2021 va aduce o creștere a implicării BMW Motorsport în sim racing

BMW Motorsport SIM racing
Cu ocazia galei de final de an BMW SIM Live 2020, compania a anunțat formatul competițiilor de anul viitor, precum și parteneriatele patru echipe de top și înființarea unei academii de sim racing.

Dezvoltarea motorsportului virtual a fost, fără îndoială, povestea de succes a unui an marcat de numeroase opreliști în sfera competițiilor de circuit. La finele celui de-al doilea an în care grupul BMW a celebrat acțiuni coerente și o investiție solidă în sim racing, gala BMW SIM Live a fost ocazia de a expune strategia pentru viitor, cu scopul declarat de a continua acest trend al popularizării, dar și al profesionalizării curselor virtuale.

Cupele BMW SIM

Festivitatea de premiere a inclus cursele de final ale celor două competiții desfășurate în 2020. Mai întâi, cupa monomarcă cu modele M2 CS Racing și-a disputat finala pe Nurburgring GP în mediul de simulare rFactor 2, macedoneanul Erhan Jajovski reușind de această dată să se impună în fața polonezului Nikodem Wisniewski, cu care a avut nenumărate bătălii în GT Pro Series și în fazele eliminatorii ale World’s Fastest Gamer ediția 2019. Jajowski (pilot al echipei de sim racing patronate de Romain Grosjean) a încasat un premiu de 2000 Euro la finele unei curse în care favoritul sezonului, cehul Michal Smidl, a comis o eroare la start și nu a prins podiumul, clasându-se al patrulea în urma estonianului Risto Kappet. A fost o finală cu puternică reprezentare a țărilor central și est-europene, Bulgaria și Turcia având de asemenea finaliști, iar Polonia dând un sfert din efectiv. Această cupă va continua în 2021, însă etapele nu vor mai fi exclusiv pe Nurburgring, oglindind interesul global pentru modelul entry-level al diviziei de customer racing.

BMW Motorsport SIM racing

A urmat finala BMW SIM 120 Cup, întrecere desfășurată pe platforma iRacing cu modele M8 GTE. 10 finaliști și-au purtat ultima luptă pe un circuit ales de către public, Silverstone fiind arena unei dispute intense între Joshua Rogers (Coanda Simsport) și Maximilian Benecke (Team Redline). Un start modest al lui Rogers l-a silit pe acesta să dea un atac pripit pentru a reveni pe prima poziție, însă direcția de cursă l-a penalizat cu cedarea locului. Cum Benecke fusese devansat de Graham Carroll (Red Bull Racing eSports), Rogers a fost obligat să cedeze două locuri, pe care le-a recuperat apoi dintr-un foc în ultimul viraj al circuitului, profitând de duelul celor doi rivali. Astfel, australianul a încasat un premiu de 12.000 Euro, cucerind și un trofeu special creat de echipa BMW DesignWorks.

Pilotul oficial Philipp Eng a prezentat noul BMW M4 GT3 atât ”în carne și oase”, cât și pe platforma iRacing, această mașină urmând să-și continue dezvoltarea cu inputul comunității de sim racing în lunile viitoare. Ulterior, va înlocui modelul M8 GTE (al cărui viitor pe circuite este incert dincolo de Daytona 24h) în cupa monomarcă ce va fi redenumită BMW SIM GT Cup în 2021.

Cea de-a treia platformă ce va beneficia de o competiție oficială anul viitor este Assetto Corsa Competizione, unde vor fi găzduite lunar etapele BMW SIM Time Attack la comenzile actualului challenger BMW M4 GT4 care a obținut titluri în puternicele serii naționale din Franța și Germania prin echipele de client Espace Bienvenue, respectiv Hofor Racing.

BMW Motorsport SIM racing

Parteneriate cu echipe de top

Patru dintre cele mai importante grupări din sim racing au semnat protocoale de cooperare cu BMW Motorsport și vor reprezenta marca în cele mai importante evenimente din 2021. Acestea sunt Team Redline, Williams eSports, BS+ Competition și G2 Esports. Dacă primele două echipe sunt foarte bine cunoscute în peisajul virtual, BS+ vine cu o abordare atipică, axată pe ”hybrid racers” – tineri ce-și dezvoltă în paralel abilitățile pe simulator și pe circuitele reale. G2 Esports este o structură cu care BMW colaborează deja în lumea amplă a gamingului, care acum își va construi un renume în Assetto Corsa Competizione.

BMW Motorsport SIM Academy

Tinerii ambițioși vor avea ocazia de a accesa o serie de oportunități de antrenament, precum și expertiza celor patru echipe de top menționate mai sus. Totodată, vor fi organizate și sesiuni de pregătire psihologică după modelul utilizat deja în cazul piloților de uzină BMW. Aceste programe vor începe online în prima jumătate a anului viitor, urmând să se transforme în tabere atunci când contextul global o va permite.

BMW SIM World Tour

Austria este piața pe care va fi testat acest concept: 20 de dealeri BMW M vor fi vizitați pentru câte un weekend de către operațiunea logistică și umană ce va aduce simulatoare mobile pentru clienți. Aceștia vor fi angrenați într-o competiție națională cu premii, mașina folosită pentru concurs fiind BMW M2 CS Racing.

BMW Motorsport SIM racing

 

Jurnalist și antreprenor în domeniul sporturilor cu motor, promotor al campionatului virtual Racing League Romania și fondator al echipei West Competition Racing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
De același autor
Racing League Romania - Aqirys Racing

Racing League Romania BMW GT Challenge: Rivalitate sportivă și distracție la un alt nivel în Assetto Corsa Competizione

Scena curselor virtuale deja turează motoarele în 2021, iar Racing League Romania răspunde cerințelor odată cu tranziția la o platformă de ultimă generație, dezvoltată în colaborare cu cel mai mare organizator de competiții GT din lume. BMW România se alătură RLR pentru al treilea sezon consecutiv și oferă cel mai spectaculos premiu din universul autohton de sim racing.

BMW Sim Racing

Retrospectiva BMW Motorsport SIM Racing în 2020 – un prim sezon cu multă acţiune, inclusiv “made in Romania”

Sezonul 2020 a fost primul în care BMW Motorsport a stabilit sim racing ca un pilon independent, egal în programul său de curse. Accentul a fost pus pe cupele monomarcă BMW digitale – BMW SIM 120 Cup şi BMW SIM M2 CS Racing Cup – cu un platou de concurs de top, dar maşinile BMW şi piloţii oficiali BMW s-au bucurat şi de numeroase succese la renumitele evenimente de sim racing din afara acestor cupe. Şi în România fenomenul sim racing a cunoscut o dezvoltare rapidă cu BMW alături.

IMSA Sebring 12h: Finala sezonului se joacă pe ”hard”

Din 1950, întrecerea de 12 ore de la Sebring are loc în martie pe un aerodrom care a dat bombardierele B-17 și B-24 pe elita anduranței auto. 2020 este un an aparte și asta se traduce printr-o nouă premieră: cursa de 12 ore este cea care trage cortina de această dată, cu titluri de decis la categoriille DPi și GTD.

BTCC 2020

BTCC: Cinci pretendenți la titlu în finala de la Brands Hatch

Colin Turkington (BMW) și Ashley Sutton (Subaru) s-au duelat de-a lungul întregului sezon, însă Dan Cammish (Honda), Tom Ingram (Toyota) și Rory Butcher (Ford) păstrează șanse matematice de a deveni campioni ai BTCC în acest an.

DTM: Finalul epocii superturismelor, după 21 de ani

Finala de la Hockenehim este punctul terminus al actualei iterații din Campionatul German de Turisme (DTM). Și cât de impropriu e să mai numești turisme aceste ”pure prototipuri, apropiate la Spa de timpii din Formula 2 sau LMP2”, precum o spune campionul en-titre Rene Rast înaintea ultimelor două manșe ce i-ar putea aduce al treilea titlu în patru ani.

Actualități