West Competition Racing obține titlul național în divizia turismelor din Romanian Endurance Series

Treapta a doua a podiumului la finele unei curse în care plecaseră de pe ultima poziție a fost de ajuns pentru ca echipajul West Competition Racing (BMW E36 325i) format din Dinu Dumitrașcu și Alexandru Șiclovan să celebreze câștigarea campionatului cu o etapă înainte de încheierea sezonului.

După două luni de pauză, Romanian Endurance Series a revenit pe Motorpark România pentru finalul de sezon, iar obiectivul liderilor din clasamentul diviziei turismelor, West Competition Racing, era de a încheia socotelile din punct de vedere matematic încă din penultima rundă. La jumătatea lunii octombrie, cel mai important factor era vremea, fapt binecunoscut participanților de anul trecut. Doar că BMW-ul Seria 3 pilotat de Dinu Dumitrașcu și Alexandru Șiclovan nu concurase în 2020, astfel încât echipa nu deținea informații detaliate referitoare la viteza de uscare a pistei și un setup eficient pentru o temperatură a asfaltului de circa 10 grade Celsius.

Ploaia a marcat ziua de sâmbătă, însă cum prognoza indica lipsa precipitațiilor pentru duminică, West Competition a ales să nu ruleze în antrenamente, chiar dacă era primul contact cu varianta scurtă a traseului (3,3 kilometri). Calificările nu erau facultative, însă Dinu Dumitrașcu a avut programul dat peste cap de incidentul de pe aeroportul din Cluj, zborul său fiind amânat cu 24 de ore. Alexandru Șiclovan și-a asumat riscuri imense în secvența sa de calificări (Q2), ieșind pe circuit pe anvelope slick. ”A început ca o probă de patinaj artistic. Regulamentul nu permite preîncălzirea anvelopelor, așa că n-am avut nicio șansă de a le aduce în fereastra de operare. Am aflat încă din primul tur unde este limita, apoi am trăit un sentiment ambivalent unic – dincolo de tensiunea de a nu scăpa mașina de sub control în asemenea condiții, era o plăcere aparte să n-o lași să te arunce în decor. Astfel, am ales să continui de-a lungul celor 15 minute, deși nu aveam nicio șansă de a stabili vreun timp competitiv în raport cu oponenții mai încrezători, aflați pe anvelope semislick.”

Condiții greu de citit în ziua decisivă

Faptul că la categoria A2 se poate rula doar pe slick-uri sau pe anvelope dedicate de ploaie a fost un avantaj de-a lungul sezonului. Nu și la această etapă, în care tocmai semislick-ul era cea mai bună opțiune. Ploaia s-a oprit în timpul nopții, însă până dimineață la 11 nu apăruse o trasă uscată pe circuit, de vreme ce plafonul noros rămăsese dens. Dinu Dumitrașcu a plecat de pe linia boxelor în prima cursă de o oră și s-a convins imediat că nu are armele necesare pentru a lupta. ”Cel mai important aspect era să nu vizităm decorul, căci urma o șansă mai bună după câteva ore”.

Clasarea pe locul secund la categoria A2 și pe 12 din cele 14 turisme a impus căutarea de soluții. Schimbarea discurilor de frână le-a permis piloților să fie mult mai încrezători, Dumitrașcu raportând că beneficiul era mai subtil decât puterea de frânare în sine – eficiența unei perioade de decelerare fiind dată și de abilitatea de a modula pedala. Astfel, în cursa a doua echipajul West Competition Racing a început să progreseze prin pluton, profitând și de o pistă mai uscată, dar și de o ajustare importantă a presiunilor în anvelope.

Plecat de pe ultima poziție, Șiclovan a urcat până pe 5 în primele trei tururi, apoi cursa a fost neutralizată până la momentul opririlor la boxe. Cum aproape toate echipajele s-au grăbit să intre în același tur, aglomerația a dus la un incident nefericit, în care BMW-ul a fost blocat și nu s-a putut pune în mișcare până când n-a plecat și concurentul din fața sa, pierzând astfel 16 secunde. Nu doar acest timp s-a pierdut, ci și cel presupus de depășirea mașinilor care au avut opriri apropiate de norma impusă. Dumitrașcu a progresat de pe 7 până pe 2 în cinci tururi, a stabilit cel mai rapid tur al cursei, dar nu a mai putut să ajungă la liderul Eduard Anton până la finele întrecerii.

Nouă secunde au lipsit pentru victorie, însă punctele aferente poziției secunde în ierarhia RES Touring au fost suficiente pentru ca West Competition Racing să devină campionii acestei divizii bine populate (21 de concurenți) în primul an al formării sale. Team managerul Ion Alexandru a concluzionat: ”pe hârtie, poate că mereu porneam ca favoriți. Însă în absolut fiecare etapă am trecut prin mari emoții. La prima a fost absența de ultim moment a lui Dinu, suplinită de venirea din Marea Britanie a lui Alex Cascatău. A doua a adus probleme tehnice, a treia o ieșire în decor în calificări, a patra cu goana lui Alex Șiclovan pentru a ajunge la etapă și nevoia de a compensa penalizarea de 21 de secunde, a cincea cu accidentarea lui Dinu la karting. Acum a fost riscul de a rula cu slick-uri pe pista udă. E incredibil prin câte am trecut, dar iată-ne învingători!”

Totodată, adunând la punctele obținute de BMW-ul #268 și podiumul obținut la mare luptă de către echipajul Best Next Pilot (Mihai Șurubariu/Andrei Nicolae) în cadrul unei Cupe Logan mai populate ca oricând, este asigurat din punct de vedere matematic și titlul echipelor pentru Racing League Romania în sezonul 2021. De altfel, majoritatea titlurilor s-au decis în această penultimă etapă: toate clasele de prototipuri și divizia acestora, toate clasele de turisme cu excepția Cupei Logan și divizia RES Touring, majoritatea claselor de GT-uri. Astfel, ultima etapă din Romanian Endurance Series din acest an va fi lipsită de presiune pentru mare parte dintre concurenți.

Clasamente

RES Touring Open

  1. West Competition Racing (D.Dumitrașcu/A.Șiclovan/A.Cascatău – BMW E36) 278p
  2. BADI Racing (B.Anton/E.Anton) 222p
  3. Ivan Motorsport (V.Ivan) 156p
  4. Joule Racing (I.Bontea) 130p
  5. Best Next Pilot (M.Șurubariu/A.Nicolae) 105p

Categoria A2

  1. West Competition Racing (D.Dumitrașcu/A.Șiclovan/A.Cascatău – BMW E36) 116p
  2. Lerato Racing (L.Pascu/D.Trifonescu) 53p
  3. Dan Motorsport (S.Dan) 17p

Echipe

  1. Racing League Romania 256p
  2. Willi Motorsport 215p

Foto: Sorin Mirea

Alexandru Șiclovan este jurnalist și antreprenor în domeniul sporturilor cu motor, promotor al sim racingului românesc și fondator al echipei West Competition Racing, campioană națională de anduranță în divizia turismelor.

Raël vous dit ce qui est réel : J’aurais pu être en F1

Cum ar fi fost dacă sinistrul Gregorian Bivolaru, cunoscut pentru cultul său cu influențe yoga care s-a transformat într-o rețea de proxenetism, ar fi iubit nu doar minorele, ci și cursele de mașini și, peste toate, OZN-urile și civilizațiile extraterestre? Ei bine, atunci am fi avut și noi, românii, un Claude Vorilhon autohton. Să explic.

Citește articol »

Anduranță în România, anul nou(ă)

O nouă ediție de campionat a demarat la final de martie, cu atât de multe aspecte de rezolvat, încât povestea pe care mi-am promis și v-am promis că o aștern a tot fost amânată, ca la ghișeu, până în ultima zi posibilă. Cu un asemenea termen de valabilitate, măcar vine cu discount de 30% din timpul istorisirii.

Citește articol »

Take a break: Cele mai interesante wagon-uri din motorsport

Cursele de turisme reprezintă, adesea, refugiul celor ce caută să se identifice ușor cu modelele care aleargă pe circuite. Cum în traficul de zi cu zi nu avem doar berline și hatchback-uri, era normal ca, uneori, în istoria motorsportului să consemnăm și câteva estate-uri, combi-uri sau break-uri – în funcție de cum vreți să le numiți. Am încercat, măcar parțial, să trec în revistă unele dintre cele mai interesante și, totodată, marcante break-uri din competiții și, ca o excepție de la regulă, nu m-am oprit la limita asfaltului.

Citește articol »

Mai bun ca un prim-ministru: Hugh Chamberlain

Recent, urmărind momentul festiv ce a urmat primei etape din Mondialul de Anduranță am observat că podiumul privaților din categoria supremă Hypercar aproape că nu este băgat în seamă, camera reținând doar pentru câteva secunde figurile celor ce ajunseseră în top 3 după aproape 10 ore de cursă. Astfel, nu este de mirare că unul ca Hugh Chamberlain, șef de echipă cu două titluri mondiale și o victorie de clasă la Le Mans, este, astăzi, aproape uitat. Mulți rețin, poate, mașinile înscrise de el, dar doar cei care au bătut paddock-urile de-a lungul și de-a latul lor în ultimele decenii pot vorbi și despre omul din spatele Chamberlain Motorsport.

Citește articol »

Ce experiență profesională aveți? Pilot Ferrari, pilot McLaren…

Ferrari și McLaren sunt echipele care au dat cei mai mulți campioni în istoria Formulei 1. Însă numărătoarea s-a oprit pentru aceste echipe în 2007, respectiv 2008. Ultimul campion Ferrari a venit de la McLaren, iar ultimul campion McLaren tocmai a anunțat că se mută la Ferrari. Cine a mai activat pentru ambii granzi și cu ce rezultate? Mihai și Alex deschid cartea de istorie.

Citește articol »

Ferrari, o istorie în galben cu aromă de frites belges

AF Corse a dezvăluit, recent, combinația de culori cu care va intra în luptă cel de-al treilea prototip 499P care va alerga în sezonul 2024 al FIA WEC. La scurt timp după ce ACO a publicat lista provizorie cu echipajele înscrise în următoarea ediție a cursei de 24 de ore de la Le Mans, am putut să lăsăm bălți de salivă în dreptul imaginilor cu primul Ferrari pe care-l va pilota, într-un campionat mondial, polonezul Robert Kubica. Mașina va fi galbenă – foarte galbenă – iar asta m-a pus pe gânduri.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.