Skip to content
Facebook
Instagram
Youtube

NEWSPAPER / MAGAZINE / PUBLISHER

  • Test Drive
  • Actualitate
    • Prezentari
    • Știri
  • Opinii
  • Lifestyle
  • Materiale Grele
    • Story
  • Motorsport
Menu
  • Test Drive
  • Actualitate
    • Prezentari
    • Știri
  • Opinii
  • Lifestyle
  • Materiale Grele
    • Story
  • Motorsport
Mercedes-Benz EQA

Mercedes-Benz EQA intră în scenă și promite o autonomie de 426 km

Viitorul Dacia, dezvăluit de șeful Renault în planul Renaultion

Renault Talisman

Noul Renault Talisman este disponibil în România de la 34.200 euro

Enel X a semnat un acord strategic cu Weltmeister

Viitorul Dacia, dezvăluit de șeful Renault în planul Renaultion

Într-o conferință de presă desfășurată în această dimineață, Luca de Meo a prezentat un nou plan de redresare a grupului Renault. Marca Dacia va beneficia de tehnologia E-Tech si va colabora strâns cu Lada.

Astăzi, Luca de Meo, CEO-ul grupului Renault, a prezentat ideile principate ale planului său denumit Renaultion (n.n. – Renault + Revolution).

Conform oficialilor Renault, noul plan va fi implementat în trei etape succesive: „Renașterea”, până în 2023, care se va concentra pe recuperarea marjei de profit și pe generarea de numerar, „Renovarea”, care se întinde până în 2025, va duce la o mai mare profitabilitate, „Revoluția”, din 2025 și mai departe, va redirecționa modelul de afaceri către tehnologie, energie și mobilitate făcând grupul Renault un lider în lanțul valoric al noii mobilități.Luca-DE-MEO

În acest context, Luca de Meo, CEO-ul grupului Renault, a declarat că „Renaulution este despre direcționarea întregii companii de la producția de volum către cea de valoare. Mai mult decât o schimbare, acesta este o transformare profundă a modelului de afaceri. Am stabilit baze sănătoase pentru performanță.

Ne-am simplificat operațiunile începând cu ingineria, ajustându-ne dimensiunea atunci când este necesar, realocând resursele noastre în produse și tehnologii cu potențial ridicat. Această eficiență sporită ne va alimenta viitoarea linie: tehnologică, electrificată și competitivă. Și acest lucru va alimenta puterea mărcilor noastre, fiecare cu propriile teritorii clare și diferențiate și cu responsabilitate pentru profitabilitate și satisfacția clienților.

Vom trece de la o companie auto care lucrează cu tehnologie la o companie tehnologică care lucrează cu mașini, realizând cel puțin 20% din veniturile sale din servicii, date și tranzacționarea energiei până în 2030. Renaulution este un plan strategic intern pe care îl vom lansa și îl vom realiza în același mod în care l-am creat: colectiv”.

Pentru că fostul plan de redresare, gândit de conducerea existentă la data respectivă, nu a dat roade, Luca de Meo impune acum noi ținte financiare. Astfel, până în 2023, grupul își propune să atingă o marjă operațională mai mare de 3% și investiții mai mici (R&D și capex) de doar 8% din venituri. Apoi, până în 2025, compania dorește să obțină o marjă operațională de cel puțin 5%.

Pentru a atinge țintele financiare menționate, planul Renaulution include următoarele elemente principale:

– Raționalizarea platformelor de la 6 la 3 (cu 80% din volumele grupului pe baza a trei platforme ale Alianței cu Nissan și Mitsubishi) și a grupurilor de propulsie care vor scădea de la 8 la doar 4 familii.

– Toate modelele care vor fi lansate pe platformele existente vor fi pe piață în mai puțin de trei ani

– Redimensionarea producției grupului de la 4 milioane de unități în 2019 la 3,1 milioane de unități în 2025

– Mutarea atenției către afaceri cu marjă ridicată în special în America Latină, India și Coreea, în timp ce în Spania, Maroc, România, Turcia va fi optimizată competitivitatea, iar în Rusia vor fi create mai multe sinergii.

– Planul de reducere a costurilor fixe va fi realizat mai devreme, până în 2022 – 2023 pentru a se ajunge la câștiguri de 2,5 miliarde de euro și chiar 3 miliarde de euro până în 2025.

– Reducerea costurilor per vehicul cu 600 de euro până în 2023

– Scăderea investițiilor de la aproximativ 10% din venituri la sub 8% până în 2025

Așa cum deja a scris LifeNews.ro, planul Renaultion prevede, de asemenea, crearea a patru unități de business distincte și puternic poziționate – Renault, Dacia & Lada, Alpine și Mobilitate. Acest nou model va crea un portofoliu de produse reechilibrat și mai profitabil, cu 24 de lansări până în 2025 – jumătate dintre ele în segmente C / D – și cel puțin 10 mașini 100% electrice.

Dacia și Lada vor avea o singură platformă

În privința cuplului Dacia – Lada, planul Renaultion prevede un model de business comun, care să țintească un aspect „cool” în cazul mărcii românești și unul „dur” pentru cea rusească. Mai important, cele două mărci vor reduce numărul de platforme tehnice utilizate de la 4 la una singură, comună, și tipurile de caroserie de la 18 la doar 11. Astfel, în loc să existe o producție de 0,3 milioane de unități / platformă se va ajunge la 1,1 milioane / platformă.

Unitatea de business Dacia – Lada va lansa 7 noi modele până în 2025, dintre care două în segmentul compact, ambele mărci readucând în actualitate „modelele iconice”. De asemenea, Dacia va împrumuta mărcii Lada tehnologia sa GPL, în timp ce marca românească va primi de la Renault tehnologia hibridă E-Tech.

Planul lui Luca de Meo pentru marca franceză Renault prevede ca aceasta să întruchipeze modernitatea și inovația în industria auto, inclusiv în domeniile energiei, tehnologiei și serviciilor de mobilitate. Ca parte a strategiei sale, marca va avea o ofensivă puternică în segmentul compact (C) și își va consolida pozițiile în Europa, concentrându-se în același timp pe segmente și canale profitabile pe piețe cheie precum America Latină și Rusia.

Pentru a își atinge scopul, marca va crea un „pol electric”, cel mai probabil în nordul Franței unde grupul francez deține, conform oficialilor săi,  cea mai mare capacitate de producție a vehiculelor electrice „din întreaga lume”. Se va implica într-un joint-venture pentru dezvoltarea tehnologiilor legate de propulsia bazată pe hidrogen (deja anunțat ieri). Jumătate dintre lansările din Europa vor fi vehicule 100% electrice, acestea vizând o contribuție la marja de profit mai mare decât cea a mașinilor convenționale. În viitor, circa 35% din vehiculele comercializate de Renault vor avea sisteme hibride de propulsie.

Robert Stan

Robert Stan

Robert Stan este project manager al portalului web LifeNews.ro. Jurnalist cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, el a început să scrie în 1996 la cotidianul Tineretul Liber, apoi a făcut parte din echipa ziarului Curentul. A lucrat în redacții precum Cotidianul, Junimea, Sport XXI, Caesar, Temporis, AutoPro, Banii Noștri, pentru ca o mare parte din carieră să o dedice revistei Capital.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
De același autor
Opel Trust Motors PSA

Importatorul Peugeot – Citroen din România preia și marca Opel

Trust Motors, importatorul mărcilor Citroen, DS și Peugeot în România va prelua și gestionarea mărcii Opel. Compania va ocupa locul trei în clasamentul celor mai puternici importatori de automobile.

Robert Stan 29/07/2020
Mitsubishi

Mitsubishi confirmă scenariul pesimist: marca niponă nu va mai lansa noi modele în Europa

Mitsubishi Motors Corporation, partener al Alianței Renault – Nissan, a anunțat planul său de afaceri pentru perioada 2020 – 2022. „Small but Beautiful” ascunde însă o realitate cruntă: în viitorul nu foarte îndepărtat marca niponă nu va mai comercializa modele noi pe piața europeană.

Robert Stan 28/07/2020
Luca DeMeo - RBC Dacia

Noul director executiv Renault, în vizită la Dacia

Noul CEO al grupului Renault, Luca DeMeo, s-a aflat două zile în România în prima sa vizită la diviziile grupului din afara Franței

Robert Stan 25/07/2020
Uzina Dacia Mioveni

Automobile Dacia, profit în scădere cu 13,6%

Automobile Dacia a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri în scădere cu 2,16% față de anul anterior, iar profitul s-a redus chiar mai puternic, cu 13,6%.

Robert Stan 23/07/2020
Ford Romania - Klaus Iohannis

Ford anunță „cea mai puternică și tehnologizată mașină construită vreodată în România”

Cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis la uzina din Craiova, șeful Ford România, Ian Pearson, a anunțat o nouă investiție de 30 de milioane de dolari.

Robert Stan 22/07/2020
Actualități
Renault Talisman

Noul Renault Talisman este disponibil în România de la 34.200 euro

Noul Renault Talisman este disponibil în România , pentru prima dată pe piața românească, modelul vine și în versiunea Initiale Paris.

Porsche Engineering crește siguranța mobilității cu ajutorul aplicațiilor de gaming

Porsche Engineering România, subsidiara locală a furnizorului global de servicii de inginerie Porsche Engineering Group GmbH, folosește aplicații de gaming pentru a recrea mediul virtual necesar în vederea testării sistemelor avansate de asistență la condus.

Comunitatea Skoda a votat muzica preferată în drumurile cu mașina

În luna noiembrie Skoda România a lansat campania #octaviamusicchallenge. Timp de patru săptămâni pe pagina de Facebook a mărcii au apărut 8 video-uri, fiecare dintre ele abordând un gen muzical.

Volkswagen Transporter 6.1 câștigă medalia de aur la test Euro NCAP

Euro NCAP a organizat o sesiune în care a testat siguranța oferită de 19 vehicule comerciale ușoare. Volkswagen Transporter 6.1 a câștigat medalia de aur și a stabilit standardele de siguranță pentru vehiculele comerciale ușoare.

  • Contact
  • Privacy Policy
Copyright I Toate drepturile rezervate AdevărulAuto SRL - 2020
Folosim cookies pentru bună funcționare a site-ului dar și pentru o bună experiență a utilizatorului. Continunâd în site înțelegem că ești de acord cu asta.De acord!