Test Drive BMW X3 M40i – Rythm and blue

BMW X3 M40im face parte din categoria SUV-urilor care au chiulit de la orele de fizică. Aproape două tone de adrenalină ambulate destul de discret.

Paralela dintre genul de muzică care a luat naştere în interiorul comunităţilor afro-americane şi a devenit populară oficial începând cu anii 1940 şi produsul constructorului de automobile din Munchen a fost inspirată, iniţial, de culoarea maşinii. Dar am descoperit că ambele au foarte multe în comun, în special transmit sentimentul de libertate. Un test cu BMW X3 M40i.

Faptul că BMW construiește automobile care se adresează simțurilor mai mult decât alte mărci de același nivel/calibru nu mai este un secret. De altfel, constructorul bavarez conștientizând acest lucru, a plusat la toată gama de modele, de la Seria 1 la Seria 8, aici incluzând și SUV-urile/Seriile X, cele mai noi modele din această categorie având acum mai mult ajutor electronic și mecanic pentru o dinamică și un feeling cât mai sportiv.

Rețeta este aplicată la modul general, majoritatea constructorii prezenţi în zona premium a SUV-urilor compacte mizând pe o persoanlitate duală a automobilului, respectiv o parte docilă, economică din toate punctele de vedere, și o parte mai puțin docilă, ambele disponibile la o  apăsare de buton, în funcție de dispoziția celui de la volan.

În cazul lui BMW X3 M40i, lucrurile sunt puțin mai clare de la început, în sensul în care te prinzi despre ce este vorba, doar privindu-l parcat. Pare mereu încordat, are bările desenate agresiv, este proporționat atletic, are discuri de frână mari. Cam toate semnalmentele unui automobil rapid.

Motorul pornește cu un mârâit gutural, metalic, sport, exact cum trebuie ca să te facă să zâmbești. Accesul în habitaclu este facil, înălțimea la care sunt poziționate scaunele și pragurile fiind ideală. Buna dispoziție crește în momentul în care te așezi la volan.

Scaunele sunt impecabile, cu reglaje pe toate direcțiile și suport lateral foarte bun, volanul este exact cât trebuie de gros și bine profilat în zonele în care ai contact cu el cel mai des. Modelul BMW X3 M40i beneficiază de infuzia de tehnologie și sisteme de asistare active de pe fratele său mai mare, X5.

Feeling-ul general al habitaclului este unul solid și rafinat, foarte bine antifonat și corect gândit din punct de vedere ergonomic. Pentru că are pretenții sportive, BMW s-a asigurat că sunetul propulsporului se aude tot timpul în interior, atunci când ești hotărât cu pedala de accelerație, indiferent de modul în care rulezi (Eco, Normal, Adaptive sau Sport).

La partea dinamică, în setarea Sport, totul se accentuează, de la reacția mai promptă a propulsorului, la schimbările mai rapide de trepte, la direcția mai rapidă sau la pocnetele eșapamentului (peste 4.000 rpm) atunci când ridici piciorul de pe accelerație sau când schimbi într-o treaptă superioară.

Accelerația lui BMW X3 M40i este aprigă, indiferent de regimul de viteză la rulare, cei șase cilindri făcându-și simțită puterea tot timpul. Durează puțin pentru acest gen de SUV să atingă primii 100 km/h cu plecare de pe loc (vezi caseta tehnică) şi accelerează furibund şi peste această viteză.

Suspensia şi sistemul de tracţiune integrală sunt calibrate excelent pentru acest gen de performanţe, în sensul în care, la schimbarea de traiectorie sau într-o succesiune rapidă de viraje, ruliul caroseriei este foarte mic, spatele urmează fără dramă şi rapid traiectoria impusă de puntea faţă. Chiar dacă decuplezi sistemul de control al tracțiunii și reușești să rupi aderența, comportamentul lui BMW X3 este unul supravirator, predictibil și ușor de manageriat/controlat din accelerație.

De fapt, devine o plăcere acest exercițiu, și o căutare a limitelor mașinii. Altfel, cu sistemele cuplate (sau nu), aderența este fenomenală, direcția precisă, frânele neobosite și foarte puternice. Comportamentul său este fluid dar sigur, fără efort resimțit la volan; cunoşti exact unde se află roțile față, care este amprenta mașinii și cum urmează să reacționeze la comenzile tale.

Toate aceste caracteristici te fac să uiți că ești la volanul unui automobil care cântărește aproape 2 tone, menit să aibă și o latură practică pronunțată, pentru că face toate aceste lucruri într-o manieră oarecum clinică, fără dramă, extrem de precisă. Nu spun că implicarea emoţională sau senzorială nu există, ci doar că, dinamic vorbind, spiritul german rece, calculat, performant este predominant.

Privit pe ansamblu, BMW X3 M40i este o platformă compactă, performantă şi cu o latură utilitară la nivelul clasei sale. Este impecabil pentru un drum în regim de grand turismo, are un interior premium ca detalii şi dotări, ştie să gâdile ego-ul şi este o porţie de plăcere la volan. Poate fi echipat cu foarte multe sisteme de asistare a condusului, a rulării semiautonome, cu senzaţionalele faruri cu LED şi laser, are toate argumentele vizuale şi tehnice pentru a face legătura între restul motorizărilor şi vârful de gamă, atotputernicul X3 M.  

Imortalizat de Mihai Dăscălescu

BMW X3 M40i

Motor – benzină, turbo, L6, 2.993 cmc, 354 CP@5.500-6.500 rpm, 495 Nm@1.520-4.800 rpm. / Transmisie – cutie automată 8 trepte, tracţiune integrală xDrive / Performanţe – 250 km/h v. max, 0-100 km/h în 4,8 secunde / Portbagaj – 550-1.600 litri / Rezervor – 67 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm)  4.708/ 1.897/ 1.676, ampatament – 2.865 / Greutate (kg)– 1.885 / Consum mediu declarat – 9,1 litri / 100 km / Consum mediu  în test conform computer bord– 15,1 litri / 100 km / Preț de bază – 67.592 euro

Grafician de profesie este implcat de 30 de ani în realizarea de publicații, site-uri și fotografii. E pasionat de frumos și lucrează în presa auto de peste 15 ani.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.