Au americanii un talent incredibil de a crea obiecte de cult, legende: zippo, Mustang… si deja putem bifa pe lista si Raptor. La ei F150 Raptor, la noi Ranger Raptor.
Ford a considerat că facelift-ul meritat de Ranger este un motiv suficient de bun și pentru introducerea în scenă a lui Ranger Raptor. Nu este un nivel de echipare, cum ar fi tentați unii să creadă, este, aproape, o mașină complet nouă.
Vizual, nu cred că vei remarca vreo evoluție estetică, cu excepția grilei față masive pe care în spiritul Raptor stă scris mare FORD. Dacă partea frontală are un aer ”neterminat” asta este pentru că bara față a fost ușor ”pilită” pentru a mai oferi trei grade de libertate la nivelul unghiului de atac, acesta este de 32 de grade. Lucru valabil și la spate, acolo unde unghiul de degajare este de 24 grade, tot un plus de 3 grade.
Ranger Raptor intimidează prin dimensiuni, da, este o prezență masivă pe drum. Cea mai ”timidă” evoluție este la capitolul lungime, acolo unde Raptor este mai lung cu 4,4 cm. Garda la sol este mai mare cu 51 mm, având acum 283 mm, înălțimea este de 1.873 mm, un plus de 5,2 cm. Dar lățimea mașinii a crescut cu 16,8 cm, ajungând acum la 2.028 mm. Ranger Raptor este o prezență impunătoare fie static și mai ales în mișcare. Evazările aripilor spate umplu aproape jumătate din oglinzile laterale.
De unde aceste creșteri în dimensiuni?
Avem un șasiu ranforsat pentru a prelua sarcinile apărute la rulări cu viteze de peste 100km/h pe drumuri de pământ sau macadam. Am auzit voci care susțineau că șasiul și suspensia au fost gândite pentru a permite rularea cu viteze de peste 160 km/h în astfel de condiții… dar să nu încurajăm astfel de manifestări. Prin Maroc am ajuns pe drumuri neasfaltate la 140 km/h, în condiții de confort total, colegul din dreapta îmbrățișând un puișor de somn.
Șasiul vine cu ranforsări la nivelul traverselor longitudinale în partea din față, în zona propulsor-cutie de viteze, iar în spate avem ranforsări transversale. Au fost ranforsate și punctele de prindere ale suspensiei care este în linii mari esența acestui model. Ranger Raptor vine cu brațe de aluminiu, amortizoare FOX Racing față/ spate, pneuri BF Goodrich K02 de 33 inch. Suspensia are o cursă mai lungă cu 32% pe puntea față și 18% pe puntea spate decât un Ranger obișnuit.
Ranger Raptor vine cu o suspensie spate redesenată, punte rigidă cu prinderi Watt, s-a renunțat la arcurile foi, s-a optat pentru unele elicoidale. O configurație care nu mai avantajează căratul de saci de ciment, Raptor fiind gândit pentru altceva. Părțile esențiale sunt protejate cu scuturi de protecție realizate din oțel rezistent de 2,3 mm. Mai bifăm adoptarea unui sistem de frânare cu discuri cu diametru mărit la toate roțile.
Sub capotă avem un patru cilindri în linie de 2 litri bi-turbo care dezvoltă 211 CP la 3.750 rm și un cuplu motor de 500 Nm între 1.750 și 2.000 rpm. Te așteptai la ceva mai suculent? În viața reală acest propulsor se achită mai mult decât onorabil de a mișca cele 2.500 kg ale mașinii, cei drept ajutat și de cutia automată cu 10 rapoarte.
Nu are sens să îți imaginezi că ai putea naviga manual printre cele 10 rapoarte… este ușor peste puterea de anticipare a oricărui șofer. În altă ordine de idei, cele 10 rapoarte îți permit un consum mediu de 10 litri în cazul unui rulaj sportiv, în modul extrem pe dune am ajuns la un consum mediu de 15 litri. Prin urmare, în viața reală, la drum lung, se poate coborâ ușor sub cei 10 litri.
Ce trebuie să mai menționăm este posibilitatea de a alege dintre 6 moduri de rulare – Normal, Sport, Grass/Gravel/Snow, Mud/Sand, Baja și Rock – singurul mod care implică rularea în modul 4L. Sunt șase presetări pentru înglobează diferite mapări pentru motor, cutie de viteze, modul de transmitere a puterii, grade de libertate sau nu oferite de sistemele electronice. Ne reținut că o apăsare de aproximativ 8 secunde pe butonul ESP conduce la decuplarea totală a asistenței electronice.
Dinamic
În afara civilizației… Raptor este o teleportare în copilărie. Nu există un model de serie, excepție făcând frățiorul mai mare – F150 Raptor, care să îți ofere atâtea grade de libertate. Am un mare grad de respect față de modelele pe care le testez, și împreună cu acest respect vine și un instinct de conservare în ceea ce le privește.
Acest Ranger Raptor a reușit să concedieze acel instinct de conservare… am împins limita până acolo încât pe alocuri m-am îmbujorat de jenă că am fost capabil să pun mașina în astfel de situații, și tot am avut impresia că sunt relativ departe de potențialul ei. Pe asfalt este o mașină surprinzător de agilă, ținând cont de suspensie și pneuri. Rar m-am întâlnit cu modele care să mă împiedice să-mi găsesc cuvintele când vine vorba de a descrie comportamentul lor. Raptor trebuie condus, zburat, abuzat… orice formă de tortură imaginabilă… pentru a înțelege conceptul.
Este o mașină eveniment, este greu să-i găsești justificarea în lumea reală, cea plină de claxoane în intersecții și parcări subterane de mall. Dar are acel parfum de supererou care concediază fără drept de recurs orice argument logic. Mulțumesc Ford pentru acest moment de concediere a rațiunii, chiar dacă prețul acestui Ford Ranger Raptor te aduce rapid cu picioarele pe pământ. Da, poate mi-aș fi dorit măcar un V6 benzină sub capotă… dar nu știu dacă și planeta mai acceptă…
Fișă tehnică Ford Ranger Raptor
Motor – Turbo, L4, 1.995 cmc, 213 CP, 500 Nm. / Transmisie – cutie automată cu 10 trepte, tracțiune integrală nepermanentă/ Performanțe – 170 km/h v.max, 0-100 km/h în 10,5 secunde / Portbagaj – benă / Rezervor – 80 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 5.363/ 1.860/ 1.873, ampatament – 3.220 / Consum mediu declarat – 8,9 litri/ 100 km / Consum în test – 10,6 litri/ 100 km / Preț de bază – nc