Intervalul de șase săptămâni dintre cursa de 500 de kilometri și prima rundă disputată în acest sezon pe Transilvania Motor Ring a reprezentat un prilej de reflexie și, totodată, de autoanaliză după acea contraperformanță în care podiumul diviziei turismelor a fost capturat in extremis, cu patru viraje înainte de sosire. Revenirea traseului de lângă Târgu Mureș în calendarul Romanian Endurance Series după o pauză de un an a reprezentat un argument important în decizia West Competition Racing de a se întoarce în campionat.
Am început anul cu o vizită pe Transilvania Motor Ring odată cu lansarea echipei de motociclism a partenerilor de la VN Motorsport, apoi ne-am reîntâlnit cu circuitul la etapa Radical Romanian Cup. De fiecare dată ne-am făcut noi prieteni și abia așteptam să venim aici și în calitate de concurenți.
Alexandru Șiclovan
Weekendul de cursă a fost primul cu spectatori, ceea ce a reactivat amintiri plăcute din urmă cu doi ani, când BMW-ul E36 325i adus de la Nurburgring debuta în România într-o cursă disputată în condiții mixte. De această dată amenințarea ploii nu s-a concretizat, iar publicul a avut parte de varietate în cadrul zilei de sâmbătă – etapa de regularitate și viteză pe circuit pentru mașini istorice din cadrul Romanian Retro Racing a fost urmată de antrenamentele și calificările RES.
West Competition Racing și-a dublat eforturile la această etapă, înscriind al doilea echipaj cu sprijinul Smart Driving în cadrul celei mai disputate categorii a campionatului (Logan Cup). Radu Dumitrescu, învingător la categoria SR1 în Radical Romanian Cup, dimpreună cu Vadim Prisăcaru, instructor de pilotaj, au debutat astfel în lumea anduranței.
Sesiunea de antrenamente a început cu ezitările firești ale piloților aflați la primul contact cu acest circuit. Dinu Dumitrașcu și Alexandru Șiclovan au reactivat amintirea tururilor de acum doi ani și au găsit încă de la prima ieșire pe circuit soluții pentru a lega tururile ce exprimau potențialul modelului BMW, ambii oprind cronometrul în aceeași zecime (1:51.7) pe anvelope uzate. Avantajul de pe tabelă deschidea opțiunea de a păstra acel set de anvelope și pentru calificări, însă turul de validare al acestei decizii a adus o problemă tehnică: un montant al galeriei de evacuare a cedat și mașina a trebuit tractată la boxe.
Intervalul scurt dintre antrenamente și calificări a dus la o soluție de compromis pentru a putea ieși din nou pe circuit, însă imediat s-a dovedit că aceasta nu afecta performanța. Primul tur lansat al lui Dumitrașcu (1:52.5) a fost surclasat de Lerato Racing (1:51.9), însă pilotul West Competition Racing a răspuns cu 1:51.2 pentru a obține pole-ul diviziei turismelor. Senzațiile nesperat de bune pe anvelopele aflate la final de viață l-au făcut apoi să mai încerce o îmbunătățire, însă o frânare deosebit de târzie în primul viraj a făcut ca mașina să se oprească în zona de degajare, din fericire doar cu avarii cosmetice.
BMW-ul a fost apoi readus la greutatea inițială de către echipa tehnică prin eliminarea câtorva kilograme de pietriș, iar titlularii priveau cu încredere înspre ziua cursei. Startul precaut al lui Dumitrașcu a fost compensat în doar câteva viraje printr-o depășire asupra rivalilor de la categoria A2, avansul crescând apoi pe fondul tururilor de 1:50-1:51. Dumitrașcu a prins din urmă modelul Porsche Cayman S pilotat de Mihai Tomescu, înscris la categoria superioară a GT-urilor, angrenându-se într-un duel spectaculos cu acesta, care s-a încheiat mult prea devreme cu ieșire în decor pentru Toma Racing.
Cursa a fost oprită cu steag roșu pentru a se putea interveni la locul accidentului, iar ecartul construit de West Competition Racing în raport cu adversarii direcți (50 de secunde) a fost redus la zero în momentul restartului. Cea de-a doua neutralizare a reprezentat prilejul opririi obligatorii pentru schimbul de piloți, una deosebit de eficientă pentru BMW-ul cu numărul 268, care a ieșit chiar în fața liderului Cătălin Ghigea.
Mașina de siguranță a fost scoasă în fața prototipului Ligier JS51, ceea ce a făcut ca Alexandru Șiclovan să beneficieze de aproape un tur avans în raport cu rivalii de la categoria turismelor. Restartul deosebit de animat a adus depășiri pe bandă rulantă, însă imediat a survenit un nou Cod 60 pentru repoziționarea anvelopelor ce delimitau parcursul în ultima șicană a turului de circuit. Alte trei tururi de acțiune anticipau un final tensionat, însă acesta nu s-a mai produs din pricina incendiului care a cuprins mașina lui Ghigea.
Steagul roșu a pus capăt cursei cu un sfert de oră înaintea consumării celor două ore programate, certificând dubla victorie (divizia RES Touring și categoria A2) pentru BMW-ul West Competition Racing, la prima evoluție din acest sezon fără mentorul Alex Cascatău, care a avut o contribuție importantă prin consiliere de la distanță. De altfel, Șiclovan și Dumitrașcu au prelungit seria victoriilor echipei la categoria A2 pe Transilvania Motor Ring, deschisă de Cascatău și Ciprian Petrăreanu în urmă cu doi ani.
Fiecare cursă vine cu trăiri intense și neașteptate. De această dată totul a decurs perfect pentru noi. Neutralizările ne-au dat și ne-au luat ecarturi, așa cum se întâmplă mereu în anduranță. Misiunea noastră era să revenim în fruntea ierarhiei RES Touring, iar acum că am reușit asta, trebuie să rămânem acolo până la final. Mă bucură faptul că incidentele de astăzi nu au avut consecințe pentru sănătatea piloților implicați. Nu trebuie să uităm niciodată că a fi pilot e ceva foarte special – înseamnă să-ți asumi niște riscuri pe care ceilalți nu sunt dispuși să le ia în considerare.
Dinu Dumitrașcu
Dacia Logan cu numărul 22 a încheiat pe poziția a cincea la debut, Dumitrescu și Prisăcaru având convingerea că parcursul în cursele de anduranță generează emoții puternice, pe care caută să le retrăiască în viitorul apropiat. Pe treapta a treia a podiumului categoriei Logan Cup s-au clasat Mihai Șurubariu și Andrei Nicolae (Best Next Pilot), care au adunat puncte importante alături de BMW-ul 325i pentru a promova Racing League Romania pe prima poziție în clasamentul echipelor după trei etape.
Următoarea etapă a Romanian Endurance Series va avea loc pe 10 iulie, fiind pentru prima oară în istoria de șase ani a campionatului când se va rula în sensul antiorar al traseului Motorpark România, de-a lungul unei întreceri de două ore.
Re-live
Clasamente
RES Touring Open
- West Competition Racing (D.Dumitrașcu/A.Șiclovan/A.Cascatău – BMW E36) 160p
- BADI Racing (B.Anton/E.Anton) 136p
- Lerato Racing (L.Pascu/D.Trifonescu) 102p
- Ivan Motorsport (V.Ivan) 99p
- MVM1 (A. Fulga) 63p
Categoria A2
- West Competition Racing (D.Dumitrașcu/A.Șiclovan/A.Cascatău – BMW E36) 65p
- Lerato Racing (L.Pascu/D.Trifonescu) 53p
- X Racing Team (A.Prelea/A.Prelea) 5p
Echipe
- Racing League Romania 148p
- Willi Motorsport 140p