Dacă actuala generație a lui X5 nu mai este o necunoscută pentru că deja este lansat de mai bine de un an, versiunea PHEV este recent ajunsă la vânzare și propune o serie de particularități. Una dintre cele mai importante schimbări față de generația anterioară este că noul X5 PHEV are un motor termic cu șase cilindri, spre deosebire de cel cu patru cilindri de la vechea generație.
Asta aduce în mod cert un comportament mult mai rafinat și mai multă elasticitate în utilizarea de zi cu zi, mai ales în trafic extraurban, unde motorul pe benzină are un rol important la depășirile rapide. Cei 286 CP asigură rezerve importante pentru reprize rapide, fiind evident ajutat de propulsorul electric.
O altă noutate este și motorul electric, care acum este mai puternic și are o putere de 113 CP. De aceea, viteza maximă la care se poate rula complet electric este de 135 km/h, în creștere cu 15 km/h față de generația anterioară. Însă, elementul esențial care s-a schimbat pentru noua generație este pachetul de acumulatori litiu-ion.
Acum, acesta are o capacitate de 24 kWh, mai mare decât avea primul BMW i3. Din această capacitate, doar 20,9 kWh pot fi consumați pentru că restul este folosit ca un buffer pentru a permite ca performanțele maxime să fie disponibile în orice moment. Practic, chiar și dacă ai bateria consumată, vei dispune de cei 394 CP ai sistemului de propulsie în orice moment.
BMW X5 xDrive45e – autonomie electrică de peste 90 km
Grație noului pachet de baterii, BMW X5 xDrive45e poate rula acum, conform specificațiilor, până la 97 km electric în condiții ideale. Realitatea ne-a arătat faptul că valori de 70-80 km pot fi atinse cu ușurință, cel puțin în condiții optime de temperatură exterioară, ceea ce este remarcabil pentru un SUV premium de clasă mare, cu o greutate de 2,5 tone.
Pentru a ține sub control această greutate, BMW X5 PHEV este echipat standard cu o suspensie pneumatică adaptivă, care permite atingerea unor valori de confort foarte bune, în ciuda masei mari cu impact major asupra amortizării. X5 PHEV este aproape la fel de confortabil ca orice alt X5, însă din punct de vedere dinamic este ușor afectat de inerția mare. Totuși, chiar și așa, X5 PHEV este un SUV rapid, care poate fi cu ușurință condus într-o manieră dinamică.
Concluzia este că drumurile zilnice prin oraș pot fi parcurse doar cu energie electrică, iar motorul termic este necesar doar în momentul în care ai nevoie de accelerații rapide. Dacă ai posibilitatea de a încărca mașina pe timp de noapte, acasă, sau pe timp de zi, la birou, este ca și cum ai avea un SUV premium de clasă mare full-electric.
Până la urmă cine merge mai mult de 80 km zilnic în oraș? În ciclul extraurban trebuie să te aștepți la un consum mai mare comparat cu un model similar pe benzină, dar asta doar după ce se consumă acumulatorii, pentru că în acele momente greutatea suplimentară are un rol direct în a afecta valorile de consum.
Nu trebuie uitate nici modurile de rulare, care permit alegerea modului optim în funcție de situație, dar despre acestea am vorbit pe larg în video review-ul de mai jos.
Cu un preț care pornește de la 77.826 euro cu TVA, BMW X5 xDrive45e nu este deloc ieftin, dar comparat direct cu motorizările similare diesel și pe benzină, la care se adaugă echiparea de serie mai bună, versiunea PHEV are reale avantaje, mai ales pentru cei care circulă mulți km în traficul urban.
BMW X5 xDrive45e – fișă tehnică
Motor – turbo, benzină, L6, 2975 cmc + electric, 286 CP + 113 CP / Putere maximă totală 394 CP, 600 Nm / Transmisie – automată cu 8 trepte, tracțiune integrală / Performanțe – 235 km/h v. max, 0-100 km/h în 5,6 secunde / Portbagaj – 500-1720 litri / Rezervor – 69 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4922/2004/1745, ampatament – 2975 / Consum mediu declarat – 1,7 l/100 km / Preț de bază – 77.826 euro cu TVA