Automobile Dacia, profit în scădere cu 13,6%

Uzina Dacia Mioveni
Automobile Dacia a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri în scădere cu 2,16% față de anul anterior, iar profitul s-a redus chiar mai puternic, cu 13,6%.

Automobile Dacia, producătorul autohton deținut de grupul francez Renault a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri de 5,199 miliarde de euro, în scădere cu 2,16% față de anul anterior când era atinsă valoarea record de 5,313 miliarde de euro.

Dacă raportate la 2018 afacerile Automobile Dacia sunt în scădere, acestea sunt totuși mai mari decât cele din 2017 când atingeau 5.055 miliarde de euro.

În privința profitului net lucrurile sunt similare. Astfel, după recordul de 161,68 milioane de euro raportat în 2018, compania a anunțat pentru anul trecut doar 139,66 milioane de euro, corespunzător unei scăderi cu 13,62%. Ca și în cazul cifrei de afaceri, profitul net din 2019 este totuși mai mare decât cel din urmă cu doi ani (118.01 milioane de euro).

În ciuda scăderii din acest an a cifrei de afaceri și a profitului net, numărul de angajați a crescut ușor în ultimii trei ani. Astfel, dacă în 2017, Automobile Dacia avea 14.261 de angajați, în 2018 numărul acestora s-a majorat la 14.723 pentru ca, anul trecut, să ajungă la 14.761.

O nouă gamă Dacia

Conform LifeNews.ro, după reculul din 2019, cauzat, pe deoparte, de îmbătrânirea gamei de produse, iar, pe de alta, de scăderea întregii piețe europene, anul 2020 se anunță unul dificil pentru producătorul român.

Fără produse noi până în toamnă, cu o criză puternică având drept cauză pandemia pe piețele din întreaga lume, dar și cu norme de depoluare europene care sunt cu greu îndeplinite de unele modele Dacia, rezultatul financiar din acest an ar putea egala cu greu valorile atinse în 2019. Nu mai vorbim de recordurile din 2018.

Totuși, dincolo de anul în curs, viitorul poate rezerva o creștere importantă pentru producătorul român deținut de francezii de la Renault. Asta pentru că, în toamna acestui an sunt așteptate lansările noilor Logan și Sandero, dar și prezentarea primului model electric al mărcii – Spring. Cu toate acestea în vânzare pe parcursul anului viitor, Automobile Dacia își poatre îmbunătăți radical performanțele financiare. Desigur, totul depinde și de evoluția piețelor de desfacere.

Grafician de profesie este implcat de 30 de ani în realizarea de publicații, site-uri și fotografii. E pasionat de frumos și lucrează în presa auto de peste 15 ani.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.