Dacia Duster 1.0 TCe GPL – Mai bun decât dieselul?

Dacia Duster 1.0 TCe GPL
Faptul că Dacia oferă din fabrică un sistem de propulsie ce poate fi alimentat cu GPL naște un concurent direct pentru versiunile diesel. Este oare motorul TCe de 100 CP suficient pentru Duster? L-am testat să aflăm.

Dacia Duster nu are nevoie de prea multe prezentări, pentru că deja și-a clădit un succes impresionant, iar noul model care se vinde din 2017 este deja confirmat de piață nu doar la nivel european, ci și global. Așa cum am văzut la noile Dacia Logan și Sandero, Dacia a început un pas important, acela de a renunța la motoarele diesel, însă acum oferă în gamă un motor pe benzină ce poate fi alimentat și cu GPL. Din fabrică. Este o soluție extrem de interesantă și merită cu siguranță exploatată.

Dar să trecem la fapte. În primul rând motorul de 100 CP are doar un litru și o configurație cu 3 cilindri. Să le luăm pe rând. Motoarele cu trei cilindri sunt uneori zgomotoase și nu sunt echilibrate optim, dar în cazul lui Duster acest lucru nu se aplică, micul motor având o funcționare ireproșabilă din punct de vedere al vibrațiilor și aproape că nu se simte în funcționare.

Dacia Duster 1.0 TCe GPL

Cei 100 CP nu par și cu siguranță nu sunt mulți, însă din punct de vedere dinamic motorul este unul corect, fiind bine raportat la masa mașinii. Chiar dacă am auzit multe reproșuri că Duster ar fi submotorizat cu acest motor, pot spune că nu este cazul. Da, este nevoie de turații mai ridicate, de cele mai multe în palierul 2000-4000 rpm, însă acestea nu deranjează deloc la interior. Chiar și la viteze de autostradă, Duster cu GPL se descurcă onorabil. Singura problemă este cutia de viteze cu 5 trepte, care impune turații destul de ridicate în acest regim.

Este important de știut că atunci când rulează cu GPL, Duster este mai rapid, iar alt aspect important este acela că, pe lângă cei 50 de litri de benzină ai rezervorului, versiunea GPL mai are un rezervor de 33 de litri pentru GPL, poziționat în locul roții de rezervă. Astfel, autonomia totală este una impresionantă și chiar o depășește pe cea a unui diesel echivalent. Și știm cu toții că prețul pentru GPL este sensibil mai mic, ceea ce face din această versiune una interesantă din punct de vedere al costurilor de exploatare.

Video review Dacia Duster

Tot la capitolul costuri trebuie să vorbim despre preț, pentru că în versiunea BlueLine, Dacia Duster 1.0 TCe GPL, cu tracțiune față (singura versiune disponibilă), are un preț de achiziție de 15.750 de euro cu TVA, mai mic cu 1.250 de euro comparat cu dieselul dCI 115. Și atunci? Nu merită versiunea GPL?

Interacțiunea cu sistemul GPL este foarte simplă pentru cel de la volan. În partea stângă a volanului există un comutator care permite trecerea de la alimentarea cu benzină la cea cu GPL, care se face instant și tot acolo este indicatorul pentru rezervorul de GPL. Dacă motorul este cald, pornirea este pe GPL, iar dacă nu, primele zeci de secunde funcționarea este pe benzină, iar apoi se trece automat la GPL.

Pentru că dieselul începe ușor să dispară din oferta constructorilor auto, mai ales în segmentele mici, Dacia face o propunere interesantă și reușește să aducă un concurent real pentru diesel cu această unitate benzină + GPL. Dacia Duster 1.0 TCe GPL este o versiune pe care clar trebuie să o iei în calcul, dacă ai în vedere achiziția crossover-ului românesc.

Fișa tehnică – Dacia Duster 1.0 TCe GPL SL BlueLine

Motor – turbo, benzină, L3, 999 cmc, 100 CP@5000 rpm, 170 Nm@2000 rpm / Transmisie – cutie manuală cu 5 trepte, tracțiune față / Performanțe – 172 km/h v. max, 0-100 km/h în 13,8 secunde / Portbagaj – 478-1623 litri / Rezervor – 50 litri / 33 GPL / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4341/1804/1687, ampatament – 2673 / Consum mediu declarat – 5,4 / 6,7 GPL l/100 km / Preț de bază – 15.750 euro cu TVA

Iubesc mașinile de mic, îmi place tot ceea ce ține de industria auto și am o experiență în jurnalismul auto de peste 14 ani, fiind fost Redactor-Șef la revista Auto Bild România și Director Editorial la revistele AUTO pro și 4×4. În acest moment, fac parte din echipa editorială Adevarul Auto și am propriul meu canal de YouTube unde testez cele mai noi masini.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.