Fără rival – Dacia Dokker Stepway 1.5 dCi

Dacia Dokker Stepway este o declinare extrem de inspirată în gama vehiculelor comerciale ușoare.

Dacia a fost extrem de inspirată când a ales să lanseze pe piață două modele, oarecum concurente. Dacă inițial au pariat pe Lodgy, timpul a demonstrat că Dokker are mai mult șarm. În ciuda aerului de model comercial ușor, Dokker Stepway a dovedit că poate juca rolul unei mașini de familie mult mai dezinvolt decât generosul Lodgy care poate primi la bord chiar și 7 persoane.

Ce ne place!

Pornim de la exterior, plusul de testosteron adus de nivelul de echipare Stepway face bine unui MPV născut să nu aibă geamuri laterale și să fie încărcat cu pachete. Versiunea Dokker Stepway nu are nevoie de niciun upgrade la nivelul suspensiei, Dokker oferă grade rezonabile de libertate pentru a ieși de pe drumurile asfaltate.

Un interior spațios care nu va ridica probleme de claustrofobie ocupanților. Un portbagaj de 800 litri care la nevoie se poate transforma într-o peșteră de 3 mc. Tușele portocalii de la interior fac bine, un plus de culoare nu deranjează. Chiar dacă este opțiune, sistemul infotainment MediaNav merită bifat, mai ales că vine și cu asistență video la selectarea marșarier-ului.

Ne mai place că Dokker Stepway preia din ergonomia unui vehicul comercial ușor, prin urmare spații de depozitare generoase în partea superioară a planșei de bord.

Din punct de vedere tehnic, propulsorul 1.5 dCi este o mică stâncă. Nu mai are nevoie de recomandări. În versiunea de 90 CP și 200 Nm oferă resurse suficiente pentru a mișca cele 1.280 kg ale mașinii, nici cu toată familia și bagajele aferente nu vei simți vreo urmă de submotorizare.

Ce am rafina?

În primul rând poziția la volan, dacă s-ar putea aplica rețeta de la noul Duster și la Dokker Stepway … ar fi minunat. Nu am refuza nicio cutie cu șase trepte. În cazul ieșirii pe ceva drumuri de pământ, nu suspensia sau capacitatea de a trece peste obstacole este ceea ce notăm cu minus, nu… ele sunt bune pentru un astfel de model, dar am fost puțin penalizați de electronică. Decuplarea ESP-ului este o soluție doar până la atingerea pedalei de frână, moment în care se cuplează automat.

Concluzie…

Poate una dintre cele mai bune oferte dacă pui în balanță ce primești de banii dați pe mașină. Dokker Stepway poate fi o excelentă mașină de familie.

Fișă tehnică – Dacia Dokker Stepway 1.5 dCi

Motor – turbo diesel, L4, 1.461cmc, 90 CP@3.750 rpm, 200 Nm@1.750 rpm., Transmisie – cutie manuală 5 trepte, tracțiune față, Performanțe – 163 km/h v. max, 0-100 km/h în 13,3 secunde, Portbagaj – 800 litri, Rezervor – 50 litri, Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.388/ 1.767/ 1.814, ampatament – 2.810, Consum mediu declarat – 4,2 litri/ 100 km, Consum mediu în test – 5,4 litri/ 100 km, Preț de bază – 12.300 euro

Imortalizat de Mihai Dăscălescu și Andrei Toboșaru
Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.