GT3-uri pe meniul sezonului de toamnă al Racing League Romania

Popularul format de anduranță din mediul de simulare Assetto Corsa Competizione revine în Racing League Romania. Campania programează nouă etape și va reuni tot ce are mai bun scena de sim racing din țara noastră într-o luptă ce va fi decisă cu câteva zile înainte de Crăciun.

Tranziția către un nou mediu de simulare la începutul anului 2021 a reprezentat o bornă importantă în dezvoltarea motorsportului virtual din România. Peste 100 de sim raceri au răspuns prezent la cursele cu BMW M4 GT4, la vârf purtându-se până în ultima clipă o fascinantă bătălie între patru echipaje de top. Emoțiile generate de competiție i-au făcut pe sim raceri să aștepte cu nerăbdare noul sezon, fapt ilustrat deja de formarea a 40 de echipaje înaintea primei runde ce va fi în direct pe pagina de facebook BMW România luni, 30 august, de la ora 20:00.

Ce aduce nou sezonul al doilea?

Cea mai importantă schimbare este categoria de mașini – de la GT4 se face tranziția către GT3, ceea ce implică nu doar abilitatea de a controla modele cu o putere mai mare, ci și o paletă mai amplă de setări ce trebuie evaluate de către piloții virtuali de-a lungul pregătirii preliminare etapelor. După cum declară pilotul de prototipuri Alex Cascatău, vicecampion al sezonului precedent al RLR BMW GT Challenge, ”provocarea acum este să înțelegi cum poți folosi apăsarea aerodinamică de care sunt capabile aceste modele de categorie GT3, iar avantajul va fi de partea celor analitici și dornici să petreacă la fel de mult timp pilotând și analizând ulterior datele.”

Calendarul include nouă circuite faimoase, folosite în premieră în ligă în acest mediu de simulare. Cinci dintre acestea sunt din Marea Britanie, acestea regăsindu-se în British GT. Se va rula, de asemenea, pe traseul cel mai apropiat de România (Hungaroring), pe Autodromo Enzo e Dino Ferrari de la Imola și, în finala de 4 ore, pe Circuito Misano – Marco Simoncelli. Se păstrează echipajele de doi piloți, iar cele mai scurte curse vor avea o durată de 90 de minute. Vor exista clasamente specifice pentru licențiați și debutanți, unde titlurile vor fi apărate de Sergiu Nicolae și Marian Andrei, dar și pentru piloții ce optează pentru BMW M6 GT3 în acest nou sezon.

Grupul favoriților

Intersezonul a adus trei curse de pregătire în cadrul Aqirys Endurance Cup pe trasee ce vor fi folosite acum în campionat, iar în ultima perioadă toți concurenții și-au dedicat timpul dificilei alegeri a mașinii, de vreme ce în acest sezon se poate concura cu o varietate de modele de categorie GT3. Obiectivul tuturor va fi să detroneze perechea Walk Racing formată din Victor Taraș și Mihai Șuțeanu, care pornesc în apărarea titlului cu un model Bentley Continental GT3 pe care l-am văzut în realitate evoluând pe Răzvan Umbrărescu. Echipajele Motul eSports (Cristian Berindea și Andrei Bechir) și Aqirys Racing (Victor Nicolae și Alex Cascatău) continuă în aceeași componență după ce și-au împărțit jumătate din victoriile sezonului precedent, în timp ce Textar eSports aliniază doi piloți ce au cunoscut separat gustul succesului în primăvară – Sebastian Apostol și Dragoș Simion.

De altfel, Simion va reveni în competițiile reale de motorsport grație participării în Racing League Romania, după ce s-a impus în cadrul unui shootout desfășurat pe Motorpark România și a obținut ca premiu o participare în seria națională ROTAC la comenzile unui prototip. Aceste conexiuni între real și virtual reprezintă un deziderat al organizatorilor, în acest sens fiind notabile și participările echipajelor de sim raceri în Endurance Karting Masters sau în Romanian Endurance Series, unde RLR este în prezent pe prima poziție în clasamentul echipelor.

Racing League Romania continuă să fie un factor de coeziune în motorsport, reunind numeroși piloți din diverse discipline și având pe grilă echipaje ce apără culorile campionilor din raliuri (Napoca Rally Academy) și anduranță (Willi Motorsport). De asemenea, există schimburi de experiență tot mai strânse cu alte competiții virtuale din țară (Formula 1, raliuri, Gran Turismo), mulți sim raceri alegând să descopere și oferta RLR. Echipajul feminin format din Maria Țurai și Cristina Udrescu (Logitech Junior Team) a celebrat în intersezon un podium la finele a 6 ore de karting, iar acum revine în acțiune pe circuitele virtuale.

Participări internaționale

În ultimele luni, reprezentanții Racing League Romania au avut performanțe notabile. Mai întâi, Victor Nicolae a impresionat în Alpine eSports Series (pole position și clasare pe podium), apoi Alex Cascatău a trecut de faza preliminară de time trial a regiunii EMEA în cadrul Lamborghini – The Real Race. Competiția oficială BMW Sim Time Attack i-a regăsit pe Victor Nicolae și Sebastian Apostol în Top 10 mondial la prima etapă, iar aceiași doi sim raceri s-au calificat în Top 30 în regiunea EMEA la cea de-a doua rundă a Logitech G Challenge pe circuitul de la Kyalami.

Despre BMW M6 GT3

Al treilea model BMW omologat FIA GT3 (după Alpina M6 și Z4) și al doilea construit de uzină a debutat pe circuite în 2016 și este folosit în continuare în cele mai importante serii de profil: GT World Challenge, DTM, NLS, Intercontinental GT Challenge, IMSA Weathertech Sportscar Championship. M6 GT3 are în palmares victorii de prestigiu la Spa-Francorchamps 24h (cu ROWE Racing în 2016 și cu Walkenhorst Motorsport în 2018), Nurburgring Nordschleife 24h (ROWE Racing, 2020) și Daytona 24h (Turner Motorsport, 2021).

Parteneriatul cu BMW România continuă în 2021

Racing League Romania a venit în întâmpinarea comunității de sim racing cu două sezoane regulate în decursul anului calendaristic 2020, precum și alte evenimente speciale alături de organizatorii Bucharest Gaming Week. Întrecerile sunt fost difuzate în direct pe pagina de Facebook BMW Romania. 2021 a adus tranziția către platforma Assetto Corsa Competizione, primul sezon al RLR în acest mediu desfășurându-se între lunile ianuarie și mai, cu modelul BMW M4 GT4. Sezonul al doilea propune trecerea la categoria GT3.

Profilurile protagoniștilor din RLR, precum și clasamentele actualizate și toate informațiile complementare despre competiția virtuală sunt disponibile în secțiunea dedicată de pe site-ul BMW România: .

Calendar

Campionatul are programate 9 etape la interval de două săptămâni, între 30 august și 19 decembrie 2021. Circuitele vizitate sunt cele pe care se va concura în realitate în GT World Challenge Europe și British GT. Primele opt etape vor avea durate alternative de o oră și jumătate sau două ore, iar finala de pe circuitul italian de la Misano se va ține pe parcursul a patru ore.

  1. Imola (2h) – 30 august
  2. Hungaroring (1,5h) – 13 septembrie
  3. Snetterton (2h) – 27 septembrie
  4. Oulton Park (1,5h) – 11 octombrie
  5. Donington Park (2h) – 25 octombrie
  6. Brands Hatch (1,5h) – 8 noiembrie
  7. Silverstone (2h) – 21 noiembrie
  8. Zolder (1,5h) – 5 decembrie
  9. Misano (4h) – 19 decembrie
Alexandru Șiclovan este jurnalist și antreprenor în domeniul sporturilor cu motor, promotor al sim racingului românesc și fondator al echipei West Competition Racing, campioană națională de anduranță în divizia turismelor.

Copia unicatului: Cum a apărut, din nimic, o altă Sintura și care e povestea originalului

Noua Zeelandă este genul acela de țară de la capătul pământului unde ai putea paria că se află monștri subacvatici milenari sau gnomi, fiind o sursă aproape inepuizabilă de surprize și lucruri neobișnuite. Pentru iubitorii GT-urilor ciudate și deosebit de rare, Noua Zeelandă chiar este o nirvana, căci altfel nu s-ar putea explica renașterea, în acel loc, a nu una, ci două mașini Sintura. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să existe doar una.

Citește articol »

Cum a aterizat „Batmobile-ul”: Un circuit uitat și un motor schimbat pe genunchi

În istoria curselor de turisme, una marcată de multiple schimbări de regulamente și chiar mai multe modele legendare, BMW-ul 3.0 CSL are o reputație aparte. Profitând de niște interpretări inteligente ale regulamentului, bavarezii au creat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, un coupe a cărui aerodinamică îl punea la ani lumină de rivali, detaliile exterioare fiind rivalizate doar de cele de sub capotă. Chiar și așa, prea puțini își mai amintesc cum a decurs prima întrecere a celebrului „Batmobile”.

Citește articol »

Raël vous dit ce qui est réel : J’aurais pu être en F1

Cum ar fi fost dacă sinistrul Gregorian Bivolaru, cunoscut pentru cultul său cu influențe yoga care s-a transformat într-o rețea de proxenetism, ar fi iubit nu doar minorele, ci și cursele de mașini și, peste toate, OZN-urile și civilizațiile extraterestre? Ei bine, atunci am fi avut și noi, românii, un Claude Vorilhon autohton. Să explic.

Citește articol »

Anduranță în România, anul nou(ă)

O nouă ediție de campionat a demarat la final de martie, cu atât de multe aspecte de rezolvat, încât povestea pe care mi-am promis și v-am promis că o aștern a tot fost amânată, ca la ghișeu, până în ultima zi posibilă. Cu un asemenea termen de valabilitate, măcar vine cu discount de 30% din timpul istorisirii.

Citește articol »

Take a break: Cele mai interesante wagon-uri din motorsport

Cursele de turisme reprezintă, adesea, refugiul celor ce caută să se identifice ușor cu modelele care aleargă pe circuite. Cum în traficul de zi cu zi nu avem doar berline și hatchback-uri, era normal ca, uneori, în istoria motorsportului să consemnăm și câteva estate-uri, combi-uri sau break-uri – în funcție de cum vreți să le numiți. Am încercat, măcar parțial, să trec în revistă unele dintre cele mai interesante și, totodată, marcante break-uri din competiții și, ca o excepție de la regulă, nu m-am oprit la limita asfaltului.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.