Romanian Endurance Series: Sezonul începe cu câștigători în premieră la fiecare divizie

Al șaselea an de competiții de anduranță pe plan intern a debutat spectaculos pe Motorpark România, cu echilibru între prototipuri și GT-uri care și-au împărțit victoriile de manșă, dar și cu primele întreceri ale noii divizii RES Touring.

Romanian Endurance Series a demarat în 2021 cu record de participare: 16 concurenți în cursele de o oră ale diviziilor GT și CN, iar alți 13 în plutonul rezervat turismelor. Primul start al noului an a propus o luptă intensă la vârf între cele două modele Norma M20 FC înscrise de Blitzwolf Marola și Engage Racing, aceștia din urmă reușind să obțină victoria printr-o depășire efectuată de Horia Platona în fața lui Horia Moldovan în ultimul tur al întrecerii. În grupul GT-urilor, o problemă pe frânare în virajul al patrulea pentru Willi Motorsport a constrâns echipajul format din Sergiu Nicolae și Fabrizio Broggi să pornească într-o cursă de recuperare în care au devansat celelalte modele Porsche GT3 Cup înscrise de Blitzwolf Racing și 360.ro, însă nu și perechea Alex Mirea-Gabi Stoian (Radical RXC GT3) care s-a impus în cadrul diviziei.

A urmat apoi prima cursă de 60 de minute a turismelor, unde polemanul Alex Cascatău și Alexandru Șiclovan (West Competition Racing / BMW E36 325i) au triumfat la general și la categoria A2 în fața lui Eduard Anton (VW Lupo Cup/A1) și Viorel Ivan (Dacia Logan Cup). Acesta a învins în grupul revitalizat al Daciilor Logan de cupă, ce a numărat șapte concurenți, printre care s-au aflat și laureații bursei Best Next Pilot – Mihai Șurubariu și Andrei Nicolae.

După prânz au revenit pe circuit GT-urile și prototipurile pentru cea de-a treia cursă a zilei, în care balanța s-a înclinat în sens invers față de primul start: Sergiu Nicolae și-a asumat șefia cursei pe primii metri, apoi a purtat o bătălie de mare ținută cu Alex Mirea. Modelul înscris de Radical România a trecut primul linia de sosire pentru maximum de puncte în ierarhia GT Open, ștachetă egalată în clasamentul CN Open de Emil Nestor și Horia Platona (Engage Racing), cu al doilea succes în fața Normei similare a echipajului Blitzwolf Marola. Rivalii au luptat până la final, fapt ilustrat de cel mai rapid tur al cursei semnat de Roberto Niculae – un reper impresionant (1:36.890), mai rapid cjoar decât turul de pole al lui Platona.

50 de puncte din 50 posibile au marcat și componenții West Competition Racing în manșa a doua a RES Touring, grație startului reușit de Șiclovan de pe poziția a cincea a grilei, coroborat cu depășirea pentru victorie efectuată de coechipierul Cascatău în fața lui Eduard Anton la jumătatea cursei. De această dată, podiumul a fost completat de către debutantul Alin Fulga (Honda Civic/A1), iar Viorel Ivan și-a mai trecut în cont un succes ferm în cupa Logan.

Toate cele trei echipaje care au trecut ca învingătoare linia de sosire în cursele din etapa de deschidere a RES au trăit emoțiile primelor victorii în acest campionat. În pofida nenumăratelor succese repurtate de Emil Nestor, Alex Mirea și Alex Cascatău pe alte fronturi, această rundă inaugurală le-a dat încrederea că pot evolua la vârf cu noile mașini pe care le pilotează în 2021. Un alt punct de legătură între echipajele victorioase îl reprezintă convingerea că antrenamentul în plan virtual este deosebit de util, fapt subliniat de Gabi Stoian încă dinaintea primului contact cu circuitul din județul Ialomița.

Următoarea etapă va reuni toate cele trei divizii (GT, CN și Touring) în cadrul cursei de 500 de kilometri de pe Motorpark România, cea mai lungă întrecere din an și, implicit, cea care aduce cele mai multe puncte în clasamentele seriei naționale de anduranță.

Clasamente

Open GT

 1. Radical Romania GT – Alex Mirea și Gabriel Stoian – Radical RXC GT3 – 50p
 2. Willi Motorsport – Sergiu Nicolae și Fabrizio Broggi – Porsche GT3 Cup – 36p
 3. Blitzwolf Racing – Mihai Zamfir – Porsche GT3 Cup – 30p

Open CN

 1. Engage Racing – Emil Nestor și Horia Platona – Norma M20 FC – 50p
 2. Blitzwolf Marola – Horia Moldovan și Roberto Niculae – Norma M20 FC – 36p
 3. Radical Romania CN – Ovidiu Zaberca și Bogdan Dobranici – Radical SR3 RSX – 30p

RES Touring Open

 1. West Competition Racing – Alex Cascatău și Alexandru Șiclovan – BMW E36 325i – 50p
 2. Eduard Anton – Volkswagen Lupo Cup – 36p
 3. Ivan Motorsport – Viorel Ivan – Dacia Logan Cup – 27p

Echipe

 1. Blitzwolf Racing 55p
 2. Willi Motorsport 47p
 3. Racing League Romania 38p
Alexandru Șiclovan este jurnalist și antreprenor în domeniul sporturilor cu motor, promotor al sim racingului românesc și fondator al echipei West Competition Racing, campioană națională de anduranță în divizia turismelor.

Ferrari, o istorie în galben cu aromă de frites belges

AF Corse a dezvăluit, recent, combinația de culori cu care va intra în luptă cel de-al treilea prototip 499P care va alerga în sezonul 2024 al FIA WEC. La scurt timp după ce ACO a publicat lista provizorie cu echipajele înscrise în următoarea ediție a cursei de 24 de ore de la Le Mans, am putut să lăsăm bălți de salivă în dreptul imaginilor cu primul Ferrari pe care-l va pilota, într-un campionat mondial, polonezul Robert Kubica. Mașina va fi galbenă – foarte galbenă – iar asta m-a pus pe gânduri.

Citește articol »

Cel mai rapid magazin de lux din lume

Ediția din 1995 a cursei de 24 de ore de la Le Mans este faimoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, toți își amintesc victoria McLaren, o reușită imposibil de repetat ce a fost facilitată de ploaia torențială care a marcat ostilitățile mai bine de 12 ore. Memorabilă a fost, de asemenea, deziluzia legendarului Mario Andretti, care a ratat la mustață un succes ce i-ar fi întregit cariera ilustră. Mai rar se menționează, însă, povestea echipajului de pe ultima treaptă a podiumului.

Citește articol »

Britanicii Scuderiei: Hamilton a intrat în rândul unor legende precum Mansell sau Surtees

Suntem abia în luna februarie, sezonul de Formula 1 nici nu a început, dar vestea care a apărut recent cu privire la trecerea lui Lewis Hamilton de la Mercedes-AMG la Ferrari este, cel mai probabil, știrea anului în Marele Circ. Practic, ani de zile de zvonuri și discuții pe la colțuri capătă, în sfârșit, formă și sens în urma unui transfer care nu părea fezabil cu doar câteva zile înainte.

Citește articol »

Daytona 24H 2024: La sfatul bătrânilor, cu Risi și Penske

Ferrari și Porsche sunt marii câștigători ai ediției cu numărul 62 a cursei de 24 de ore de la Daytona, cea mai lungă întrecere profesionistă din Statele Unite. Dacă n-am cunoaște anul, am putea spune că vorbim de epoca romantică și mult mai naivă a motorsportului, crez reconfirmat și în clipa în care citim numele echipelor ce s-au impus în clasamentul general, respectiv la categoria GTD-Pro: Porsche-Penske Motorsport și Risi Competizione. Tocmai de aceea, atunci când multe publicații ies cu titlul „Victorie istorică…”, se pot extrage două înțelesuri.

Citește articol »

Formula 1 are o echipă cu nume nou care aduce aminte de fantomele trecutului

Formula 1 este competiția în care mixul complet dintre tehnologie, bugete gigant, inteligență, găselnițe noi și talent ar trebui să producă un spectacol de invidiat pe circuite. Vorbim, în fond, despre „Regina sporturilor cu motor”. Pentru 2024, însă, n-avem parte nici de noutăți, nici bugetele nu mai sunt (așa) de mari, iar singurele găselnițe apare atunci când citim lista cu numele echipelor, căci la nivelul talentelor nu găsim vreo schimbare – pentru prima dată în istoria competiției.

Citește articol »

Porsche-le „detestat în Belcar” și identitatea sa înșelătoare

Mulți fani belgieni spun că sezonul 1999 al Belcar, seria de anduranță pentru turisme și GT-uri a micuțului stat înghesuit de superputerile Europei, a reprezentat un punct de apogeu care nu a mai fost atins ulterior. În vârful acelui pluton din care n-au lipsit modele Viper, Lamborghini sau Marcos s-a aflat, însă, o mașină ce sfida regulamentul cu zâmbetul pe buze.

Citește articol »

Mingea e rotundă, dar la fel e și roata

O echipă de fotbal din Premier League ce sponsorizează o formație de curse? Poate părea ciudat, dar un mic constructor britanic a reușit să construiască acest pod între sportul rege și sporturile cu motor, pentru care ai nevoie de două „mingi”, nu doar una. Totul s-a întâmplat la mijlocul aniilor ’90, cu mult înainte de crearea campionatului Superleague Formula, într-o perioadă tumultuoasă în lumea curselor de GT-uri.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.