Mercedes-Benz GLB 250 4Matic – o sportivă în haine de SUV

Mercedes-Benz și-a propus să aibă un răspuns pentru fiecare cerere a unui potențial client, iar acest GLB 250 4Matic este o propunere extrem de articulată.

Nu pot spune că sunt un fan al acestor SUV-uri compacte care doresc a fi regele junglei, fie ea și urbană. În curtea Mercedes-Benz există un singur leu, G Class, și nu este recomandat să-l provoci.

Revenind la GLB 250 4Matic, vorbim despre o declinare a platformei MFA2, cea care stă la baza lui A Class, cu amendamentul că în acest caz vorbim despre un ampatament mărit cu 10 cm. Acestea fiind spuse, GLB se bucură din punct de vedere tehnic, de același layout precum compacta germană – tracțiune față sau 4Matic și aceeași gamă de propulsoare. Vorbim despre un model care este poziționat între noul GLA și GLC.

Vorbeam de faptul că Mercedes-Benz își propune să aibă un răspuns pentru fiecare solicitare a unui potențial client… ei bine, acest GLB are o lungime de 4,63 metri, adică cu 2,2 cm mai scurt decât un GLC, dar poate fi comandat cu 7 locuri.

Din punct de vedere al designului, GLB 250 4Matic conservă ceva din masculinitatea GLK, un model care a adunat destulă simpatie din partea clienților cât timp a fost în oferta Mercedes-Benz. Dar împrumută și din eleganța noului GLS.

Mai zăbovim puțin la exterior pentru a nota și gradele de libertate oferite de acest SUV compact în offroad. GLB 250 4Matic dispune de un unghi de atac de 18 grade, un unghi de degajare de 18,3 grade și un unghi de rampă de 13,9 grade.

La volan găsești un tablou familiar, asta dacă te-ai intersectat cu noua generație A Class. Chiar dacă vorbim despre un SUV, poziția la volan este joasă, surprinzător de joasă, chiar sportivă aș putea spune. Evident, dacă dorești o perspectivă mai înaltă de la volan, poți folosi reglajele scaunului. Forma paralelipipedică a caroseriei în zona habitaclului are beneficiile ei.

GLB 250 4Matic surprinde plăcut la nivelul spațiului oferit pentru cap și umeri atât în față, dar mai ales pe locurile spate. Cu un ampatament de 2.829 mm, spațiul la nivelul picioarelor în spate este foarte bun. Nu ne putem pronunța la gradul de confort oferit de versiunea cu 7 locuri, dar mai putem spune că versiunea cu 5 locuri oferă un portbagaj cu un volum de 570 litri, iar acesta poate ajunge până la 1.805 litri prin rabatarea banchetei spate.

Sistemul MBUX s-a eliberat de micile nesincronizări specifice unui sistem nou de operare atât de complex. Totuși, ne-am dori o integrare mai elegantă a interfeței Apple CarPlay, grafica fiind afișată doar pe aproximativ jumătate din suprafața display-ului central, restul rămânând negru, fără nicio informație afișată, deși ar fi loc pentru afișarea unor scurtături pentru restul meniului MBUX.

Versiunea avută la test, GLB 250 4Matic îmbracă cu succes o altă haină decât ai fi tentat să crezi la prima vedere… privind caroseria. Cu un propulsor de 2 litri turbo, capabil să dezvolte 224 CP la 5.800 rpm și un cuplu motor de 350 Nm între 1.800 și 4.000 rpm, compactul SUV premium german migrează spre o zonă sportivă. Cu un sprint până la 100 km/h în 6,9 secunde și o viteză maximă de 236 km/h, GLB 250 are mai mult un aer de warm hatch.

Puterea ajunge la cele două punți via o cutie automată cu dublu ambreiaj și 8 rapoarte – 8G-DGT, produsă la Sebeș. Dacă în trecut am mai criticat mariajul dintre propulsoare și cutiile de viteză la Mercedes-Benz, de această dată am găsit un pachet extrem de coerent. Cutia răspunde excelent, fie că este vorba de retrogradări sau urcări de treaptă, dar mai important, este intuitivă și nu te penalizează cu un răspuns lent.

Nu știm dacă merită suspensia pneumatică, dar cea mecanică cu o punte față McPherson și paralelogram deformabil pe cea spate este excelent calibrată. Oferă atât confort la trecerea peste denivelări cât și un foarte bun control al volumelor caroseriei în cazul unui condus sportiv.

Mercedes-Benz GLB 250 4Matic
Mercedes-Benz GLB 250 4Matic

Sincer, am realizat sesiunea foto pe un drum de macadam pentru a încerca să ne convingem pe noi că suntem la volanul unui SUV, pentru că am fi dat o fugă cu GLB 250 4Matic pe un circuit. Aici adăugăm și un soundtrack destul de viril oferit de propulsorul de doi litri, atunci când este pus la muncă.

Pentru cei care vor să pună la muncă GLB 250 4Matic în offroad, display-ul tabloului de bord poate fi configurat pentru a afișa informații utile precum modul în care este trimis cuplul la cele două punți, înclinarea laterală, viteza setată pentru sistemul HDC care poate varia între 2 și 18 km/h.

Există și 4 setări predefinite pentru modul de lucru al sistemului 4Matic, al cutiei 8G-DGT, direcției și pentru maparea motorului – Sport, Comfort, Eco și Off-Road, și modul Individual unde cel de la volan își poate crea propria configurație.

Ne-am dori un sistem de menținere a benzii de rulare care să te avertizeze discret sau să intervină ceva mai timpuriu pentru a corecta traiectoria, pentru că actuala calibrare îți crește semnificativ pulsul în momentul în care virează brusc spre banda de rulare concomitent cu un moment scurt de frânare serioasă.

Consumul este pe măsura celor 224 CP. Nu este de speriat, urban veți fi în jurul unui 12-13 litri, la drum lung, cu un stil pașnic veți putea ajunge sub 9 litri. Noi, pe un traseu București – Timișoara-București, cu un stil ușor sportiv, și profitat de toate segmentele de autostradă am obținut 9,8 litri consum mediu.

Mercedes-Benz GLB 250 4Matic s-a dovedit o surpriză plăcută. Am apreciat spațiul și ținuta de drum, dar marea bucurie a fost generată de faptul că am întâlnit, în sfârșit, un mariaj fericit între motor și cutia de viteze la Mercedes-Benz.

Fișă tehnică – Mercedes-Benz GLB 250 4Matic

Motor – turbo, benzină, L4, 1.991 cmc, 224 [email protected] rpm, 350 [email protected] .rpm / Transmisie – cutie automată cu dublu ambreiaj cu 8 trepte, tracțiune integral permanentă / Performanțe – 236 km/h v. max, 0-100 km/h în 86,9 secunde / Portbagaj – 570 litri / Rezervor – 60 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.634/1.834/1.659, ampatament (mm) – 2.829 / Consum mediu declarat – 7,9 l/100 km / Preț model testat (euro cu TVA) – de la 61.206

Imortalizat de Mihai Dăscălescu
Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Wheekend.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
De același autor

Prim contact cu BMW Seria 4

M-am întâlnit cu noul BMW Seria 4 acum aproape două săptămâni, dar libertatea de a povesti a fost descătușată astăzi. Așadar, despre un surprinzător BMW 430i degustat pe circuitul Motorpark.

Renault Megane eVision

Renault Megane eVision

Un concept care introduce noua platformă CMF-EV a alianței. Primul model care va beneficia de această platformă este Renault Megane eVision, același nume dar o interpretare electrică a compactei franceze.

VIDEO: Premieră – Dacia Spring

Dacia este un fenomen în peisajul auto, unul pe care mai toată lumea este invidioasă, și se pare că va provoca aceeași revoluție și în peisajul vehiculelor electrice cu Spring, Dacia Spring.

TMD Friction – de la Ford Model T la Bugatti Veyron

Probabil unul din ingredientele progresului nostru ca specie, este dorința, nevoia de mai mult. În această epopee de a ne pune semnătura pe tot felul ”Everesturi”, unele reușite au parte de toate reflectoarele, iar altele rămân într-o discreție nemeritată.

Opel Crossland își schimbă garderoba

Opel Crossland își schimbă garderoba, adoptă o parte frontală inspirată de cea a noului Opel Mokka. Va fi disponibil la începutul anului 2021.

BMW 128ti pășește pe tărâmul sfânt al hothatch-urilor

Noul BMW 128ti este mult mai mult decât o nouă variantă de motorizare în cadrul gamei BMW Seria 1. Completează intervalul dintre BMW 120i şi BMW M135i xDrive şi este poziţionat ca un veritabil model sport imediat sub vârful de gamă cu tracţiune integrală.

Test Drive Mercedes-Benz Vito 114 CDI

O ultimă întâlnire cu Mercedes-Benz Vito, dar în special cu propulsorul OM651 de 2.143 cmc, un propulsor care a debutat în 2008.

BMW X2 M Mesh Edition

BMW X2 M Mesh Edition – un plus de personalitate

BMW X2 M Mesh Edition se bazează stilistic pe modelul M Sport X şi oferă BMW X2 o apariţie şi mai exclusivă şi distinctivă. Cea mai evidentă schimbare este grila M tip mesh în negru lucios.

Actualități