RAM 1500 TRX – cel mai puternic pick-up de serie din lume

A venit timpul ca Ford F150 Raptor să nu mai zburde fără nicio grijă pe câmpii. De acum va avea de luptat cu cei 702 CP ai noului RAM 1500 TRX.

Într-o realitate în care inbox-ul căsuței de mail este plină de comunicate de presă care anunță parteneriate electrice, instalarea de stații electrice de mare putere… să scrii despre un pick-up cu propulsor HEMI V8 de 6.2 litri supraalimentat pare ceva mai mult decât doar a fluiera în biserică.

Și totuși astfel de întâmplări mai dau culoare cotidianului.

Ford a inventat o nișă care i-a adus un imens capital de imagine, cel al pick-up-urilor supercar. Cam astfel am putea caracteriza F150 Raptor. Și nici declinarea europeană, Ranger Raptor nu este departe, un test complet din Maroc puteți citi pe ADEVARUL AUTO.

  • RAM 1500 TRX
  • RAM 1500 TRX
  • RAM 1500 TRX
  • RAM 1500 TRX
  • RAM 1500 TRX
  • RAM 1500 TRX
  • RAM 1500 TRX
  • RAM 1500 TRX

Concurența de peste ocean a fost anesteziată destul de mult, au trecut 10 ani de la debutul primei generații F150 Raptor, și abia acum vedem un răspuns articulat din partea FCA – Fiat Chrysler Automobiles… și a francezilor recent adoptați.

Pornim de la un șasiu nou care utilizează oțeluri înalt aliate care oferă o rezistență înaltă la torsiune. Un detaliu esențial când te gândești ce forțe va avea de îndurat șasiul în condițiile exuberante de utilizare la care va fi supus RAM 1500 TRX.

Cum am menționat, un propulsor V8 supraalimentat care dezvoltă 702 CP și 880 Nm. În ecuație mai intervine o cutie automată cu 8 trepte – TorqueFlite 8HP95 și un sistem de tracțiune integrală. În mare, toate acestea fac ca RAM 1500 TRX să ajungă la 100 km/h în mai puțin de 5 secunde, are nevoie de 10,5 secunde pentru a ajunge la 160 km/h, un sfert de milă este parcurs în 12,9 secunde cu o viteză de ieșire de 174 km/h, iar viteza maximă este de 190 km/h.

RAM 1500 TRX este echipat cu un sistem dual de admisie a aerului, acesta ajungând în motor atât prin priza din grila frontală cât și prin priza de pe capotă. Americanii susțin că au montat cele mai mari filtre de aer din segment pentru a sigura funcționarea optimă în cele mai dure condiții.

Cutia de transfer a fost în mod evident ranforsată pentru a îndura solicitările extreme.

Suspensia este evident, poate, cel mai important detaliu la un astfel de model.  Vorbim despre o suspensie inspirată din competițiile de rally-raid. Puntea față este echipată cu brațe de aluminiu, o atenție deosebită a fost acordată menținerii alinierii roților și unghiurilor de cădere pe întreaga lungime a cursei suspensiei.  

Pe puntea spate, RAM TRX este echipat cu o punte rigidă Dana 60. Bilstein a dezvoltat special pentru acest model un amortizor nou – Blck Hawk e2. Un amortizor capabil să își mențină o temperatură optimi de lucru chiar și în cazul rulării la viteze de peste 150 km/h în off-road.

Cursa suspensie este mai mare de 33 cm pentru fiecare roată, fiind mai lungă cu 40% decât în cazul unui RAM 1500 de serie.

Roțile de 18 inch sunt încălțate cu pneuri Goodyear Wrangler Territory 325/65/R18, pneuri dezvoltate special pentru acest model. Fiind un model cu alte abilități, poate lua la bord 600 kg, și poate remorca 3.700 kg. Garda la sol este de 30 cm, și poate traversa vaduri de apă cu adâncimea de 82 cm.

Este bine de știut că acest model va fi disponibil și pe piața europeană, așa au anunțat americanii. Prețul în America pornește de la 69.995 USD. 

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.