Test Drive Seat Leon X-Perience 2.0 TDI DSG 4Drive

Evit pe cât posibil să dau verdicte despre design, dar consider că Leon X-Perience este, poate, cel mai simpatic model compact „vaccinat” cu esență de crossover.

Leon X-Perience nu putea fi acuzat de lipsa carismei de la debut, dar pe traseu a primit un facelift discret, unul care îl apropie de Ateca.

Vorbim despre un interior corect din punct de vedere al materialelor și asamblării pentru un model compact. Poziția la volan este joasă, plăcută, sportivă, ajutată și de scaune bine profilate și cu toate acestea garda la sol vă oferă o altă perspectivă în trafic.

O planșă de bord extinsă care, pe undeva, completează bine masivitatea exteriorului.

Totuși Leon X-Perience ar avea nevoie de ceva mai multă culoare la interior, lucru care am sperat că se va evapora odată cu facelift-ul. Din punct de vedere ergonomic, cel de la volan nu prea are de ce să se plângă. Consola centrală, aerisită, are o zonă mediană unde sunt plasate comenzile pentru sistemul de climatizare.

Partea superioară a consolei centrale este ocupată de ecranul tactil al sistemului infotainment, încadrat de gurile centrale asimetrice de ventilație. Volanul are priză bună, comenzi simple care permit o navigare intuitivă prin meniul computerului de bord, plus niște padele, în spate, care permit schimbarea manuală a treptelor.

Marea noutate la interior este optarea pentru o frână de staționare acționată electric și nu prin clasicul levier. Propulsorul diesel de 2,0 litri este o mică uzină de forță, singurul reproș care îi poate fi adus este referitor la timbru.

Cutia DSG se mișcă impecabil când vine vorba de schimbat treptele, totuși softul care o guvernează este ușor leneș pe modul „Normal”.
Răspunsul la accelerații ceva mai puternice este uneori dezarmant de inofensiv.

Dacă vrei să efectuezi o depășire sau să profiți de un „cedează trecerea” va trebui fie să îți alegi singur treapta de viteză pentru un răspuns decent, fie să îngropi pedala de accelerație sau să selectezi modul Sport. Și nu prea ai chef tot timpul să stai la vânătoare de butoane, setări, trepte, ci vrei să profiți relaxat de cei 184 CP și 380 Nm fără a face motorul să urle.

Iar electronica nu poate fi decuplată total, asta dacă aveți chef de joacă pe zăpadă sau vreun drum de macadam. În mare parte a timpului sistemul 4Drive este o tracțiune față, ceea ce nu este un lucru rău. Abia când sesizează ruperi de aderență sau o încărcare a mașinii trimite automat până la 50% din cuplu spre puntea spate.

Dinamic, Leon X-Perience este o mașină plăcută care îl incită pe cel de la volan. Ai fi tentat să crezi că vei descoperi la volan ceva ruliu, ceva tangaj… nici vorbă. Suspensia controlează foarte bine volumele mașinii.

Chiar și când este provocat, mașina se simte compactă, unitară, cu un comportament predictibil, fără surprize în reacție. Trecem la plusuri și sistemul de frânare și dozarea din pedală. Etajarea cutiei, chiar dacă are șase trepte, permite un rulaj la 130 km/h la un regim de 2.200 rpm și un consum de 6-6,2 litri.

Leon X-Perience este un model prietenos cu bagajele și se laudă cu un portbagaj de 587 litri, volum care poate ajunge la 687 litri dacă este coborât planșeul portbagajului. Dacă se pliază bancheta spate, aveți 1.470 litri la dispoziție. Apropo de bancheta spate, are spațiu din belșug , atât la nivelul picioarelor cât și la cap. Singura problemă a lui Leon X-Perience ar fi chiar versiunea Leon ST. La același nivel de echipare, aceeași motorizare și cutie, versiunea ST este mai ieftina.

Fișă tehnică – Seat Leon X-Perience 2.0 TDI DSG 4Drive

Motor – turbo diesel, L4, 1.968 cmc, 184 [email protected] rpm, 380 [email protected] rpm. Transmisie – cutie automată cu dublu ambreiaj 6 trepte trepte, tracțiune integrală permanentă, Performanțe – 224 km/h v. max, 0-100 km/h în 7,1 secunde, Portbagaj – 587 litri, Rezervor – 55 litri, Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.543/ 1.816/ 1.481, ampatament – 2.630, Consum mediu declarat – 5,4 litri/ 100 km, Consum mediu în test – 8,2 litri/ 100 km, Preț de bază – 28.572 euro, Preț model testat – 32.915 euro

Imortalizat de Mihai Dăscălescu
Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Wheekend.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
De același autor
DS7 Crossback

Test Drive DS7 Crossback

Să te califici pentru a fi etichetat drept produs de lux… durează. Pot accede francezii în zona de lux cu DS, în particular cu acest DS7, doar afirmând că este un produs de elită? Să vedem…

Poliția de Frontieră – flotă de 50 de unități Ford Transit

Ford România, prin intermediul dealerului său Țiriac Auto, are in curs de livrare 50 de unități Ford Transit AWD către Pro Optica S.A. în cursul acestui an, având ca beneficiar final Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din România.

Hyundai Tucson

VIDEO: Noua generație Hyundai Tucson

Hyundai Tucson a ajuns la a patra generație. De la lansare (octombrie 2004) pana in prezent au fost vândute peste 7 milioane de unități la nivel mondial, dintre care 1,4 milioane în Europa.

Actualități

Noul Mercedes-Benz Clasa S în cifre

Pentru a vă scuti de efortul de a lectura muuuulte cuvinte despre W223, noua generație Mercedes-Benz Clasa S, iată un rezumat în cifre ale acestui automobile.