2021 va aduce o creștere a implicării BMW Motorsport în sim racing

BMW Motorsport SIM racing
Cu ocazia galei de final de an BMW SIM Live 2020, compania a anunțat formatul competițiilor de anul viitor, precum și parteneriatele patru echipe de top și înființarea unei academii de sim racing.

Dezvoltarea motorsportului virtual a fost, fără îndoială, povestea de succes a unui an marcat de numeroase opreliști în sfera competițiilor de circuit. La finele celui de-al doilea an în care grupul BMW a celebrat acțiuni coerente și o investiție solidă în sim racing, gala BMW SIM Live a fost ocazia de a expune strategia pentru viitor, cu scopul declarat de a continua acest trend al popularizării, dar și al profesionalizării curselor virtuale.

Cupele BMW SIM

Festivitatea de premiere a inclus cursele de final ale celor două competiții desfășurate în 2020. Mai întâi, cupa monomarcă cu modele M2 CS Racing și-a disputat finala pe Nurburgring GP în mediul de simulare rFactor 2, macedoneanul Erhan Jajovski reușind de această dată să se impună în fața polonezului Nikodem Wisniewski, cu care a avut nenumărate bătălii în GT Pro Series și în fazele eliminatorii ale World’s Fastest Gamer ediția 2019. Jajowski (pilot al echipei de sim racing patronate de Romain Grosjean) a încasat un premiu de 2000 Euro la finele unei curse în care favoritul sezonului, cehul Michal Smidl, a comis o eroare la start și nu a prins podiumul, clasându-se al patrulea în urma estonianului Risto Kappet. A fost o finală cu puternică reprezentare a țărilor central și est-europene, Bulgaria și Turcia având de asemenea finaliști, iar Polonia dând un sfert din efectiv. Această cupă va continua în 2021, însă etapele nu vor mai fi exclusiv pe Nurburgring, oglindind interesul global pentru modelul entry-level al diviziei de customer racing.

BMW Motorsport SIM racing

A urmat finala BMW SIM 120 Cup, întrecere desfășurată pe platforma iRacing cu modele M8 GTE. 10 finaliști și-au purtat ultima luptă pe un circuit ales de către public, Silverstone fiind arena unei dispute intense între Joshua Rogers (Coanda Simsport) și Maximilian Benecke (Team Redline). Un start modest al lui Rogers l-a silit pe acesta să dea un atac pripit pentru a reveni pe prima poziție, însă direcția de cursă l-a penalizat cu cedarea locului. Cum Benecke fusese devansat de Graham Carroll (Red Bull Racing eSports), Rogers a fost obligat să cedeze două locuri, pe care le-a recuperat apoi dintr-un foc în ultimul viraj al circuitului, profitând de duelul celor doi rivali. Astfel, australianul a încasat un premiu de 12.000 Euro, cucerind și un trofeu special creat de echipa BMW DesignWorks.

Pilotul oficial Philipp Eng a prezentat noul BMW M4 GT3 atât ”în carne și oase”, cât și pe platforma iRacing, această mașină urmând să-și continue dezvoltarea cu inputul comunității de sim racing în lunile viitoare. Ulterior, va înlocui modelul M8 GTE (al cărui viitor pe circuite este incert dincolo de Daytona 24h) în cupa monomarcă ce va fi redenumită BMW SIM GT Cup în 2021.

Cea de-a treia platformă ce va beneficia de o competiție oficială anul viitor este Assetto Corsa Competizione, unde vor fi găzduite lunar etapele BMW SIM Time Attack la comenzile actualului challenger BMW M4 GT4 care a obținut titluri în puternicele serii naționale din Franța și Germania prin echipele de client Espace Bienvenue, respectiv Hofor Racing.

BMW Motorsport SIM racing

Parteneriate cu echipe de top

Patru dintre cele mai importante grupări din sim racing au semnat protocoale de cooperare cu BMW Motorsport și vor reprezenta marca în cele mai importante evenimente din 2021. Acestea sunt Team Redline, Williams eSports, BS+ Competition și G2 Esports. Dacă primele două echipe sunt foarte bine cunoscute în peisajul virtual, BS+ vine cu o abordare atipică, axată pe ”hybrid racers” – tineri ce-și dezvoltă în paralel abilitățile pe simulator și pe circuitele reale. G2 Esports este o structură cu care BMW colaborează deja în lumea amplă a gamingului, care acum își va construi un renume în Assetto Corsa Competizione.

BMW Motorsport SIM Academy

Tinerii ambițioși vor avea ocazia de a accesa o serie de oportunități de antrenament, precum și expertiza celor patru echipe de top menționate mai sus. Totodată, vor fi organizate și sesiuni de pregătire psihologică după modelul utilizat deja în cazul piloților de uzină BMW. Aceste programe vor începe online în prima jumătate a anului viitor, urmând să se transforme în tabere atunci când contextul global o va permite.

BMW SIM World Tour

Austria este piața pe care va fi testat acest concept: 20 de dealeri BMW M vor fi vizitați pentru câte un weekend de către operațiunea logistică și umană ce va aduce simulatoare mobile pentru clienți. Aceștia vor fi angrenați într-o competiție națională cu premii, mașina folosită pentru concurs fiind BMW M2 CS Racing.

BMW Motorsport SIM racing

Jurnalist și antreprenor în domeniul sporturilor cu motor, promotor al campionatului virtual Racing League Romania și fondator al echipei West Competition Racing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Test Drive Fiat 500e

Îmi era dor de 500, de Fiat 500, dar de unul nou, de unul după care copii să se întoarcă zâmbind. Au trecut câțiva ani din 2007, moment în care m-am întâlnit cu noul Fiat 500e. Dar este și adevăr în vorba…” Lucruri bune se întâmplă doar celor care au răbdare.”

Citește articol »

Poveste de succes – BMW M3 / M4 Competition

Într-un război continuu al cifrelor și performanțelor tot mai bune, cred că modelele sport trebuie cumpărate pentru sufletul lor, pentru ceea ce transmit și pentru plăcerea pe care o oferă celui de la volan în fiecare zi. După ce am condus noile BMW M3 Competition și M4 Competition pe circuit, am realizat că cele de mai sus au fost teme de referință pentru inginerii de la BMW.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.