Test Drive Renault Captur 1.5 dCi

Renault Captur a reușit să-și găsească propriul drum într-un segment unde oxigenul necesar supraviețuirii devine marfă de contrabandă.

Să fim sinceri, Renault Captur nu și-a găsit drumul este cel mai vândut model din clasă la nivel european. Da, l-a lăsat în urmă destul de mult și pe exoticul, dar deja bătrânul Nissan Juke.

Apropo, la nivel european, Dacia Duster, vechea generație, în prima partea a anului 2017 s-a situat pe un onorabil loc 4, iar în spate are nume grele.
Revenind la liderul european, facelift-ul a fost precum o cură la băi pentru micuțul crossover francez. Un exterior mult mai atent finisat, și cu mai mult șarm.

Un interior care a rămas în linii mari neschimbat, dar plusul oferit de noile materiale conduc la o calitate mult mai bună percepută la interior. În cazul versiunii diesel se poate remarca mult mai ușor e creștere a nivelului de antifonare. Este ceva mai multă liniște la interior. Acest lucru este valabil și când vorbim de suspensie, zgomotele de lucru sunt și ele o idee mai bine atenuate.

Spațiu interior este bun în față, pe bancheta spate, persoanele înalte vor simți nevoia de ceva mai mult spațiu la nivelul capului. Un portbagaj de 377 litri, valoare care pe alocuri este mai bună decât oferta unor modele compacte, îți oferă libertatea de a lua la bord bagaje pentru destinații îndepărtate.

Suspensia parcă nu mai scutură nici ea ca în trecut. Combinația dintre o suspensie care să controleze ruliul firesc al unui model înalt și un ampatament de clasă mică nu mai deranjează atât de mult la rularea pe suprafețe denivelate.

Am interacționat până acum cu versiunea 1.2 TCe și cutie automată cu dublu ambreiaj EDC. Acum a venit rândul pachetului 1.5 dCi și cutie manuală cu 6 trepte. Acest pachet se califică fără mari emoții în finala pentru cel mai agreabil model urban. Da, știu, mulți își doresc o cutie automată în oraș, Renault Captur oferă această posibilitate doar în asociere propulsorul 1.5 dCi de 90 CP.

Cei 110 CP și 260 Nm induc suficientă atitudine acestei citadine de 1.200 kg. Limitele acestei motorizări vor fi simțite cu mașina încărcată la viteze ridicate pe autostradă. Reprizele în zona 120-130 km/h sunt puțin mai lungi.

Deși acest pachet motor-cutie îți poate oferi niște valori incredibile la capitolul consum, rezervorul de doar 45 litri nu îți promite o autonomie de 1.000 km. Sau cel puțin nu obținerea ei ușor.

Fișă tehnică – Renault Captur 1.5 dCi

Motor – turbo diesel, L4, 1.461 cmc, 110 CP@4.000 rpm, 260 Nm@1.750 rpm., Transmisie – cutie manuală 6 trepte, tracțiune față, Performanțe – 180 km/h v. max, 0-100 km/h în 11,4 sec, Portbagaj – 377 litri, Rezervor – 45 litri, Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.122/ 1.778/ 1.556, ampatament – 2.606, Consum mediu declarat – 3,9 litri/ 100 km, Consum mediu în test – 5,7 litri/ 100 km, Preț de bază – 12.800 euro

Imortalizat de Mihai Dăscălescu
Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.