M-a cucerit cu un cocktail de mașinuță onestă, fără pretenții gratuite de a fi altceva decât o mașină subcompactă care pune accent pe latura practică. Niponii, au gravat în ADN-ul lor și nevoia, dorința de a construi mașini cu o ținută de drum care să-l bucure pe cel de la volan, să le adauge puțin caracter. Asta este Suzuki Swift.
Iar Suzuki Swift, pe parcursul generațiilor nu a dus lipsă de carismă.
Acum un an, la salonul de la Geneva, făceam cunoștință cu noua generație Swift. Modelul este construit pe o platformă nouă, botezată de niponi Heartech.
Miezul acestei platforme este mai ușor cu 30 kg decât cea a vechii generații, iar reducerea masei ajunge până la 120 kg, în funcție de motorizare și echipare. Și uite așa vorbim despre o a treia generație Suzuki Swift care are o masă de doar 890 kg.
Mașina este mai compactă, având o lungime mai mică cu 10 mm, dar spațiul interior a crescut grație unui ampatament mai mare cu 20 mm. Modelul este mai scundă cu 15 mm, dar mai lat cu 40 mm. Volumul portbagajului a crescut cu 54 litri, ajungând la 254 litri. Apropo, Suzuki Swift este al treilea model construit pe această nouă platformă, după Baleno și Ignis.
Design… evident o evoluție a liniei de până acum, doar că avem în față o mașinuță mai mică, mai mignionă. La interior… o mașinuță practică, atent finisată, cu o asamblare bună, chiar dacă preponderent, ești înconjurat de plastice tari. În ciuda acestui ultim detaliu și a faptului că parcă este prea mult negru, ambianța interioară este tânără, veselă. Suzuki Swift îmi conservă opinia că este una dintre candidatele ideale pentru un proaspăt posesor de permis la 18 ani.
Suzuki Swift aduce în clasa mică un sistem hibrid ușor, sau cum îi spun ei – SHVS mild hybrid system. Sistemul folosește un starter generator integrat (ISG – integrated starter generator), ce asistă motorul termic în timpul accelerărilor și permite recuperarea energiei în timpul frânărilor.
Sistemul ISG este folosit în locul unui alternator convenţional pentru că ISG regenerează electricitatea mult mai eficient. De asemenea, sporește eficienţa de regenerare a energiei, detectând forţa de apăsare a frânelor, amplificând în consecinţă cantitatea de energie generată.
Folosind energia stocată, funcţia motorului electric din ISG îmbunătăţește consumul de combustibil, asistând parţial motorul termic, oferind cantitatea suplimentară de energie necesară în momentele de consum maxim, la plecarea de pe loc sau în timpul accelerărilor puternice.
Sistemul SHVS este disponibil pe ambele motorizări 1,0 Boosterjet și 1,2 Dualjet. Noi am avut la test versiunea echipată cu propulsor 1.0 Boosterjet SHVS. Pachetul de propulsie este compus dintr-un propulsor termic de 998 cmc / 3 cilindri supraalimentat care dezvoltă 111 CP și 170 Nm.
Motorașul electric dezvoltă 3 CP și este hrănit de un acumulator litiu-ion de 0,38 kWh. Și cu toate acestea, acest Swift are trecută în talon o masă de 950 kg. O mică magie în 2018. Swift este o mașinuță extrem de agreabilă din spatele volanului. Cu o suspensie plăcut setată pentru a filtra marea majoritatea a denivelărilor, dar și pentru a compensa un ampatament mic.
Da, în fișa tehnică spune că Suzuki Swift, în această configurație ajunge la 100 km/h în 10,6 secunde. Totuși, reprizele sunt extrem de virile, te fac să zâmbești, iar pentru acest detaliu este vinovat sistemul hibrid. Noi am avut un consum mediu similar, undeva în jurul valorii de 6,5 litri, indiferent că am rulat urban sau extraurban, dar am avut un regim departe de ceea ce înseamnă rulaj economic.
Fișă tehnică – Suzuki Swift 1.0 Boosterjet SHVS
Motor – turbo, L3, 998 cmc, 111 CP @ 5.500 rpm, 170 Nm@2.000 – 3.500 rpm. / Motor electric 2kW, baterie litiu-ion 0,38kWh / Transmisie – cutie manuală, 5 trepte, tracțiune față / Performanțe – 195 km/h v.max, 0-100 km/h în 10,68 secunde / Portbagaj – 265 litri / Rezervor – 37 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 3.840/ 1.735/ 1.495, ampatament – 2.450 / Consum mediu declarat – 4,3 litri/ 100 km / Consum în test – 6,5 litri/ 100 km / Preț de bază – 14.995 euro