Test Drive BMW X3 xDrive 20d xLine

Începi să simți ”povara” acestei meserii când deja ești martor la trei generații BMW X3. Dacă vechiul model a rafinat mesajul primei generații, noul X3 este altceva.

Designul a evoluat masiv. De la o caroserie care se dorea plăcută de fanii spațiului, de familiști… am ajuns la un model care încorporează mult testosteron. Subiectiv, asociez noul BMW X3 cu ciocanul lui Thor.

Deși la capitolul dimensiuni exterioare, mașina este aproape identică, schimbarea proporțiilor, a faptului că linia mediană nu mai urcă spre spate ci este orizontală, compun o caroserie puternică și elegantă. Avem un ampatament mai mare cu 5 cm, avem console față/ spate mai mici, avem o parte frontală mai ”voluminoasă”, capota este mai lungă decât la vechea generație… avem un model care se exprimă vizual mai mult pe orizontală decât pe verticală, ca în trecut.

Interesant este că varianta xLine – cu grilă a radiatorului şi alte detalii exterioare din aluminiu satinate şi jante speciale din aliaj uşor – accentuează robusteţea acestui Sports Activity Vehicle.

Noul BMW X3 a stat în garajul nostru aproape 3 săptămâni, iar testul nostru a însumat puțin peste 1.600 km rulați, prin urmare am avut timp să-l descoperim.

Interiorul este un loc spectaculos, și asta pentru că introduce în zona de volum BMW tot șarmul adus de noile generații Seria 7 și 5. Doar dacă privești în parale planșele de bord de la ultimele două generații conștientizezi evoluția, altfel poți fi obraznic și alerga la showroom să-ți ceri banii înapoi.

Masivitatea planșei de bord s-a diluat puțin, nu mai avem display-ul central integrat în plașa de bord, acum răsare din aceasta. Zona mediană a consolei centrale a devenit mai compactă, prin introducerea unor unități de comandă pentru climatizare și sistem audio mai subțiri. Astfel s-a eliberat loc la baza consolei centrale unde avem un spațiu de depozitare mai generos și mai ușor accesibil.

Calitatea percepută la interior în noul BMW X3 a înregistrat un salt major. Avem profile generos dimensionate care compun panourile interioare ale portierelor și care construiesc o imagine de robust, de masivitate, de atemporal… detaliu pe care îl întâlnești la modelele care joacă în liga de lux.

Vorbim despre un interior mult mai silențios, care te izolează mult mai bine de exterior, decât la vechea generație. Modelul testat, pe lângă parbrizul realizat din sticlă acustică – echipare standard, avea și geamurile și geamurile laterale față realizate din aceeași sticlă, fapt care contribuie la reducerea zgomotului aerodinamic produs de oglinzi resimțit la interior.

Ambianța locurilor față amintește și rivalizează cu cea întâlnită în X5. Norocul fratelui mai mare este că anul acesta se înnoiește și el. Locurile spate oferă un spațiu corect la nivelul picioarelor și capului, iar portbagajul de 550 litri este suficient de generos pentru nevoile unei familii.

Pachetul xLine aduce la interior câteva X-uri gravate în aluminiu. În continuare BMW se poate lăuda cu cel mai coerent pachet infotainment. BMW X3 a câștigat și el privilegiul de a putea fi echipat cu faruri LED adaptive, sau funcții avansate de asistare care îți permit în cazul rulării pe autostradă să poți citi un sms.

Mașina poate fi comandată cu BMW Personal CoPilot care se concentrează pe asistarea conducătorului şi condusul (semi)automat. BMW X3 poate fi comandat, opţional, cu cea mai recentă generaţie de tempomat activ şi pachetul de siguranţă Driving Assistant Plus, care include asistentul de direcţie şi menţinere a benzii şi asistentul de menţinere a benzii cu protecţie în caz de coliziune laterală.

Sistemele funcționează, îți dau încredere… uneori sunt derutate de lățimea benzilor de pe autostrăzile autohtone. Altceva… noul BMW X3 poate fi comandat și cu noua cheie cu display, dar și cu accesarea unor comenzi prin gesturi.

Să vorbim și despre cum merge acest nou BMW X3. Versiunea testată, un BMW X3 xDrive 20d, vine cu un propulsor diesel de 2 litri care dezvoltă 190 CP la 4.000 rpm și un cuplu motor de 400 Nm disponibil de la 1.750 rpm până la 2.500 rpm.

Pentru un tablou complet, mai adăugăm și faptul că puterea ajunge la punți via o cutie automată cu 8 trepte, iar BMW susține că mașina are o distribuție de 50:50 a maselor. Pachetul mecanic este extrem de rafinat, iar alături de sistemul xDrive, contribuie în bună măsură la anularea celor 1.825 kg ale mașinii.

BMW X3 este o mașină agilă, masa resimțindu-se doar ușor în cazul reprizelor. Pe undeva cei 190 CP și 400 Nm ar trebui să facă mașina o idee mai sprintenă. Oricum, performanțele sunt corecte, 8 secunde pentru a ajunge la 100 km/h și o viteză maximă de 213 km/h. În spiritul casei, motorul și cutia lucrează impecabil.

Propulsorul parcă este o idee cam prezent la interior, probabil și datorită faptului că un 4 în linie nu are aceeași melodicitate ca un 6 în linie. Suspensia ne-am fi dorit să fie cu un 15% mai moale. Ambianța interioară induc nevoia unei suspensii ceva mai suple. BMW X3 cu această motorizare, utilizat iarna, a consumat pe perioada testului între 6,5 și 10 litri, media pe cei 1.600 km fiind de 8,2 litri. Pentru un model de peste 1.800 kg… este bine.

Noul BMW X3 diluează ușor ideea de Sports Activity Vehicle, chiar dacă vine cu un design mai sportiv. Și asta pentru că la volan, confortul și starea de bine trimit pe bancheta spate partea cu ”sport”.

Fișă tehnică – BMWX3 xDrive 20d xLine

Motor – turbo diesel, L4, 1.995 cmc, 190 CP@4.000 rpm, 400 Nm@1.750-2.500 rpm., Transmisie – cutie automată 8 trepte, tracțiune integrală permanentă, Performanțe – 213 km/h v. max, 0-100 km/h în 8 sec, Portbagaj – 550, Rezervor – 60 litri, Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.708/ 1.891/ 1.676, ampatament – 2.864, Consum mediu declarat – 5 litri/ 100 km, Consum mediu în test – 8,2 litri/ 100 km, Preț model testat – 75.363 euro

Imortalizat de Mihai Dăscălescu
Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.