Test Drive Renault Kadjar 1.6 dCi X-Tronic

Un test în care am dorit să vedem cât de amabil este Renault Kadjar cu portofelul în viața de zi cu zi, dar mai ales să vedem dacă noua cutie automată cu variație continuă, X-Tronic, este o opțiune de bifat sau nu.

Până acum, Renault Kadjar putea fi comandat cu o cutie automată cu dublu ambreiaj, unitatea EDC, dar doar cu motorizarea 1.5 dCi. Cei care doreau mai mult, spre exemplu 1.6 dCi, aveau doar opțiunea unei cutii manuale. De acum, propulsorul de 130 CP și 320 Nm poate fi asociat cu o cutie CVT cu 7 rapoarte predefinite. O unitate folosită atât de Nissan, din zestrea căruia a fost împrumutată, dar și pe noul Koleos.

Lucrurile nu diferă cu nimic de experiența dintr-un Koleos, noua cutie te duce cu gândul mai mult la o unitate automată clasică decât la una cu variație continuă. Schimbări lini, aproape insesizabile în cazul unui condus normal, mici ”ezitări” poți acuza în cazul unui kickdown, când cutia parcă zăbovește ceva cam mult sus în ture.

Este și o mică iluzie aici, venită din rutina utilizării unei cutii cu rapoarte clar definite, aici cutia lucrează continuu, variind raportul de transmisie în permanență. Din perspectiva confortului în utilizarea cotidiană, cutia primește o bilă albă. Poți folosi și grila manuală a cutiei pentru selectarea unui raport, lucru care îți permite la nevoie să apelezi și la frâna de motor. Despre etajare nu putem vorbi, pentru că unitatea variază continuu raportul.

Cum multe alte noutăți nu avem de raportat la cest model, am vrut să vedem cât de repede descoperim ”firescul” acestui mariaj motor-cutie, și cum se reflectă în viața de zi cu zi în trafic urban. Fără un prea mare efort, am coborât consumul sub 6 litri. Un detaliu care joacă în favoarea cutiei, cu o unitate manuală, probabil am fi ajuns mai greu la ceastă valoare.

Viața la bordul lui Renault Kadjar este agreabilă, o suspensie peste media clasei, un interior orientat spre confort, spațiu… poate ne-am fi dorit ceva mai multă culoare. Chiar dacă vorbim despre o tracțiune față, Renault Kadjar oferă prin intermediul sistemului XMOD trei moduri de rulare, opțiune care îți oferă mai multă libertate de exprimare dacă suprafața de rulare devine dificilă.

Imortalizat de Mihai Dăscălescu

Fișă tehnică – Renault Kadjar 1.6 dCi 130CP Zen Energy X-Tronic 

Motor – turbo, L4, 1.598 cmc, 130 CP @ 4.000 rpm, 320 Nm@1.750 rpm. / Transmisie – cutie automată cu variație continuă, 7 trepte predefinite, tracțiune față / Performanțe – 189 km/h v.max, 0-100 km/h în 11,1 secunde / Portbagaj – 472 litri / Rezervor – 55 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.449/ 1.836/ 1.607, ampatament – 2.646 / Consum urban declarat – 5,4 litri/ 100 km / Consum  urban în test – 5,8 litri/ 100 km / Preț de bază – 23.500 euro

 

 

 

 

 

 

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.