ROCHARGE este un proiect unic, este o platformă de testare care nu poate fi comparată cu nimic altceva. În niciun alt mediu nu poți testa o mașină electrică într-un mod măcar apropiat de cel în care am făcut-o în cei 2.000 km pentru că fiecare mașină este condusă de fiecare dintre cei 16 jurnaliști, fiecare în stilul lui, iar la final datele de consum și de încărcare sunt centralizate pentru a putea avea o imagine clară asupra consumului și autonomiei. Practic, ROCHARGE este un test care nu poate fi replicat în alte condiții.
Cele 8 mașini pe care le-am condus sunt modele sau versiuni lansate în 2021 și ne-au permis să observăm cum se comportă mașinile electrice de la nivelul crossover-urilor de clasă mică și până la clasa SUV-urilor de clasă medie. Astfel, avem distanțele parcurse de fiecare mașină în fiecare zi, procentul de baterie utilizat, consumul efectiv, consumul mediu, dar și autonomia reală, obținută în condiții de trafic tipic deplasărilor prin România.
În plus, în ceea ce privește încărcarea, avem date exacte pentru fiecare mașină – energia încărcată, timp total de încărcare, număr de încărcări, cost, stațiile utilizate. Toate aceste date îți pot oferi o imagine destul de clară despre mașina care te interesează, mai ales din perspectiva unui potențial viitor posesor, care vrea să știe din timp la ce să se aștepte, mai ales atunci când pășește pe un teritoriu necunoscut, cum este cel al mașinilor electrice și întreg ecosistemul din jurul lor.
În linkul de aici găsiți totul despre ROCHARGE pentru că alături de cifre și mașini am trecut prin câteva experiențe interesante, pe care le vei lectura cu plăcere. De asemenea, poți afla câteva dintre provocările logistice ale acestui tur, dar și despre vizita pe care am făcut-o la Vitesco, locul în care am aflat foarte multe despre cum funcționează și cum se proiectează o mașină electrică. Nu lipsesc din fișele fiecărei mașini nici părerile subiective pe care jurnaliștii prezenți le-au avut la volanul acestor mașini electrice – câteva dintre ele fiind un reper important pentru a-ți crea o impresie despre mașinile prezente.
Mai jos găsiți toate cele 8 mașini prezente în RO CHARGE, cu scurte fișe tehnice, iar rezultatele complete pot fi accesate prin apăsare pe numele fiecărei mașini.
Mașinile prezente în ROCHARGE (click pe nume pentru rezultatele finale de autonomie):
299 CP și 460 Nm. Două motoare electrice, 4×4, 6.2 secunde de la 0 la 100 km/h, autonomie maximă oficială: 482 de kilometri. De la 45.700 de euro.
286 CP și 400 Nm. Un motor electric, roți motrice spate, 6.8 secunde de la 0 la 100 km/h, autonomie maximă oficială: 453 de kilometri. De la 64.100 de euro.
136 CP și 260 Nm. Un motor electric, roți motrice față, 9.7 secunde de la 0 la 100 km/h, autonomie maximă oficială: 352 de kilometri. De la 34.900 de euro.
Ford Mustang Mach-E Extended Range AWD
351 CP și 580 Nm. Două motoare electrice, 4×4, 5.8 secunde de la 0 la 100 km/h, autonomie maximă oficială: 540 de kilometri. De la 51.800 de euro.
408 CP și 760 Nm. Două motoare electrice, 4×4, 5.1 secunde de la 0 la 100 km/h, autonomie maximă oficială: 437 de kilometri. De la 67.700 de euro.
136 CP și 260 Nm. Un motor electric, tracțiune spate, 9.0 secunde de la 0 la 100 km/h, autonomie maximă oficială: 324 de kilometri. De la 33.835 de euro.
Porsche Taycan Performance Battery Plus
476 CP și 357 Nm. Un motor electric, tracțiune spate, 5.4 secunde de la 0 la 100 km/h, autonomie maximă oficială: 484 de kilometri. De la 88.412 de euro.
Volkswagen ID.4 Pro Performance
204 CP și 310 Nm. Un motor electric, tracțiune spate, 8.5 secunde de la 0 la 100 km/h, autonomie maximă oficială: 522 de kilometri. De la 36.195 de euro.
Partenerii care au făcut posibil ROCHARGE sunt:
Vitesco Technologies a fost partenerul principal al proiectului și a dat numele oficial complet al acestui road trip: ROCHARGE by Vitesco Technologies. Compania germană este unul dintre actorii vitali – chiar dacă nu neapărat vizibili – pe mașinile electrice (și nu numai) care se lansează în ultimii ani în Europa.
Renovatio, compania care oferă astăzi acces în peste 300 de stații de încărcare în România în rețeaua e-charge, ne va oferi ocazia de a încărca mașinile în stațiile proprii și ale partenerilor. Totul se va realiza prin aplicația e-charge, în condiții reale. Vom încărca la fel ca orice alt posesor de mașină electrică.
MOL Plugee este brandul dedicat stațiilor electrice pe care le găsești în benzinăriile MOL din toată țara. MOL România este unul dintre pionierii adaptării la noile tehnologii și oferă acum servicii complete de alimentare și încărcare pentru oameni și mașini în stațiile proprii.
Enel X este divizia de infrastructură electrică a companiei italiene Enel. Oferă atât stații publice, cât și stații dedicate clienților casnici sau companiilor care sunt interesate să-și doteze parcările cu stații de viteză medie sau rapidă.
MOON este brandul prin care Porsche România, importator mărcilor Volkswagen, Audi, Skoda, Seat și Cupra în țara noastră, le oferă clienților acestor mărci acces la stații de încărcare dedicate.
Michelin este partenerul tehnic al acestui proiect. Compania franceză a lansat în acest an două anvelope interesante pentru cei care au mașini electrice: e.Primacy, o anvelopă care are ca scop eficientizarea maximă a rulării și care poate să crească autonomia mașinilor electrice cu 7% prin tehnologia inteligentă din structura sa, și Crossclimate 2, cea mai performantă anvelopă all-season din lume.
Nokia Mobile ne-a oferit ocazia de a testa unul dintre telefoanele de vârf ale gamei sale, Nokia XR20. Lansat în acest an, noul telefon ne va ajuta să ilustrăm turul din perspectivă jurnalistică paralelă cu perspectiva artistică.
Server Config, companie românească dedicată vânzării produselor IT de calitate înaltă dedicate designerilor, fotografilor, videografilor, arhitecților și tuturor celorlalte meserii care au nevoie de putere de calcul mare.