RLR Radical Sprint Cup E1 Laguna Seca: Gaczella și Clima, primii învingători ai sezonului

RLR Radical Sprint Cup
Prima etapă competițională a Racing League Romania în mediul iRacing a fost plină de neprevăzut și de răsturnări de situație, dovedind încă o dată că formatul de sprint și un prototip dificil de strunit sunt ingrediente ale unui cocktail periculos.

 

Dacă tranziția spre Assetto Corsa Competizione a avut un element de familiaritate, atât din punct de vedere al mediului Kunos Simulazioni, cât și prin prisma extinderii parteneriatului cu BMW România, noutățile s-au ținut lanț pe al doilea front deschis. Doar veteranii ce reprezintă scheletul comunității RLR își mai aminteau un sezon în care nu se concurează cu turisme sau GT-uri (undeva prin 2013), ceea ce făcea alegerea Radical SR8 un reset general al tehnicilor de pilotaj necesare atât de-a lungul celor 10 etape, cât și pentru a beneficia de marea recompensă la final.

Constructorul britanic de prototipuri Radical Sportscars a autorizat de curând un reseller regional, Radical România, ce și-a manifestat entuziasmul față de propunerea RLR de a promova protagoniștii din sim racing către pilotajul de circuit, oferind ca premiu la finele primei campanii din RLR Radical Sprint Cup o etapă ROTAC cu Radical SR1. Iar primul pas înspre acest trofeu s-a efectuat pe Laguna Seca, unde precalificările au cernut cei mai buni 30 din cei 70 de înscriși.

Încă dinainte de start s-a consemnat problema hardware autoindusă de campionul RLR din toamna lui 2020, Victor Taraș. Timpul de pole a fost stabilit de către Claudiu Clima, însă acesta nu s-a putut bucura de prima poziție mai mult de patru viraje, o eroare neforțată provocând una dintre cele 3 reacții în lanț care au decimat plutonul și au pus capăt evoluției multora în prima manșă. Emanuel Gaczella s-a desprins în învingător, în urma acestuia fiind o luptă strânsă între Bogdan Moldovan și Dragoș Simion. Sim raceri cu pretenții, precum Andrei Bechir și Victor Nicolae, au comis erori neforțate și au fost nevoiți să se mulțumească cu punctele aferente pozițiilor 5, respectiv 6, în urma lui Cristian Berindea.

RLR Radical Sprint Cup

Cursa a doua a început cu polemanul conjunctural Cătălin Tufeanu încercând să-și găsească locul în pluton pentru a rula la ritmul care-i era confortabil. Alexandru Damian a preluat șefia cursei, însă a auzit imediat ordinul ”Claudiu is faster than you” și s-a dat din calea lui Clima, apoi a baricadat calea lui Simion, între cei doi ajungându-se la contact. Beneficiarul a fost încă o dată Berindea, care a urcat pe locul secund și a rezistat până spre final presiunii lui Moldovan. Rocada s-a produs în ultimele tururi, astfel fiind înghețată configurația podiumului într-o nouă manșă în care învingătorul a fost decis foarte devreme.

O mică eroare a lui Gaczella în duel cu același Berindea l-a aruncat pe 5, în urma lui Simion, ceea ce face ca lider în clasament după această primă etapă să fie Moldovan. Primii patru sunt într-un interval de doar opt puncte, iar vreo 10 nume cel puțin au încheiat seara cu convingerea că pot fi în lupta pentru podium peste două săptămâni, pe Road America. Printre aceștia se numără și ghinioniști precum Mihai Șuțeanu sau Andrei Ursan.

Categoria licențiaților a fost câștigată de Radu Dumitrescu (campion ROTAC la categoria Supersport 2020), în fața lui Sergiu Nicolae (campion Romanian Endurance Series 2020). Primul în ierarhia debutanților a fost Vlad Răducanu, ceilalți începători în RLR/iRacing dându-și lupta în paralel în Split 2.

RLR Radical Sprint Cup

Calendar

RLR Radical Sprint Cup are 10 etape la interval de două săptămâni, între 17 ianuarie și 24 mai. Primele patru etape oglindesc rundele din seria oficială Radical Racing Challenge din iRacing. Ulterior, o serie de circuite faimoase din Marea Britanie și din Statele Unite ale Americii completează calendarul, organizatorii RLR fiind atenți să păstreze costurile unui sezon la un nivel cât mai rezonabil. Noutatea reprezentată de traseul de la Long Beach nu lipsește din program și va fi, cu certitudine, una dintre cele mai mari provocări ale campaniei. 

  1. Laguna Seca – 17 ianuarie
  2. Road America – 1 februarie
  3. Sebring – 14 februarie
  4. Zolder – 28 februarie
  5. Snetterton – 14 martie
  6. Oulton Park – 28 martie
  7. Silverstone – 12 aprilie
  8. Donington – 26 aprilie
  9. Long Beach – 10 mai
  10. Watkins Glen – 24 mai

Mai multe despre Racing League Romania: facebook.com/Racingleague.Romania

Mai multe despre Radical România: facebook.com/RadicalRomania.ro

 

Alexandru Șiclovan este jurnalist și antreprenor în domeniul sporturilor cu motor, promotor al sim racingului românesc și fondator al echipei West Competition Racing, campioană națională de anduranță în divizia turismelor.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.