Test Drive Jeep Compass 2.0 M-Jet

Jeep Compass este un fel de Grand Cherokee privit printr-un binoclu întors invers. Nu același lucru î putem spune despre abilități.

Un model care a avut premiera mondială acum un an la salonul de la Geneva, și căruia i-am urat bun venit în România pe final de toamnă 2017. Pentru a elimina orice necunoscută, l-am scos pe final de an la limbare… am sperat ca natura să fie alături de noi și să îi oferim noului Jeep Compass un decor pe măsura pedigree-ului său, cam cum ne-a ieșit acum un an cu fratee său – Jeep Renegade Trailhawk.

Noul model atacă segmentul SUV compact, o zonă în creştere, extrem de importantă la nivel global, despre care analiştii spun că va continua să crească cu 20% până la 7,5 milioane de unităţi în 2020. Chiar dacă este construit pe aceeași platformă cu Renegade, și oferă aceeași gamă de propulsoare, el este poziționat puțin mai sus, între acesta și Cherokee.

Jeep Compass este o apariție ușor aparte în segmentul SUV-urilor compacte, segment în care evoluează și noua generație Dacia Duster. De ce?

Spre deosebire de marea masă a modelelor din acest segment, Jeep Compass oferă două sisteme de tracțiune integrală – Jeep Active Drive şi Jeep Active Drive Low, cea din urmă oferind un raport total de multiplicare de 20:1, cu posibilitatea trimiterii integrale a cuplului disponibil spre orice roată atunci când situaţia o cere.

Ambele sisteme 4×4 includ funcţia Jeep Selec-Terrain cu până la cinci moduri diferite de rulare (Auto, Snow, Sand şi Mud, plus Rock, disponibil pe modelul Trailhawk) pentru cea mai bună performanţă 4×4 pe orice suprafaţă – off-road sau asfalt – şi în orice condiţii de vreme.

Jeep Compass dispune şi de o punte spate cu deconectare şi de un sistem PTU (power take-off unit) ce oferă versiunilor cu tracţiune integrală un consum mai redus de combustibil. Ambele sisteme (Active Drive şi Active Drive Low) sunt cuplate instantaneu atunci când autovehiculul are nevoie de tracţiune 4×4.

Cine dorește un SUV compact destul de viril în off-road, are de așteptat versiunea Trailhawk, model ce va fi disponibil anul acesta și care plusează cu o suspensie înălţată cu 2,5 cm, scuturi protectoare, cârlig roşu de remorcare şi spoilere faţă/spate unic care oferă un unghi de atac de 29,1 grade, un unghi de trecere a vârfului de rampă de 23,7 grade şi un unghi de degajare de 33,1 grade.

Acestora li se adaugă anvelope off-road de 17 inchi şi o gardă la sol de până la 22,9 cm. Pentru o prestanţă şi mai competentă în off-road (indicată de emblema Trail Rated), sistemul Selec-Terrain include funcţia Selec-Speed Control cu Hill-Descent Control, disponibilă pe toate configuraţiile Trailhawk.

Versiunea ”civilă”, cea testată de noi, oferă un unghi de atac de 16,8 grade, unul de rampă de 22,9 grade și unul de degajare de 31,7 grade. Garda la sol este de 215 mm.

Preluarea temei de la Grand Cherokee induce, poate și subiectiv, un plus de masivitate mașinii. Totuși, faptul că ampatamentul a crescut cu 6 cm, lungimea mașinii este mai mare cu 20 cm decât cea a lui Renegade, îi conferă alte proporții, Jeep Compass afișează o linie mai fluidă.

La interior am descoperit mai mult spațiu decât la frățiorul de platformă, dar tema este aceeași la nivelul planșei de bord. Plusul vine din faptul că îți poți organiza viața mult mai degajat la volan, grație spațiilor de depozitare mai generoase. Un plus și pentru tema grafică a display-urilor.

Am socializat cu un model echipat cu propulsor diesel 2.0 M-Jet asociat cu o cutie automată cu 9 rapoarte. On road, totul este în grafic, mașina este extrem de odihnitoare. Poziția înaltă la volan și reprizele dezinvolte oferite de propulsorul diesel nu îți încrețesc prea fruntea. Plăcut este când părăsești drumurile asfaltate și descoperi că suspensia lucrează foarte bine și în liniște.

Electronica intervine destul de rapid, dar nu este un lucru rău pentru un șofer obișnuit. Noi am fi preferat și o cutie o idee mai rapidă. Într-un regim normal, nu simți când lucrează cutia, dar în cazul unui kickdown, ai impresia că ai pe mașină o unitate CVT. La drum lung, în schimb, Jeep Compass îți poate oferi un consum mediu extrem de bun, dacă ești și tu relaxat.

În cazul nostru, extraurban a însemnat un 6,8 litri. Urban, un doi litri diesel, cutie automată… între 8 și 10 litri, depinde de trafic. Propulsorul oferă 170 CP la 3.750 rpm și un cuplu motor de 380 Nm la 1.750 rpm. Un model de 1.706 kg care ajunge la 100 km/h în 9,5 secunde și poate atinge o viteză maximă de 196 km/h.

La final, poate cel mai important detaliu este acela că și acest Jeep Compass îți induce o stare de încredere, de siguranță pe care o ai în frații mai mari. Știi că mașina ta poate mai mult decât media, poate cel mai mult…

Fișă tehnică – Jeep Compass 2.0 M-Jet 170 CP AT9 4×4 Limited

Motor – turbo diesel, L4, 1.956 cmc, 170 CP@3.750 rpm, 380 Nm@1.750 rpm., Transmisie – cutie automată 9 trepte, tracțiune integrală permanentă, Performanțe – 196 km/h v. max, 0-100 km/h în 9,5 secunde, Portbagaj – nc, Rezervor – 60 litri, Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.398/ 1.819/ 1.660, ampatament – 2.636, Consum mediu declarat – 5,7 litri/ 100 km, Consum mediu în test – 7,4 litri/ 100 km, Preț de bază – 23.310 euro

Imortalizat de Mihai Dăscălescu
Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.