MotoRC by Rompetrol Etapa 1

Weekendul trecut s-a desfășurat pe circuitul Motor Park România prima etapă MotoRC by Rompetrol, cea mai populară competiție de motociclism viteză din România.

Cel mai mare semn de întrebare care plana asupra weekendului 12-14 iunie, când era programată prima etapă de MotoRC by Rompetrol din 2020, era legat de condițiile meteo. Se anunța vreme schimbătoare, cu furtuni, dar piloții care au umplut grilele la cele cinci clase au avut parte doar de câteva picături de ploaie, singura consecință fiind întârziere cu 20 de minute a startului cursei Stock 600, duminică după-amiaza.

Deși toată lumea implicată, de la organizatori până la piloți și mecanici, venea după un extrasezon mult mai lung decât ar fi normal, lucrurile au decurs cât se poate de bine și motorsportul pe două roți și-a intrat pe făgașul său natural, ca și cum nu s-ar fi întrerupt vreodată.

Organizatorii, directorul de concurs și comisarii de traseu și-au făcut treaba impecabil, nu au existat incidente majore și ambulanța nu a plecat de la circuit de-a lungul întregului weekend.

În calificări, la clasa Stock 1000, veteranul Cătălin Cazacu (Racing Academy), cel mai galonat pilot de pe grilă, s-a impus pentru pole-position pentru mai puțin de o zecime de secundă în fața tânărului Vlad Neaga (VN Motorsport), debutant la Stock 1000. Adrian Rus (DAF Corse) a tras tare pentru a completa prima linie a grilei, în timp ce se acomoda cu noile sale pneuri slick Michelin.

Catalin Cazacu urmarit de Vlad Neaga si de Adrian Rus

A patra poziție îi revenea lui Emil Drăghici (Tase Racing Team), cu tânărul fenomen George Cațan (ACSRU Racing Team) pornind abia al șaselea din grilă, urmat de veteranul Ionuț Mistode (Team IQRM), care a fost nevoit să treacă prin sesiunea de calificări Q1.

Pole-position-ul la clasa Stock 600 a fost adjudecat de multiplul campion național și balcanic Ionel Pascotă (Pascotă Racing Team), la ceva mai mult de o jumătate de secundă în fața lui Florin Bârlădeanu (Team BMR-EXE), cu Adrian Negru (SBK Racing Team Sibiu) al treilea.

Ionel Pascota

Fostul campion din MotoRC, Adrian Petrovici (ACS Petrovici Racing Team) , urma să pornească al patrulea. Punctul de interes pentru toți fanii motorsportului pe două roți îl reprezenta însă noua clasă Stock 300, unde toți concurenții aleargă pe motociclete identice – BMW G 310 R, cu un minimum de modificări pentru rularea pe circuit.

Competiția monomarcă este o premieră absolută în România și o rampă ideală de lansare pentru tinerele talente în motociclismul viteză. Primul timp în calificări i-a aparținut lui Alin Grădinaru (Wizard Racing Team), urmat de coechipierul său Cătălin Ciolan, fost campion balcanic la clasa 125, și de Cristina Udrescu (Century Team).

Partea foarte interesantă era că toți trei piloții din prima grilă erau acoperiți de mai puțin de patru zecimi de secundă ca timp pe tur, un rezultat extrem de strâns, care promitea o cursă pe cinste.

Revelația weekendului la clasa Stock 300, însă, a fost Răzvan Teodorescu (Team IQRM), care s-a calificat al patrulea la doar 12 ani, cu un minimum de experiență pe circuitele de asfalt. La Rookies 1000, pole-position-ul i-a revenit lui Daniel Chiș, iar la Rookies 600 cel mai rapid în calificări a fost Georgian Radu.

Ziua curselor era amenințată de nori de ploaie din toate direcțiile, lucru care punea o presiune serioasă pe piloți, care nu rulaseră deloc în condiții de asfalt ud de-a lungul weekendului. Amenințarea avea să se concretizeze prin câteva minute de picături, imediat după finalul primei curse, cea a clasei Stock 300.

Alin Grădinaru a pornit ca din pușcă atunci când s-au stins semafoarele pentru prima cursă de Stock 300 disputată vreodată. Inversul a fost valabil pentru Cristina Udrescu, care a fost devansată de toată lumea pe grilă, după un start ratat.

Alin Gradinaru pe grila Stock 300

Fostul motocrosist de la Wizard Racing Team s-a distanțat la conducere și nu a mai fost prins toată cursa, semnând și cel mai rapid tur al zilei și al weekendului. Dar Cristina Udrescu a fost foarte motivată și a recuperat mult, ajungând până în poziția a doua, unde a și terminat cursa.

Cristina Udrescu

Surpriza zilei a fost poziția a treia obținută de Răzvan Teodorescu, cel mai tânăr pilot din grilă, care a terminat cele opt tururi ale cursei la puțin peste 10 secunde de lider, cu un record personal la o secundă și jumătate de recordul circuitului! Cătălin Ciolan a terminat al patrulea, urmat de Patrick Pascotă (Pascotă Racing Team), un alt pilot foarte tânăr, la doar 13 ani.

Razvan Teodorescu

Cursa clasei Stock 1000 a fost una dintre cele mai frumoase și spectaculoase curse care au avut vreodată loc pe circuitul din Bărăgan. Cătălin Cazacu a pornit bine din pole-position, urmat îndeaproape de Vlad Neaga și de Adrian Rus. Grupului i s-au alăturat Emil Drăghici și George Cațan. Cazacu părea să controleze situația până după jumătatea cursei, dar Vlad Neaga părea să aibă rezerve pentru a crește ritmul la nevoie și îl pândea pe timișoreanul de la Racing Academy.

După jumătatea cursei, Adrian Rus a căzut victimă setărilor nu tocmai nimerite ale motocicletei și a început să piardă teren, iar Cațan a trecut de Drăghici. Când Neaga a început să fie atacat de Cațan pentru poziția a doua, a decis că este momentul să atace pentru victorie, așa că l-a depășit pe Cazacu și s-a distanțat rapid, cu timpi pe tur redutabili.

 

Cațan a trecut și el de Cazacu, care a reușit în cele din urmă să-și păstreze poziția pe podium în fața lui Emil Drăghici, cu Manfred Spendier (Titan Machinery) pe locul cinci și Bogdan Buleandră (Team BMREXE) pe șase. Astfel, Vlad Neaga marchează prima victorie la prima participare la clasa Stock 1000, în același timp prima victorie pentru o motocicletă Suzuki la clasa regină în MotoRC.

Startul în cursa clasei Stock 600 a fost amânat cu 20 de minute după ce o ploaie scurtă a udat primele patru viraje ale circuitului. Ionel Pascotă a luat un start bun și s-a instalat la conducere imediat, moment în care doar Florin Bârlădeanu ar fi avut șanse să-i sufle victoria.

Din păcate pentru sportivul de la Team BMR-EXE, acesta a fost prins în spatele lui Cristian Angeloni și lui Adrian Petrovici preț de trei tururi, moment în care Pascotă luase deja un avans de 10 secunde, pe care veteranul din Giroc l-a gestionat exemplar, cum era de așteptat, pentru o victorie relaxată în prima sa cursă în MotoRC.

Bârlădeanu, campionul en-titre la Stock 600, s-a văzut nevoit să se mulțumească cu poziția a doua, în timp ce podiumul a fost completat de italianul Cristian Angeloni, cu Petrovici în poziția a patra. La Rookies 600, Georgian Radu (Team BMR-EXE) a făcut o cursă exemplară, conducând de la start la finiș, urmărit însă îndeaproape de debutantul absolut Sasha Tolocenco (Titan Machinery), care a terminat al doilea în prima sa cursă de motociclism viteză. Podiumul a fost completat de Florin Iliescu.

La Rookies 1000, victoria i-a revenit unui alt debutant-fenomen, Radu Balaș (ACSRU Racing), mai cunoscut publicului larg ca vlogger-ul MotorBike. Acesta a semnat timpi de-a dreptul incredibili pentru un debutant absolut, impunându-se în fața mai experimentatului Daniel Chiș, cu Claudiu Păuleț pe a treia treaptă a podiumului.

Cursele claselor Stock 300, Stock 600 și Stock 1000 vor fi transmise de-a lungul întregului sezon pe Look Sport. Următoarea etapă de MotoRC by Rompetrol va avea loc pe 3-5 iulie, pe Motor Park România, în sens antiorar.

Foto: Cristina Udrescu, Sabin Malișevschi/fastmedia.ro

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Copia unicatului: Cum a apărut, din nimic, o altă Sintura și care e povestea originalului

Noua Zeelandă este genul acela de țară de la capătul pământului unde ai putea paria că se află monștri subacvatici milenari sau gnomi, fiind o sursă aproape inepuizabilă de surprize și lucruri neobișnuite. Pentru iubitorii GT-urilor ciudate și deosebit de rare, Noua Zeelandă chiar este o nirvana, căci altfel nu s-ar putea explica renașterea, în acel loc, a nu una, ci două mașini Sintura. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să existe doar una.

Citește articol »

Cum a aterizat „Batmobile-ul”: Un circuit uitat și un motor schimbat pe genunchi

În istoria curselor de turisme, una marcată de multiple schimbări de regulamente și chiar mai multe modele legendare, BMW-ul 3.0 CSL are o reputație aparte. Profitând de niște interpretări inteligente ale regulamentului, bavarezii au creat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, un coupe a cărui aerodinamică îl punea la ani lumină de rivali, detaliile exterioare fiind rivalizate doar de cele de sub capotă. Chiar și așa, prea puțini își mai amintesc cum a decurs prima întrecere a celebrului „Batmobile”.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.