BMW X6 xDrive40d – Un excentric cu ADN hibrid

Într-un segment pe care l-a inventat, dar în care nu mai este singur, BMW X6 reușește să fie în continuare un etalon din mai multe puncte de vedere. Am testat versiunea xDrive40d, echipată cu noul propulsor diesel de 3 litri, cu sistem mild-hybrid.

Cu o siluetă care nu lasă pentru niciun moment loc de îndoială, BMW X6 este imediat recunoscut, indiferent de unghiul din care îl vezi, iar generația lansată în 2019 are un posterior destul de controversat, ceea ce îl face și mai special, indiferent că e de bine sau de rău, dar asta este mereu un aspect subiectiv. Dar pentru că nu designul este scopul acestui material, trecem mai departe.

Care sunt noutățile testului? În primul rând sistemul de propulsie, care este unul de tip mild-hibrid, ceea ce înseamnă că motorul diesel de 3,0 litri cu o configurație L6, care dezvoltă 340 CP este acum ajutat de un motor electric de 11 CP.

Deși aceștia par puțini, rolul în ceea ce privește eficiența este semnificativ, pentru că micul motor electric joacă rolul de generator la frânare și decelerare pentru a acumula energie electrică într-un acumulator de mici dimensiuni. Aceasta este ulterior utilizată pentru a susține funcționarea tuturor sistemelor electrice de la bord, dar și să ajute motorul termic la accelerații sau menținere unei anumite viteze.

Pentru masa și dimensiunile lui X6, acest motor pare să facă minuni, pentru că accelerația de la 0 la 100 km/h este realizată în doar 5,5 secunde, iar pentru reprize pare că nu ai nevoie niciodată de mai mult. Un aport foarte important la capitolul dinamică longitudinală în are și excelenta cutie de viteze automată cu 8 trepte, pe care o consider încă o referință în industria auto, chiar dacă există transmisii cu mai multe trepte sau soluții considerate mai rapide.

Practic, cutia oferită de BMW pentru acest propulsor îmbracă impecabil valorile de confort din traficul urban, unde aproape că funcționează fără a-și face simțită prezența, cu cele din momentele în care apeși viguros pedala de accelerație și treptele se succes fulgerător.

Evident, totul completat de un sistem de tracțiune integrală xDrive cu o funcționare proactivă, ce face din acest masiv X6 un veritabil model cu valențe sportive atunci când abordezi drumuri cu viraje. Și, bineînțeles, nu putem omite suspensia pneumatică adaptivă, care propune ceea ce găsim mai bun atât din punct de vedere al confortului, cât și al dinamicii.

Poate că nici nu ar fi cazul să vorbim despre consum la un astfel de model, dar sistemul de propulsie hibrid reușește să ofere valori de consum ce par ridicol de mici dacă se merge economic, uneori de sub 11-12 l/100 km în traficul urban aglomerat.

Cui se adresează X6? Simplist, am putea spune că celui care vrea un X5 cu valențe mai sportive, cu un design extrovertit și care nu caută atât de mult caracteristici practice. Însă, la bază, X6 poate fi o opțiune pentru oricine are suma de 100.000 de euro pentru a cumpăra o mașină, pentru că atât costă un astfel de model decent echipat.

Fișă tehnică – BMW X6 xDrive40d

Motor – biturbo, diesel, L6, 2993 cmc, 340 CP@4400 rpm, 700 Nm@1750-2250 rpm / Transmisie – automată cu 8 trepte, tracțiune integrală / Performanțe – 248 km/h v. max, 0-100 km/h în 5,5 secunde / Portbagaj – 580-1530 litri / Rezervor – 80 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4935/2004/1696, ampatament – 2975 / Consum mediu declarat – 6,8 l/100 km / Preț de bază – 82.943 euro cu TVA

Iubesc mașinile de mic, îmi place tot ceea ce ține de industria auto și am o experiență în jurnalismul auto de peste 14 ani, fiind fost Redactor-Șef la revista Auto Bild România și Director Editorial la revistele AUTO pro și 4×4. În acest moment, fac parte din echipa editorială Adevarul Auto și am propriul meu canal de YouTube unde testez cele mai noi masini.

Copia unicatului: Cum a apărut, din nimic, o altă Sintura și care e povestea originalului

Noua Zeelandă este genul acela de țară de la capătul pământului unde ai putea paria că se află monștri subacvatici milenari sau gnomi, fiind o sursă aproape inepuizabilă de surprize și lucruri neobișnuite. Pentru iubitorii GT-urilor ciudate și deosebit de rare, Noua Zeelandă chiar este o nirvana, căci altfel nu s-ar putea explica renașterea, în acel loc, a nu una, ci două mașini Sintura. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să existe doar una.

Citește articol »

Cum a aterizat „Batmobile-ul”: Un circuit uitat și un motor schimbat pe genunchi

În istoria curselor de turisme, una marcată de multiple schimbări de regulamente și chiar mai multe modele legendare, BMW-ul 3.0 CSL are o reputație aparte. Profitând de niște interpretări inteligente ale regulamentului, bavarezii au creat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, un coupe a cărui aerodinamică îl punea la ani lumină de rivali, detaliile exterioare fiind rivalizate doar de cele de sub capotă. Chiar și așa, prea puțini își mai amintesc cum a decurs prima întrecere a celebrului „Batmobile”.

Citește articol »

Raël vous dit ce qui est réel : J’aurais pu être en F1

Cum ar fi fost dacă sinistrul Gregorian Bivolaru, cunoscut pentru cultul său cu influențe yoga care s-a transformat într-o rețea de proxenetism, ar fi iubit nu doar minorele, ci și cursele de mașini și, peste toate, OZN-urile și civilizațiile extraterestre? Ei bine, atunci am fi avut și noi, românii, un Claude Vorilhon autohton. Să explic.

Citește articol »

Anduranță în România, anul nou(ă)

O nouă ediție de campionat a demarat la final de martie, cu atât de multe aspecte de rezolvat, încât povestea pe care mi-am promis și v-am promis că o aștern a tot fost amânată, ca la ghișeu, până în ultima zi posibilă. Cu un asemenea termen de valabilitate, măcar vine cu discount de 30% din timpul istorisirii.

Citește articol »

Take a break: Cele mai interesante wagon-uri din motorsport

Cursele de turisme reprezintă, adesea, refugiul celor ce caută să se identifice ușor cu modelele care aleargă pe circuite. Cum în traficul de zi cu zi nu avem doar berline și hatchback-uri, era normal ca, uneori, în istoria motorsportului să consemnăm și câteva estate-uri, combi-uri sau break-uri – în funcție de cum vreți să le numiți. Am încercat, măcar parțial, să trec în revistă unele dintre cele mai interesante și, totodată, marcante break-uri din competiții și, ca o excepție de la regulă, nu m-am oprit la limita asfaltului.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.