Romanian Endurance Series: Cea mai lungă cursă a anului, cea mai mare miză

REs 500 2021
Pentru al doilea an la rând, cursa-vedetă a anduranței autohtone are o lungime de 500 de kilometri. De această dată conferă și puncte în clasamente, așa că efectivele au crescut cu 50%.

Mulți dacă-i comparăm cu ediția de anul trecut a RES 500 (12), dar puțini față de cei ce se reuniseră în aprilie la prima etapă din actualul sezon (29) – acesta ar fi rezumatul unei parcurgeri expeditive a listei de înscrieri. Trecerea de la două curse de o oră la o etapă de circa patru ore reprezintă o provocare logistică și financiară ce poate înclina balanța în mod diferit, ceea ce face ca fiecare dintre cele trei divizii să înregistreze scăderi de efective. Reacția organizatorului a fost de a împărți parcursul de 122 de tururi a câte 4,129km în două secvențe cu o pauză de o oră, pentru a permite și celor fără coechipieri să ia startul într-o cursă ce s-ar fi putut dovedi epuizantă solo.

Open GT

  1. Radical Romania GT – Alex Mirea și Gabriel Stoian – Radical RXC GT3 – 50p
  2. Willi Motorsport – Sergiu Nicolae și Fabrizio Broggi – Porsche GT3 Cup – 36p
  3. Blitzwolf Racing – Mihai Zamfir – Porsche GT3 Cup – 30p

Primele trei echipaje din clasamentul general își dau din nou întâlnire pe Motorpark România în acest weekend și vizează podiumul final. În cadrul acestei divizii s-au mai înscris ToMa Racing (Porsche Cayman S/A4) și Dao Racing (Mercedes-AMG GT4), însă lipsesc modelele Porsche înscrise de 360.ro și Team 28, precum și Cupra TCR a BADI Racing.

Open CN

  1. Engage Racing – Emil Nestor și Horia Platona – Norma M20 FC – 50p
  2. Blitzwolf Marola – Horia Moldovan și Roberto Niculae – Norma M20 FC – 36p
  3. Radical Romania CN – Ovidiu Zaberca și Bogdan Dobranici – Radical SR3 RSX – 30p

Misiunea perechii Engage Racing este mai simplă de această dată, de vreme ce Norma din colectivul Blitzwolf absentează, iar Zaberca și Dobranici trec pe Radical SR1. Andrei Enescu va avea o misiune poate chiar mai complicată decât Mihai Zamfir în tentativa sa de a rula singur de-a lungul întregii curse cu un Radical SR3 RSX. Asta ar putea juca în avantajul lui Dragoș Tănase, care face pasul invers: după ce a concurat doar el la RES1, de această dată a chemat întăriri: laureatul Best Next Pilot 2020 Mihnea Dănăcică și un pilot care a câștigat etape de anduranță pe un prototip deja – Dani Oțil. Între CN-uri mai este un dark horse a cărui performanță n-a putut fi evaluată din cauza abandonului timpuriu de la prima etapă: Cristi Ionescu revine cu al său Wolf GB08 Tornado, iar Sergiu Nicolae îi va da o mână de ajutor pentru a duce la bun sfârșit această probă de rezistență fizică și mentală.

RES Touring

  1. West Competition Racing – Alex Cascatău și Alexandru Șiclovan – BMW E36 325i – 50p
  2. Eduard Anton – Volkswagen Lupo Cup – 36p
  3. Ivan Motorsport – Viorel Ivan – Dacia Logan Cup – 27p

Divizia turismelor îi readuce în arenă pe cei trei fruntași ai clasamentului, care au aplicat același raționament și vin cu câte un pilot suplimentar la RES500. Pe BMW-ul West Competition Racing revine titularul din 2019, Dinu Dumitrașcu, iar Alex Cascatău are șansa de a mai prinde o etapă de anduranță autohtonă înainte de a-și începe programul în Supercar Challenge cu o etapă la Hockenheim peste două săptămâni (până la care mai are și un test la Spa-Francorchamps). Eduard Anton o va avea alături pe sora sa, Bianca, ceea ce duce totalul piloților FIA Silver de la această divizie la impresionanta cotă 3, numărându-l aici și pe Cascatău. Viorel Ivan face pereche cu un fost adversar de la prima etapă, Dan Ștefan.

La categoria A2 mai este înscris un Renault Megane al Lerato Racing, iar în bătălia Cupei Logan revin Infosys Motorsport (cu Constantin Gherghescu asigurând că în fiecare divizie este câte un cavaler singuratic), Joule Racing și Best Next Pilot. Debutează în 2021 echipajul Sera Racing format din Alin Moldovan și pilotul de raliuri Rareș Tomiță (au mai rulat în RES anul trecut), iar Octavian Drăgan, organizatorul ROTAC, se întoarce și el după o pauză mai lungă pe grilă, alături de Cosmin Tudor, tot pe un Logan.

Cursa va putea fi urmărită în direct pe Look Sport 3 cu o primă parte de 250km între 10:30 și 13:00, după care acțiunea se reia între 13:45 și 16:00. Din păcate, după ce la prima etapă au fost transmise în direct și calificările, de această dată sesiunea nu va fi difuzată.

Alexandru Șiclovan este jurnalist și antreprenor în domeniul sporturilor cu motor, promotor al sim racingului românesc și fondator al echipei West Competition Racing, campioană națională de anduranță în divizia turismelor.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.