat în stânga coloanei de direcție.

Butonul de pornire se află amplasat tot în stânga, alături de comanda frânei de staționare. Vreau să vă spun că apreciez și grila în ”J” a cutiei automate, chiar dacă la prima vedere poate induce impresia că este incomodă manevrarea levierului. Oferă totuși avantajul unei precizii care la etajarea în linie lipsește.

Sub capotă un propulsor 2.0 BlueHDI de 2 litri care dezvoltă 180 CP la 3.750 rpm și un cuplu motor de 400 Nm la 2.000 rpm. Un propulsor viril care livrează putere cu multă dezinvoltură. Într-o epocă a downsize-ului, un propulsor de 2 litri începe să pară un fel de V8 american de 7,2 litri. Un propulsor Euro 6 care are emisii de doar 111 g/km.

Cutia automată cu 6 trepte este o idee mai lentă decât unitățile mai noi de la concurență, dar nu într-un mod evident și care să poată fi considerat un minus. Spre deosebire de fratele de platformă Citroen C5, Peugeot 508 este o mașină mult mai vie, mai directă, mai plăcută pentru șofer.

Lipsește tangajul, ruliul este mult diminuat, suspensia controlează mult mai bine volumele mașini. Un plus mare, uriaș plus pentru frâne, cei drept 508 vine cu niște discuri ventilate pe puntea față cât janta… aproape. Deși vorbim despre o mașină masivă, la volan această masivitate se dizolvă, 508 este o mașină sprintenă.

Francezii spun în fișa tehnică și de un consum mediu de 4,2 – 4,4 litri, noi în test pe un traseu de aproape 900 km, cu un stil normal, cu mici sesiuni sportive pe zone virajate am tras linie la un consum mediu de 6 litri. O valoare bună din punctul nostru de vedere. Pentru cine este fan o limuzină de clasă medie, dar vrea altceva decât oferta germană, dar nu vrea să se îndepărteze de mesajul acestora… poate opta pentru un 508.

PEUGEOT 508 2.0 BlueHDi 180CP Allure

Preț 20.056 € ; Preț model testat: 33.281 € cu TAV inclus ; 0-100 km/h 8,5 sec; Viteză maximă 230 km/h; Consum mediu în test 6 litri/ 100 km; CO2 111/km; Masă 1.615 kg ; Motor L4, turbo diesel, 1.997 cmc; Putere 180 CP la 3.750 rpm; Cuplu motor 400 Nm de la 2.000 rpm; Cutie de viteze automată cu 6 trepte.

Imortalizat de Mihai Dăscălescu

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.