Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG – spirit latin cu gene teutone

Noua generația a lui Seat Leon este deja prezentă în showroom-urile din țară și este una dintre cele mai importante lansări ale acestui an. Pentru primul test am ales versiunea FR, propulsată de motorul 1.5 eTSIde 150 CP, cuplat la o transmisie DSG.

Construit pe platforma MQB Evo pe care o împarte cu frate său de concern Volkswagen Golf 8, noul Seat Leon este o apariție spectaculoasă în segmentul compact pentru că are un design care nu poate trece neobservat, mai ales în versiunea FR, cu jantele opționale de 18 inchi (621 euro).

Cu o siluetă sportivă, Leon este foarte bine pus vizual în valoare de noile blocuri optice, atât în partea din față, cât și cea din spate. Farurile cu tehnologie full-LED sunt printre cele mai avansate din segment și promit un nivel de luminozitate record, de 900 lumeni, față de media de 550 lumeni din clasă, totul datorându-se celor 22 de LED-uri individuale pentru fiecare far. În spate, spectaculosul stop care se întinde pe toată lățimea mașinii are rolul unei adevărate semnături vizuale pentru că este unic în acest moment în segment.

Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG dinamic

La interior, Leon mizează pe foarte multă simplitate, multe dintre comenzile fizice fiind înlocuite de cele tactile pe ecranul central al sistemului multimedia (în versiunea de top are o diagonală de 10 inchi). Deși sistemul multimedia este foarte bine pus la punct, cu o grafică plăcută și o rapiditate corectă pentru anul 2020, integrarea comenzilor pentru climatizare sau pentru modurile de mers implică numeroase atingeri pentru a ajunge la anumite comenzi, iar asta necesită obișnuință. În rest, interfața multimedia este una originală, cu o dispunere logică a principalelor funcții și meniuri și este foarte bine completată de instrumentarul de bord digital (10,25 inchi), capabil să redea o sumedenie de informații într-un mod practic și ușor lizibil.

Cu o lungime de 4,36 metri, Leon este mai lung cu 86 mm față de generația anterioară, ampatamentul fiind și el mărit cu 50 mm, ceea ce aduce beneficii clare în ceea ce privește spațiul interior. Acesta trebuie lăudat, fiind printre cele mai mari din segment, mai ales în zona genunchilor pentru pasagerii din spate, în timp ce portbagajul se situează în media clasei, cu o valoare utilă de 380 de litri.

Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG interior

Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG – motorizare hibrid cu gene sportive

Însă, piesa de rezistență pentru versiunea FR este motorul 1.5 eTSI de 150 CP, ajutat de un mic motor electric pentru a genera o propulsie de tip mild-hibrid. Propulsorul turbo este extrem de elastic, ceea ce îl face plăcut la conducere și poate genera accelerații rapide pentru acest palier de putere, fiind bine pus în valoare de cutia cu dublu ambreiaj și 7 trepte, foarte rapidă și parcă mai bine ca niciodată pusă la punct, fiind aproape lipsită de bruscări sau șocuri la viteze mici.

Rolul principal al micului motor electric este de a recupera și furniza unei baterii energie electrică pentru a susține funcționarea sistemelor electrice în momentul în care motorul este oprit, ceea ce se întâmplă de fiecare dată când ridică piciorul de pe accelerație, în modurile Confort și Normal. Trenul de rulare al versiunii pe care am testat-o este unul adaptiv, pe care trebuie să-l recomand pentru că oferă atât un comportament sportiv tipic pentru Leon, dar și un nivel de confort ridicat atunci când se alege acest mod de rulare.

Pentru că piața cere soluții de conectivitate din ce în ce mai avansate, Seat propune pentru Leon tot ceea ce are mai bun de oferit în acest segment. În primul rând trebuie să notăm existența conectivității Apple Car Play printr-un protocol wireless, pe care puține alte mașină îl oferă (acesta urmând a fi activat ulterior printr-un update de soft). Android Auto este și el disponibil, însă doar prin conexiune cu cablu.

Prin intermediul unui eSIM integrat, Leon este mereu conectat online și poate fi controlat prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil. Aceasta permite funcții precum localizare, închidere și deschidere a ușilor, aprinderea luminilor sau activarea claxonului.

Video review Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG

 

Fișă tehnică – Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG

Motor – turbo, benzină, L4, 1498 cmc, 150 CP@5000-6000 rpm, 250 Nm@1500-3500 rpm / Transmisie – cutie automată cu dublu ambreiaj cu 7 trepte, tracțiune față / Performanțe – 221 km/h v. max, 0-100 km/h în 8,4 secunde / Portbagaj – 380 litri / Rezervor – 50 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4368/1800/1456, ampatament (mm) – 2686 / Consum mediu declarat – 5,6 l/100 km / Preț de bază (euro cu TVA) – de la 24.421

Iubesc mașinile de mic, îmi place tot ceea ce ține de industria auto și am o experiență în jurnalismul auto de peste 14 ani, fiind fost Redactor-Șef la revista Auto Bild România și Director Editorial la revistele AUTO pro și 4×4. În acest moment, fac parte din echipa editorială Adevarul Auto și am propriul meu canal de YouTube unde testez cele mai noi masini.

Copia unicatului: Cum a apărut, din nimic, o altă Sintura și care e povestea originalului

Noua Zeelandă este genul acela de țară de la capătul pământului unde ai putea paria că se află monștri subacvatici milenari sau gnomi, fiind o sursă aproape inepuizabilă de surprize și lucruri neobișnuite. Pentru iubitorii GT-urilor ciudate și deosebit de rare, Noua Zeelandă chiar este o nirvana, căci altfel nu s-ar putea explica renașterea, în acel loc, a nu una, ci două mașini Sintura. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să existe doar una.

Citește articol »

Cum a aterizat „Batmobile-ul”: Un circuit uitat și un motor schimbat pe genunchi

În istoria curselor de turisme, una marcată de multiple schimbări de regulamente și chiar mai multe modele legendare, BMW-ul 3.0 CSL are o reputație aparte. Profitând de niște interpretări inteligente ale regulamentului, bavarezii au creat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, un coupe a cărui aerodinamică îl punea la ani lumină de rivali, detaliile exterioare fiind rivalizate doar de cele de sub capotă. Chiar și așa, prea puțini își mai amintesc cum a decurs prima întrecere a celebrului „Batmobile”.

Citește articol »

Raël vous dit ce qui est réel : J’aurais pu être en F1

Cum ar fi fost dacă sinistrul Gregorian Bivolaru, cunoscut pentru cultul său cu influențe yoga care s-a transformat într-o rețea de proxenetism, ar fi iubit nu doar minorele, ci și cursele de mașini și, peste toate, OZN-urile și civilizațiile extraterestre? Ei bine, atunci am fi avut și noi, românii, un Claude Vorilhon autohton. Să explic.

Citește articol »

Anduranță în România, anul nou(ă)

O nouă ediție de campionat a demarat la final de martie, cu atât de multe aspecte de rezolvat, încât povestea pe care mi-am promis și v-am promis că o aștern a tot fost amânată, ca la ghișeu, până în ultima zi posibilă. Cu un asemenea termen de valabilitate, măcar vine cu discount de 30% din timpul istorisirii.

Citește articol »

Take a break: Cele mai interesante wagon-uri din motorsport

Cursele de turisme reprezintă, adesea, refugiul celor ce caută să se identifice ușor cu modelele care aleargă pe circuite. Cum în traficul de zi cu zi nu avem doar berline și hatchback-uri, era normal ca, uneori, în istoria motorsportului să consemnăm și câteva estate-uri, combi-uri sau break-uri – în funcție de cum vreți să le numiți. Am încercat, măcar parțial, să trec în revistă unele dintre cele mai interesante și, totodată, marcante break-uri din competiții și, ca o excepție de la regulă, nu m-am oprit la limita asfaltului.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.