Test drive Abarth 500C esseesse 1.4T-Jet

Fiat 500 nu mai este vreo noutate, deși are un șarm colosal. Dar un Abarth 500C esseesse este un ghemotoc plin cu artificii care așteaptă să fie aprinse.

Spaghetti factory – Scorpionul

S-ar putea să mă înșel, dar în clipa în care scriu acest material nu mă pot gândi la un alt ingredient culinar care să poată îmbrăca atâtea forme: Spaghetti!!! Fiat Panda / Abarth 500C esseesse

Avem o bază comună, dar unul a fost condimentat cu GPL, altul cu venin de scorpion. 

C-ul acestui Abarth este sinonim în acest caz cu cerul liber, chiar dacă nu putem vorbi despre un cabrio veritabil. Soft topul pliabil a înlocuit plafonul și luneta spate, cu alte cuvinte te poți bucura de lumină, soare, căldură, aer, ești relativ izolat de sunetee agresive din mediul înconjurător, poți asculta muzică fără a fi nevoit să ridici volumul la cer, poți avea o discuție în mașină fără a răguși… dar poți să te bucuri de sunetul evacuării la același nivel cu cei de pe stradă.

Propulsorul 1.4 T-Jet care dezvoltă 160 CP la 5.500 rpm și un cuplu de 230 Nm disponibil la 3.000 rpm este plin de caracter. Pachetul ”esseesse” este mult mai mult decât un upgrade de putere în cazul acestui model Abarth. Evacuarea cu patru finale oferă o ambianță sonoră aparte, iar dacă mai introducem în ecuație și ocazionalele detonații, ai impresia că orașul s-a transformat în ”evadarea din labirint”. Plusul de putere este vizibil în primele trepte, acolo unde reprizele au devenit mai bune.

Modelul testat era echipat cu o cutie automată cu 5 trepte. Păi să zicem că ai nevoie de o perioadă de acomodare cu modul de operare a cutie, să devii tu intuitiv, că ea este ceva mai încăpățânată… dar după un timp te obișnuiești cu ea. Dacă  ar fi fost o cutie automată clasică lucruri ar fi stat mult mai bine, dar este una mecanică pilotată automat.

Ceea ce conduce la goluri ceva cam mari de putere în transmisie în momentul schimbării rapoartelor. Sistemul de frânare este unul care îți aduce aproape la fel de mult zâmbet pe față precum motorul. Suspensia este ceva mai rigidă, dar o parte din faptul că simți toate pietricelele de pe drum se datorează și jantelor de 17 inch încălțate cu pneuri 205/40 R17. Ținuta de drum va fi alt capitol care te va surprinde, buburuza asta este suficient de încăpățânată și urmează trasa indicată de cel de la volan cu multă acuratețe.

În mod cert nu este mașinuța perfectă. Interiorului îi poți reproșa destule, dinamic nu este vreo referință în clasă, dar în ansamblu… Abarth 500C esseesse are puterea de a te cuceri și a cultiva nevoia irațională de a cumpăra acest model. Doar și pentru zâmbetul tâmp pe care ți-l zărești în oglinda retrovizoare când evacuările ”pușcă” și vezi oameni pe stradă care caută cu privirea un supercar agitat.

Concluzie

Aceeași platformă… și două produse atât de diferite. Dacă la 30 de ani îți cumperi un Panda 1.2 EasyPower nu îți vei umple pagina de facebook cu imagini ale noului bolid, dar dacă la 30 de ani ai în buzunar talonul de la un Abarth 500C esseesse… ai șanse să devii artist foto. Iar lucrurile pot spune că stau exact invers la un 55 de ani.

 Abarth 500C esseesse 1.4 T-Jet

Preț de bază: 27.373 € / Preț model testat: 33.381 € / 0-100 km/h 7,6 sec / Viteză maximă 209 km/h / Consum mediu în test 8,2 litri/ 100 km / CO2 151 g/km / Masă 1.170kg / Motor L4, turbo, 1.368 cmc / Putere 160 CP la 5.500 rpm / Cuplu motor 230 Nm la 3.000 rpm / Cutie de viteze automată cu 5 trepte

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Copia unicatului: Cum a apărut, din nimic, o altă Sintura și care e povestea originalului

Noua Zeelandă este genul acela de țară de la capătul pământului unde ai putea paria că se află monștri subacvatici milenari sau gnomi, fiind o sursă aproape inepuizabilă de surprize și lucruri neobișnuite. Pentru iubitorii GT-urilor ciudate și deosebit de rare, Noua Zeelandă chiar este o nirvana, căci altfel nu s-ar putea explica renașterea, în acel loc, a nu una, ci două mașini Sintura. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să existe doar una.

Citește articol »

Cum a aterizat „Batmobile-ul”: Un circuit uitat și un motor schimbat pe genunchi

În istoria curselor de turisme, una marcată de multiple schimbări de regulamente și chiar mai multe modele legendare, BMW-ul 3.0 CSL are o reputație aparte. Profitând de niște interpretări inteligente ale regulamentului, bavarezii au creat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, un coupe a cărui aerodinamică îl punea la ani lumină de rivali, detaliile exterioare fiind rivalizate doar de cele de sub capotă. Chiar și așa, prea puțini își mai amintesc cum a decurs prima întrecere a celebrului „Batmobile”.

Citește articol »

Ultimul recital pentru bătrânul tenor: Cum a reușit Joest Racing să bată monolitul Mercedes-Sauber

În mai 1989, Campionatul Mondial de Anduranță venea pentru prima sa reprezentație pe pământ european, mai exact pe fostul circuit de Formula 1 Dijon-Prenois. Ceea ce ar fi trebuit să fie un galop de sănătate pentru echipa de uzină Mercedes-Sauber a devenit, însă, cântecul de lebădă al celui mai faimos model din istoria Grupei C, Porsche-le 962. Reușita, semnată de formația lui Reinhold Joest prin piloții Bob Wollek și Frank Jelinski este notabilă și pentru că abia recent, în cursa de șase ore de la Spa-Francorchamps din acest an, am putut asista la o nouă victorie pentru un Porsche privat la nivel de campionat mondial – după o pauză de 35 de ani.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.