Test Drive Ford Explorer 3.0 EcoBoost Plug-In Hybrid

America are mulți eroi de exportat. Întrebarea este dacă îi dorim pe aici, pentru că unii nu vin în costume strălucitoare, fac parte din cotidianul vieții de peste ocean. Ford Explorer este un astfel de erou.

Ford Explorer, cel mai bine vândut SUV de pe piața americană, modelul care l-a înlocuit pe legendarul Bronco în gama Ford și care a ajuns la a șasea generație. O micuță caracterizare pentru a introduce în scenă noul erou adus de Ford pe piața europeană. Am zburat în Polonia pentru a ne întâlni cu acest SUV de peste 5 metri lungime care oferă 7 locuri și îi propune celui de la volan să exploreze lumea cu 825 Nm la dispoziție. Să detaliem…

Nu rezonez deseori cu designul modelelor de peste ocean, dar acum sunt în tabăra celor care consideră mașina frumoasă.

Este doar un punct de vedere personal, nu aruncați cu pietre, frumosul este în ochii privitorului. Designerii de peste ocean au reușit să camufleze masivitatea unui automobil de 5,063 metri lungime și 2,004 lățime cu o parte frontală agresivă, o proporție atent studiată între suprafața vitrată și partea inferioară a caroseriei și mici artificii estetice de genul stâlpilor față negri.

  • Ford Explorer ST Line
  • Ford Explorer ST Line
  • Ford Explorer ST Line
  • Ford Explorer ST Line
  • Ford Explorer ST Line
  • Ford Explorer ST Line
  • Ford Explorer ST Line

Probabil, sensibilitatea mea este influențată puțin și de faptul că Explorer a fost și este o prezență notabilă în dotarea poliției americane. Explorer este disponibil în două versiuni de echipare – Platinum și ST Line. Diferența dintre cele două se rezumă la nuanța unor detalii exterioare. Spre exemplu versiunea ST Line propune o grilă frontală neagră pentru un plus de agresivitate și numele modelului scris cu litere negre pe capotă.

Versiunea Platinum oferă o grilă cromată, un ornament pentru scutul inferior tot argintiu… și cam atât la exterior. La interior, cele două versiuni vor putea fi cel mai ușor identificate după scaune. Același desen, doar că pe unele scrie Platinum, ghici pe ce nivel de echipare…

Acum doi ani, Ford avea una dintre cele mai bătrâne game SUV… iar astăzi, probabil, este constructorul cu cea mai nouă gamă SUV din piață. Și nu doar atât, vorbim despre o gamă aproape în întregime electrificată.

Conștientizezi dimensiunea mașinii abia când urci la volan, dar iarăși, nu pot vorbi de dificultate în aprecierea dimensiunilor pentru că ești ajutat de detalii pe care nu le conștientizezi. Spre exemplu capota profilată te ajută să-ți construiești mai ușor repere virtuale și astfel să nu fii intimidat de masivitatea modelului.

O planșă de bord care se exprimă destul de mult pe plan orizontal, excepție făcând display-ul portret de 10.1 inch al sistemului infotainment. Se pare că tot mai mulți constructori aleg o astfel de poziționare a display-ului central, probabil din dorința ca experiența de navigare prin meniul sistemului infotainment să fie o continuare firească a utilizării telefonului.

Așa cum am menționat deja, Explorer va fi disponibil în două versiuni pe piața din România. Diferențele la interior fiind minime. Un tablou de bord care are în spate un display de 12.3 inch. Fiecare mod de rulare aduce cu sine o temă grafică distinctă, dar deja este un detaliu știut de la Puma și Kuga.

Display-ul celor de la Ford impresionează prin grafică, rezoluție și faptul că informațiile sunt ușor de citit, nu obosesc. Sistemul infotainment folosește o versiune evoluată de SYNC 3, se pare că SYNC 4 va debuta pe Mustang Mach-E, se va regăsi pe viitorul Ford F 150. SYNC 3 este unul dintre sistemele de operare extrem de reușite. În cazul lui Explorer l-am găsit o idee cam lent la pornire, necesită o perioadă cam lungă de timp pentru a-și încărca toate funcțiile.

Iar în Polonia, în clipa în care am ratat o bretea de ieșire de pe autostradă, a avut nevoie de ceva mai mult timp pentru a recalcula traseul. Probabil totul se va rezolva cu un update, prin urmare aceste detalii le-am semnalat, dar nu credem că se vor mai regăsi pe modelele care vor ajunge în showroom.

O poziție la volan cu un puternic aer american, generos dimensionat locul de la volan, ești înconjurat de detalii masive, cu o panoramă impresionantă asupra drumului. Apropo de persoanele înalte, mi-aș fi dorit ca volanul să mai ofere un centimetru în plus la ajustarea în profunzime.

Ergonomic, postul de conducere este corect, acces facil la toate comenzile. Un plus pentru oglinzile laterale, sunt uriașe, vezi în ele și un eventual asteroid care va trece pe lângă Terra peste vreo 20 de ani. Te ajută enorm și la percepția bună a dimensiunilor, ceea ce contează la o mașină de peste 10 metri pătrați.

Spațiul este unul dintre atuurile acestui model. Locurile spate sunt extrem de generoase la capitolul spațiu atât pentru picioare cât și pentru cap. Explorer oferă posibilitatea ajustării climatizării pentru cele cinci locuri spate. Nu doar temperatura dar și direcționarea fluxului de aer – picioare, corp, cap.

În clipa în care am urcat pe bancheta spate și colegul de mașină a pornit… am remarcat un detaliu care m-a cucerit. Parbrizul… unul uriaș, panoramic, care îți lasă impresia că ești la cinema și privești o peliculă în format 2.39:1. Un parbriz ușor vertical poziționat, pe care într-un mod ciudat nu în cuprinzi tot în câmpul vizual, ai senzația că ești la IMAX. Un detaliu care, poate în mod subiectiv, m-a cucerit.

Accesul la cele două locuri din portbagaj este bun, poate podeaua înaltă să ridice unele probleme persoanelor mai scunde de acces. Sunt două locuri destul de generos dimensionate, pot găzdui doi adulți. Spațiu dedicat lor este bun, și poate fi ajustat grație posibilității culisării locurilor de pe bancheta mediană. Suporturi de pahare, sloturi USB… detalii care completează un peisaj tipic american. Aș mai adăuga aici și fermitatea scaunelor, deși vizual îți lasă impresia unor fotolii în care te scufunzi.

Electrificat

Ford Explorer va fi disponibil pe piața noastră doar în versiune electrifică, puțin ciudat pentru un model american… vor spune probabil unii. Sub capotă avem un V6 EcoBoost de 3 litri bi-turbo care dezvoltă 363 CP la 5.750 rpm și un cuplu motor 555 Nm disponibil al 3.500 rpm.

  • Ford Explorer ST Line
  • Ford Explorer ST Line

Un propulsor termic care se aliniază în punct de vedere al resurselor cu agregate similare de la contructorii premium europeni. ”Electrificarea” include o baterie litiu-ion cu o capacitate de 13,6 kWh, 36Ah care hrănește un motor electric de 102 CP livrați la 2.500 rpm și un cuplu motor de 300 Nm la 1.000 rpm.

Ford creditează pachetul hybrid cu o putere de 457 CP și un cuplu motor de 825 Nm. Valori impresionante, dar să nu neglijăm faptul că modelul are o masă de 2.466 kg. Toate aceste resurse ajung la ambele punți via o cutie automată cu 10 rapoarte. Întreg pachetul este destul de eficient, când vine vorba să pună puterea jos, mașina reușește să ajungă la 100 km/h în 6 secunde și se plafonează la 230 km/h.

Și la capitolul reprize Explorer se prezintă foarte bine, suportul motorului electric este evident și benefic. Ford trebuie să recalibreze puțin răspunsul cutiei la plecările de pe loc. Indiferent dacă cuplezi modul D sau R, dacă ridici piciorul de pe pedala de frână și îl muți imediat pe accelerație, răspunsul la apăsarea pedalei este o mică smucitură înainte sau spre înapoi, în funcție de treapta selectată.

Dacă selectezi treapta, ridici piciorul de pe pedala de frână, lași mașina să înceapă să ruleze ușor în treapta selectată și apoi apeși accelerația, nu mai ai arte de acea smucitură. Se prea poate să fie cutia o idee mai lentă, deși în trafic când am selectat manual treptele nu am resimțit un astfel de minus. Un plus pentru sistemul de frânare, care reușește foarte bine să oprească cele aproape 2,5 tone de SUV american.

Nu știu dacă cei de la Ford au calibrat trenul de rulare pentru Europa, dar Explorer se simte mult mai mult european decât un fiu al unchiului Sam. O suspensie confortabilă, destul de bine izolată auditiv de habitaclu, dar care reușește să controleze volumele mașinii până la nivelul în care, din spatele volanului îți lasă impresia unui model mult mai compact.

Te vei aștepta ca 457 CP și 825 Nm să fie destul de gurmanzi. Pe undeva te poți aștepta și la acest scenariu dacă ești relaxat și uiți că mașina asta se bagă în priză. Într-un astfel de scenariu să te aștepți la un consum de 15 litri. Dacă vei încărca bateria și vei utiliza modul hybrid de rulare, consumul mediul scade spre 10 litri, ceea ce pentru un astfel de model este impresionant.

Ford susține că un plin de baterie îți ajunge pentru un rulaj de aproximativ 42 km în mediul urban. În funcție de cât de grăbit ești, te poți apropia de această valoare, dar așteaptă o autonomie reală de aproximativ 35 km. Uneori poate fi suficient pentru nevoia zilnică de deplasare urbană.

Cu alte cuvinte, dacă dezvolți rutina de a încărca zilnic mașina, poți descoperi că Explorer este amabil cu portofelul. La o priză domestică e 2,3 kW timpul de încărcare declarat este de 5,8 ore. Un minus este reprezentat de faptul că mașina nu poate fi încărcată la stații de putere mare.

Zona SUV mari este ocupată preponderent de producătorii premium, sunt puține opțiuni în acestă zonă de la producătorii de volum. Ford Explorer este, în acest moment, oarecum singur pe piață, putând fura clienț doar din zona premium.

Cele mai apropiate modele fiind Hyundai Santa Fe și Kia Sorento sau SsangYong Rexton. Versiunea de echipare ST Line are un preț de pornire, în România, de 77.950 euro, dar beneficiază de o ofertă de lansare de 62.800 euro. Pentru versiunea Platinum se vor scoate din cont 79.050 euro, sau dacă profitați de oferta de lansare va trebui să investiți doar 63.900 euro.

Ford Explorer se dovedește o mașină mult mai europeană decât aș fi crezut înainte de a urca la volan. Electrificarea este justificată, nu doar un artificiu de marketing. Mai sunt mici detalii de rafinat, cum ar fi răspunsul cutiei la plecările de pe loc sau timpul inițial de încărcare al sistemului infotainment, dar sunt detalii care probabil vor fi ameliorate.

Fișă tehnică Ford Explorer ST Line 3.0 EcoBoost Plug-In Hybrid

Motor – hybrid, benzină, V6, 3.000 cmc, 363 CP@5750 rpm, 555 Nm@3500 rpm / Baterie – 13,6 kWh / Motor electric – 102 CP și 300 Nm/ Putere sistem hybrid – 457 CP @ 5.750 și 825 Nm @ 2.500 rpm Transmisie – cutie automată cu 10 trepte, tracţiune integrală permanentă / Performanţe – 230 km/h v. max, 0-100 km/h în 6 secunde / Portbagaj – 240-2274 litri / Rezervor – 69 litri litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 5063/2285/1783, ampatament (mm) – 3025 / Consum mediu declarat – 2,9 l/100 km / Preţ model testat (euro cu TVA) – 77.950

  • Ford Explorer ST Line
Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Anduranță în România, anul nou(ă)

O nouă ediție de campionat a demarat la final de martie, cu atât de multe aspecte de rezolvat, încât povestea pe care mi-am promis și v-am promis că o aștern a tot fost amânată, ca la ghișeu, până în ultima zi posibilă. Cu un asemenea termen de valabilitate, măcar vine cu discount de 30% din timpul istorisirii.

Citește articol »

Take a break: Cele mai interesante wagon-uri din motorsport

Cursele de turisme reprezintă, adesea, refugiul celor ce caută să se identifice ușor cu modelele care aleargă pe circuite. Cum în traficul de zi cu zi nu avem doar berline și hatchback-uri, era normal ca, uneori, în istoria motorsportului să consemnăm și câteva estate-uri, combi-uri sau break-uri – în funcție de cum vreți să le numiți. Am încercat, măcar parțial, să trec în revistă unele dintre cele mai interesante și, totodată, marcante break-uri din competiții și, ca o excepție de la regulă, nu m-am oprit la limita asfaltului.

Citește articol »

Mai bun ca un prim-ministru: Hugh Chamberlain

Recent, urmărind momentul festiv ce a urmat primei etape din Mondialul de Anduranță am observat că podiumul privaților din categoria supremă Hypercar aproape că nu este băgat în seamă, camera reținând doar pentru câteva secunde figurile celor ce ajunseseră în top 3 după aproape 10 ore de cursă. Astfel, nu este de mirare că unul ca Hugh Chamberlain, șef de echipă cu două titluri mondiale și o victorie de clasă la Le Mans, este, astăzi, aproape uitat. Mulți rețin, poate, mașinile înscrise de el, dar doar cei care au bătut paddock-urile de-a lungul și de-a latul lor în ultimele decenii pot vorbi și despre omul din spatele Chamberlain Motorsport.

Citește articol »

Ce experiență profesională aveți? Pilot Ferrari, pilot McLaren…

Ferrari și McLaren sunt echipele care au dat cei mai mulți campioni în istoria Formulei 1. Însă numărătoarea s-a oprit pentru aceste echipe în 2007, respectiv 2008. Ultimul campion Ferrari a venit de la McLaren, iar ultimul campion McLaren tocmai a anunțat că se mută la Ferrari. Cine a mai activat pentru ambii granzi și cu ce rezultate? Mihai și Alex deschid cartea de istorie.

Citește articol »

Ferrari, o istorie în galben cu aromă de frites belges

AF Corse a dezvăluit, recent, combinația de culori cu care va intra în luptă cel de-al treilea prototip 499P care va alerga în sezonul 2024 al FIA WEC. La scurt timp după ce ACO a publicat lista provizorie cu echipajele înscrise în următoarea ediție a cursei de 24 de ore de la Le Mans, am putut să lăsăm bălți de salivă în dreptul imaginilor cu primul Ferrari pe care-l va pilota, într-un campionat mondial, polonezul Robert Kubica. Mașina va fi galbenă – foarte galbenă – iar asta m-a pus pe gânduri.

Citește articol »

Cel mai rapid magazin de lux din lume

Ediția din 1995 a cursei de 24 de ore de la Le Mans este faimoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, toți își amintesc victoria McLaren, o reușită imposibil de repetat ce a fost facilitată de ploaia torențială care a marcat ostilitățile mai bine de 12 ore. Memorabilă a fost, de asemenea, deziluzia legendarului Mario Andretti, care a ratat la mustață un succes ce i-ar fi întregit cariera ilustră. Mai rar se menționează, însă, povestea echipajului de pe ultima treaptă a podiumului.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.