Racing League Romania powered by BMW – Etapa 10 / Sezonul 6

Racing League Romania Imola
Victorie pentru Alex Cascatău, titlurile sezonului acontate de Victor Taraș și Walk Racing

Victor Taraș a rezistat șarjei ofensive a lui Mihai Șuțeanu în finala de la Imola, un avans de doar trei puncte asigurându-i titlul de campion al sezonului al șaselea din Racing League Romania powered by BMW. În pofida absenței din primele două etape ale Ligii PRO, Walk Racing s-a impus în clasamentul echipelor încă din campania de debut a acestei grupări.

Cea de-a doua campanie a Racing League Romania în 2020 a ajuns la final cu o luptă pasionantă pe Autodromo Enzo e Dino Ferrari, traseul italan de Grand Prix fiind gazda unei runde decisive în care patru piloți și trei echipe au vizat titlurile de campioni. Emanuel Gaczella și Andrei Bechir au ieșit din calcule la finele primei manșe, însă Mihai Șuțeanu a dat totul pentru a-i lua puncte lui Victor Taraș în ambele curse. Nu a fost însă suficient, Taraș păstrând un mic avans, în pofida unei penalizări post-cursă. Astfel, tânărul brașovean intră în galeria campionilor RLR, alături de Victor Nicolae, Alex Cascatău și Cristian Berindea.

Racing League Romania Imola

Victoria lui Șuțeanu l-a ținut în cărți

Mihai Șuțeanu a început seara cu un timp de 1:43.458 ce i-a adus cel mai detașat pole position al sezonului și trei puncte adiționale. Victor Taraș a venit însă în prima linie, iar Emanuel Gaczella a încheiat al treilea sesiunea de calificări, la trei sferturi de secundă de poleman. Andrei Bechir nu a reușit decât al șaptelea timp, la mai bine de o secundă de reperul lui Șuțeanu, împărțind linia a patra a grilei cu coechipierul Cristian Berindea.

Ordinea primilor trei nu s-a schimbat de-a lungul primei manșe de 30 de minute, în timp ce Bechir a urcat imediat după start până pe 4, dar a pierdut pozițiile ulterior și tot pe 7 a ajuns la sosire. În frunte, Șuțeanu a pus un avans de două secunde față de Taraș în prima jumătate a cursei, însă adversarul său a presat spre final și s-a apropiat. Nu a reușit să și depășească, dar s-a consolat cu punctul suplimentar aferent celui mai rapid tur, astfel păstrând un avans de 12 puncte înaintea ultimului start al sezonului. Gaczella și Bechir au fost scoși din lupta pentru titlul piloților, însă contau până la final în disputa echipelor.

Racing League Romania Imola

Prima victorie din 2020 pentru Alex Cascatău

Pe grila inversată, din prima linie se lansau Alex Cascatău și Cezar Toader. Cei doi aveau să aibă scenarii de cursă complet diferite. Campionul din Supercar Challenge a condus cursa cap-coadă, reușind să acceadă la timpi cu aproape o secundă mai buni față de cei din prima manșă. În urma lui Cascatău, Bechir a progresat până pe locul secund, dar nu a putut reduce semnificativ ecartul, fiind mai degrabă ocupat cu defensiva în fața unui grup ce conținea mulți piloți cu ritm similar.

Victor Nicolae a efectuat depășirile cruciale și a ajuns până pe poziția a doua, apoi s-a apropiat de Cascatău și a încercat un atac la ultima trecere prin Tamburello. Campionul sezonului al treilea al RLR s-a apărat și a învins pentru prima oară la bordul unui BMW, în timp ce Nicolae a rămas să împartă recordul de victorii din actualul sezon (4) cu Gaczella și Șuțeanu. Acesta din urmă a făcut tot ce ținea de el, devansându-l pe Taraș în ambele manșe de la Imola. Mai mult, Taraș a stat cu emoții până a doua zi, când comisia a decis sancțiunea pentru un contact cu Bechir. 20 de secunde l-au privat de câteva poziții, însă tot a fost suficient pentru a rămâne lider.

Racing League Romania Imola

Victor Taraș și revoluția noului val din sim racing

 Cristian Berindea a debutat în Racing League Romania în sezonul al patrulea și a obținut titlul la prima tentativă. Ulterior, a rămas reperul absolut de viteză în campania de primăvară cu BMW M3 E30, însă trecerea la noua mașină pentru actuala stagiune a deschis pur și simplu disputa pentru podium către un număr mare de piloți. Victor Taraș a fost aproape de mai multe victorii, însă mereu s-a interpus un adversar și astfel câștigă titlul după un parcurs similar cu ceea ce vedem la Joan Mir în MotoGP.

Debutul în acest sezon însemna o trecere de cel puțin două etape prin Liga Semi Pro, ceea ce i-a făcut pe Șuțeanu și Gaczella să ajungă să se lupte pentru supremație abia de la Oschersleben. Cei doi au făcut destul pentru a aduce titlul echipelor în premieră pentru Walk Raicng, reușind o medie de puncte per etapă superioară campionului. Contabilizarea incidentelor printr-un sistem centralizat de rating i-a scos din ecuație pe Victor Nicolae (prim lider al sezonului), Radu Dumitrescu și Bogdan Moldovan, în timp ce alții pur și simplu au admis că sunt tot mai mulți sim raceri dedicați, ce ajung pe merit să devanseze vechea gardă.

Niciun fost campion al seriei nu a încheiat așadar în primii 6 la general, acolo unde Andrei Bechir se putea considera veteran la finele celui de-al treilea său sezon, față de toți ceilalți care au la activ doar cursele RLR din 2020. Totodată, acest sezon a rescris un record de învingători diferiți, Cascatău fiind al optulea sim racer care reușește să-și treacă în cont o manșă.

Racing League Romania Imola

Marea oportunitate a pilotajului pe circuit

Ultima etapă de campionat nu înseamnă că Racing League Romania powered by BMW intră în vacanță. Luna noiembrie aduce mai întâi verdictul juriului în cadrul Gaming Video Awards, unde RLR este nominalizată la categoria ”cel mai bun stream” (locul al doilea din 33 de propuneri la faza votului publicului), apoi un eveniment demonstrativ în programul Bucharest Gaming Week 2020.

Totodată, contextul sanitar este determinant pentru a stabili momentul propice pentru gala de premiere a Racing League Romania, dar și pentru desfășurarea unui shootout între primii trei clasați (Victor Taraș, Mihai Șuțeanu și Andrei Bechir) pe Motorpark România la bordul modelelor BMW 228i. Tranziția de la virtual la real este dovedită pe plan mondial prin prestațiile unor piloți precum Norbert Michelisz (campion mondial FIA WTCR) sau James Baldwin (învingător în British GT), iar parteneriatele RLR cu Smart Driving și Motorpark România se axează tocmai pe descoperirea de noi piloți cu deprinderi transferabile din sim racing, câștigătorul acestei probe având o participare subvenționată la prima etapă a seriei de time attack ROTAC 2021.

Clasament piloți

 1. Victor Taraș (Transilana Racing) 251p
 2. Mihai Șuțeanu (Walk Racing) 248p
 3. Andrei Bechir (Motul eSports) 226p
 4. Emanuel Gaczella (Walk Racing) 212p
 5. Bogdan Moldovan (RacingSim) 197p
 6. Lukas Hellmann (Transilana Racing) 196p
 7. Victor Nicolae (Smart Driving Team) 191p
 8. Cristian Berindea (Motul eSports) 161p
 9. Alex Cascatău (APR Competition) 136p
 10. Cezar Toader (Smart Driving Team) 110p

Clasament echipe

 1. Walk Racing 460p
 2. Transilana Racing 447p
 3. Motul eSports 419p
 4. Smart Driving Team 342p
 5. RacingSim 290p
 6. APR Competition 235p

Clasamente complete

Despre BMW M3 E92 GT2

În Statele Unite, echipa de uzină BMW Rahal Letterman a debutat cu modelul M3 GT2 în sezonul 2009 al American Le Mans Series, reușind o primă victorie în etapa de pe Road America prin Joey Hand și Bill Auberlen. Campania următoare a adus echipei și titlul la categoria GT, în timp ce Schnitzer Motorsport reușea o victorie răsunătoare în cursa de 24 de ore de la Nurburgring prin Jorg Muller, Augusto Farfus, Pedro Lamy și Uwe Alzen. M3 GT2 a fost la un pas de victorie și la Spa-Francorchamps în 2010, iar sezonul următor a adus toate cele trei titluri în ALMS pentru BMW, precum și o dublă la Sebring. Ultima campanie americană, în 2012, a fost marcată de victoria în ediția aniversară cu numărul 60 al cursei de 12 ore de la Sebring.

Sezonul al șaselea în parteneriat cu BMW România

Racing League Romania a venit în întâmpinarea comunității de sim racing cu provocări și curse variate în perioada dintre sezoane (Race of Champions, Kinder Challenge 1 iunie, All-Star Race), iar această iterație a campionatului a reprezentat al doilea episod al parteneriatului cu BMW România. Cursele vor fi difuzate în direct pe pagina de Facebook BMW Romania și vor putea fi urmărite pe micile ecrane pe Telekom Sport.

Profilurile protagoniștilor din RLR, precum și clasamentele actualizate și toate informațiile complementare despre competiția virtuală sunt disponibile în secțiunea dedicată de pe site-ul BMW România: .

West Competition Racing este promotorul campionatului Racing League Romania.

Parteneri: BMW România, PC Coolers, Aqirys, Playseat, Motul, Michelin Motorsport, APR Competition, Racing Sim, Crama Histria, MotorPark România, Smart Driving, Marvo, Thrustmaster

Parteneri media: The Car Guys, 100% Sport, Telekom Sport, Adevărul Auto, DesignMe

Imaginile din comunicatele de presă sunt compuse de către Răzvan Manițiu, fotograf auto profesionist, într-o nouă încercare de a folosi skill-urile dobândite în realitate și pe plan virtual. Modul foto din Assetto Corsa a fost folosit pentru a capta grila de BMW M3 GT2 în acțiune și a reda în imagini viteza unui model legendar pe scena competițiilor internaționale.

Mai multe despre Racing League Romania: facebook.com/Racingleague.Romania.

Pagina de Facebook BMW Romania: facebook.com/BMW.Romania

 

Alexandru Șiclovan este jurnalist și antreprenor în domeniul sporturilor cu motor, promotor al sim racingului românesc și fondator al echipei West Competition Racing, campioană națională de anduranță în divizia turismelor.

Raël vous dit ce qui est réel : J’aurais pu être en F1

Cum ar fi fost dacă sinistrul Gregorian Bivolaru, cunoscut pentru cultul său cu influențe yoga care s-a transformat într-o rețea de proxenetism, ar fi iubit nu doar minorele, ci și cursele de mașini și, peste toate, OZN-urile și civilizațiile extraterestre? Ei bine, atunci am fi avut și noi, românii, un Claude Vorilhon autohton. Să explic.

Citește articol »

Anduranță în România, anul nou(ă)

O nouă ediție de campionat a demarat la final de martie, cu atât de multe aspecte de rezolvat, încât povestea pe care mi-am promis și v-am promis că o aștern a tot fost amânată, ca la ghișeu, până în ultima zi posibilă. Cu un asemenea termen de valabilitate, măcar vine cu discount de 30% din timpul istorisirii.

Citește articol »

Take a break: Cele mai interesante wagon-uri din motorsport

Cursele de turisme reprezintă, adesea, refugiul celor ce caută să se identifice ușor cu modelele care aleargă pe circuite. Cum în traficul de zi cu zi nu avem doar berline și hatchback-uri, era normal ca, uneori, în istoria motorsportului să consemnăm și câteva estate-uri, combi-uri sau break-uri – în funcție de cum vreți să le numiți. Am încercat, măcar parțial, să trec în revistă unele dintre cele mai interesante și, totodată, marcante break-uri din competiții și, ca o excepție de la regulă, nu m-am oprit la limita asfaltului.

Citește articol »

Mai bun ca un prim-ministru: Hugh Chamberlain

Recent, urmărind momentul festiv ce a urmat primei etape din Mondialul de Anduranță am observat că podiumul privaților din categoria supremă Hypercar aproape că nu este băgat în seamă, camera reținând doar pentru câteva secunde figurile celor ce ajunseseră în top 3 după aproape 10 ore de cursă. Astfel, nu este de mirare că unul ca Hugh Chamberlain, șef de echipă cu două titluri mondiale și o victorie de clasă la Le Mans, este, astăzi, aproape uitat. Mulți rețin, poate, mașinile înscrise de el, dar doar cei care au bătut paddock-urile de-a lungul și de-a latul lor în ultimele decenii pot vorbi și despre omul din spatele Chamberlain Motorsport.

Citește articol »

Ce experiență profesională aveți? Pilot Ferrari, pilot McLaren…

Ferrari și McLaren sunt echipele care au dat cei mai mulți campioni în istoria Formulei 1. Însă numărătoarea s-a oprit pentru aceste echipe în 2007, respectiv 2008. Ultimul campion Ferrari a venit de la McLaren, iar ultimul campion McLaren tocmai a anunțat că se mută la Ferrari. Cine a mai activat pentru ambii granzi și cu ce rezultate? Mihai și Alex deschid cartea de istorie.

Citește articol »

Ferrari, o istorie în galben cu aromă de frites belges

AF Corse a dezvăluit, recent, combinația de culori cu care va intra în luptă cel de-al treilea prototip 499P care va alerga în sezonul 2024 al FIA WEC. La scurt timp după ce ACO a publicat lista provizorie cu echipajele înscrise în următoarea ediție a cursei de 24 de ore de la Le Mans, am putut să lăsăm bălți de salivă în dreptul imaginilor cu primul Ferrari pe care-l va pilota, într-un campionat mondial, polonezul Robert Kubica. Mașina va fi galbenă – foarte galbenă – iar asta m-a pus pe gânduri.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.