Mercedes-Benz GLA 200d 4MATIC – Aliniere de imagine

Mercedes-Benz GLA 200d 4MATIC
Vechea generație Mercedes-Benz GLA era de cele mai multe ori privită ca un hatchback, pentru că avea silueta și garda la sol atipică pentru un SUV, segment în care era încadrat. Cu noua generație, GLA a trecut la un design mai curat, în ton cu imaginea de marcă pe care o regăsim în toate segmentele Mercedes-Benz și a adoptat o gardă la sol mai mare și o statură mai înaltă. Test cu versiunea 200d.

Într-o piață în care tot mai mulți cumpărători se îndreaptă spre SUV-uri, indiferent de mărimea lor, este normal să încerci să îți construiești o generație nouă cât mai mult pentru a atinge aceste valori. Pe scurt, este rețeta pe care Mercedes-Benz a aplicat-o la trecerea de la prima generație a lui GLA la cea de-a doua. Noul GLA este mai curat în ceea ce privește designul, aproape fără nicio muchie și fără prea multe elemente îndrăznețe, însă este o mașină atractivă vizual.

Însă marea schimbarea este polivalența pe care o propune acum GLA, fiind un SUV de clasă compactă care oferă o gardă la sol mai mare, mai mult spațiu interior și un nivel de confort la rulare care a crescut extrem de mult. În plus, așa cum era de așteptat, GLA este un exemplu când vine vorba de conectivitate, în special grație noului sistem multimedia MBUX, care face experiența de a interacționa digital nu doar mai ușoară, ci o transformă într-o plăcere vizuală de nivel ridicat.

Cele două ecrane de 10,25 inchi se completează excelent prin informații și grafică, iar multiplele posibilități de a alege o temă dedicată fac posibilă personalizarea în cele mai mici detalii, totul cu o simplitate a comenzilor care nu te poate lăsa indiferent în ceea ce privește excelenta ergonomie, indiferent că vorbim despre control de pe comenzile de pe volan sau de pe suprafața tactilă de pe consola centrală.

Mercedes GLA 200d 4MATIC – diesel de 150 CP foarte eficient

Din punct de vedere tehnologie, așa cum o spune și numele, GLA are la bază platforma pe care o vedem și la Clasa A, evident ajustată pentru a face față rigorilor impuse de un SUV, dar gama de motorizări este similară. Modelul testat de noi a fost echipat cu dieselul de nouă generație, cu o cilindree de 2,0 litri, care dezvoltă 150 CP. Din punct de vedere al rafinamentului nu prea sunt lucruri de reproșat, poate un nivel de zgomot ușor prea ridicat în sarcină mare, dar în rest vibrațiile sunt minime, la fel cum este și zgomotul la viteze de croazieră.

Noua cutie de viteze automată cu 8 trepte și dublu ambreiaj asigură un nivel ridicat de ușurință în utilizare și își face treaba aproape fără să-și facă simțită prezența, singurul minus fiind faptul că este ușor indecisă în anumite momente, mai ales la accelerațiile rapide unde trebuie să schimbe mai multe trepte rapid. Din punct de vedere dinamic, propulsor este potrivit pentru GLA, fiind destul de rapid chiar și atunci când mașina este încărcată.

Mercedes-Benz GLA 200d 4MATIC

Practic, alegerea dieselului de 150 CP, cuplat la transmisia cu 8 trepte asigură un confort bun la utilizarea de zi cu zi, o mașină suficient de rapidă pentru drumurile din România, dar și o valoare foarte bună pentru consum, care poate fi menținut la cote excelente aproape indiferent de modul de exploatare. Evident, tracțiune integrală disponibilă pentru această versiune, dar și multiplele moduri de mers sunt elemente care asigură un nivel ridicat de polivalență, indiferent de situație.

Noua generație a lui GLA a făcut un progres enorm în ceea ce privește confortul la rulare, amortizarea fiind acum mult mai elastică și totul mai bine izolat la interior, ceea ce face ca deplasările pe drumuri prost asfaltate să nu fie inconfortabile, așa cum se întâmpla de cele mai multe ori la vechea generație.

În plus, nivelul de spațiu interior a crescut, astfel încât pasagerii din spate pot călătorii relaxați pe distanțe lungi, iar volumul portbagajului de 425 litri acoperă cele mai multe nevoi, chiar și dacă ne raportăm la vacanțele mai lungi.

Poate că direcția în care a evoluat noul GLA nu este pe placul tuturor, dar plusul de calități care au survenit o dată cu aceste schimbări este unul mult prea important pentru a fi ignorat. Motorizarea diesel este economică și rafinată, spațiul interior este generos, iar confortul a crescut foarte-foarte mult, în timp ce conectivitatea și sistemele de asistență active sunt inteligent integrate pentru a-ți face pe plac zi de zi. Iar de acum, ai și o altă opțiune în hainele noului Mercedes-Benz GLB (test în link).

interior Mercedes-Benz GLA 200d 4MATIC

Mercedes-Benz GLA 200d 4MATIC – Fișă tehnică

Motor – diesel, turbo, L4, 1950 cmc, 150 CP@3400-4440 rpm, 320 Nm@1400-3200 rpm. / Transmisie – cutie automată 8 trepte cu dublu ambreiaj, tracţiune integrală / Performanţe – 205 km/h v. max, 0-100 km/h în 8,9 secunde / Portbagaj – 425-1420 litri / Rezervor – 51 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4410/1834/1611, ampatament – 2729 / Consum mediu declarat – 5,6 l/100 km / Preţ model – de la 40.390 euro

Iubesc mașinile de mic, îmi place tot ceea ce ține de industria auto și am o experiență în jurnalismul auto de peste 14 ani, fiind fost Redactor-Șef la revista Auto Bild România și Director Editorial la revistele AUTO pro și 4×4. În acest moment, fac parte din echipa editorială Adevarul Auto și am propriul meu canal de YouTube unde testez cele mai noi masini.

Copia unicatului: Cum a apărut, din nimic, o altă Sintura și care e povestea originalului

Noua Zeelandă este genul acela de țară de la capătul pământului unde ai putea paria că se află monștri subacvatici milenari sau gnomi, fiind o sursă aproape inepuizabilă de surprize și lucruri neobișnuite. Pentru iubitorii GT-urilor ciudate și deosebit de rare, Noua Zeelandă chiar este o nirvana, căci altfel nu s-ar putea explica renașterea, în acel loc, a nu una, ci două mașini Sintura. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să existe doar una.

Citește articol »

Cum a aterizat „Batmobile-ul”: Un circuit uitat și un motor schimbat pe genunchi

În istoria curselor de turisme, una marcată de multiple schimbări de regulamente și chiar mai multe modele legendare, BMW-ul 3.0 CSL are o reputație aparte. Profitând de niște interpretări inteligente ale regulamentului, bavarezii au creat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, un coupe a cărui aerodinamică îl punea la ani lumină de rivali, detaliile exterioare fiind rivalizate doar de cele de sub capotă. Chiar și așa, prea puțini își mai amintesc cum a decurs prima întrecere a celebrului „Batmobile”.

Citește articol »

Ultimul recital pentru bătrânul tenor: Cum a reușit Joest Racing să bată monolitul Mercedes-Sauber

În mai 1989, Campionatul Mondial de Anduranță venea pentru prima sa reprezentație pe pământ european, mai exact pe fostul circuit de Formula 1 Dijon-Prenois. Ceea ce ar fi trebuit să fie un galop de sănătate pentru echipa de uzină Mercedes-Sauber a devenit, însă, cântecul de lebădă al celui mai faimos model din istoria Grupei C, Porsche-le 962. Reușita, semnată de formația lui Reinhold Joest prin piloții Bob Wollek și Frank Jelinski este notabilă și pentru că abia recent, în cursa de șase ore de la Spa-Francorchamps din acest an, am putut asista la o nouă victorie pentru un Porsche privat la nivel de campionat mondial – după o pauză de 35 de ani.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.