BMW M340d xDrive Mild-Hybrid – Ultimul mohican, varianta diesel

BMW M340d xDrive
Motorul diesel a progresat atât de mult în ultimii ani încât a ajuns la apogeu și ne arată cât de special poate să fie – am testat BMW M340d xDrive, echipat cu un propulsor de 3,0 litri, cu două turbine, care dezvoltă 340 CP și 700 Nm. Este acesta cel mai bun diesel pe care l-am condus?

Ca să ofer un răspuns direct la întrebarea de mai sus aș spune direct că da, din mai multe motive. În primul rând, în ultimii 10 ani dieselul a evoluat enorm din punct de vedere tehnologic și a ajuns să depășească lejer pragul de 100 CP/l, iar în același timp să devină incredibil de economic, rafinat, silențios și lipsit de vibrații.

Apoi, în lista de motive trebuie să menționez echilibrul adus de sistemul mild-hibrid de care beneficiază propulsorul de pe mașina testată, despre care am vorbit pe larg în video-ul de mai jos. Nu în ultimul rând, deși au mai fost exemple de motoare diesel foarte puternice, cred că dieselul de 3,0 litri și 340 CP de la BMW propune un mix optim între cilindree, performanțe, consum și rafinament. Pur și simplu nu ai ce să-i reproșezi, chiar dacă ne aflăm în plină expansiune electrică în orice segment al industriei auto. Cum se mulează acest propulsor pe Seria 3 Touring?

Video review BMW M340d xDrive Mild-Hybrid

În primul rând trebuie menționat că nu vorbim despre orice Seria 3, ci una care a trecut prin mâinile inginerilor de la Divizia M, pentru că are un sistem de frânare special, la fel cum este și sistemul xDrive prevăzut cu un diferențial blocabil pentru puntea spate, în timp ce trenul de rulare este setat diferit de orice alt Seria 3 și are o gardă la sol mai mică cu 10 mm.

Toate acestea fac o pereche ideală cu propulsorul diesel, care, cu cei 340 CP ai săi, oferă o experiență spectaculoasă pentru o mașină de familie, pentru că versiunea Touring a Seriei 3 este ideal croită pentru acest scop.

Din punct de vedere dinamic, motorul este o adevărată bijuterie, cu un răspuns impresionant la apăsarea pedalei de accelerație, indiferent de turația de moment. Chiar și de la 1200 rpm, de exemplu, dieselul sprintează cu extrem de mult aplomb și am explicat în review-ul video de ce poate face asta.

Dar dacă asta nu este o surpriză prea mare, unitatea diesel surprinde prin valorile de consum greu de imaginat la o mașină cu asemenea performanțe. Să poți rula cu valori de sub 8,0 l/100 km în traficul urban este o realizare pentru orice mașină, ceea ce face ca această cifră să fie și mai impresionantă pentru o mașină capabilă să atingă 100 km/h cu start de pe loc în mai puțin de 5,0 secunde.

Cum rămâne cu latura practică? În versiunea M340d Touring, BMW Seria 3 are o setare a trenului de rulare ușor mai rigidă, dar nu atât cât să afecteze prea mult confortul, iar la interior găsim același nivel de spațiu generos și un portbagaj de 500 de litri cu un acces foarte facil, iar aici trebuie menționată posibilitate de a deschide luneta separat de hayon.

BMW M340d xDrive ne arată că motoarele diesel au ajuns foarte sus ca performanțe și este păcat că acestea vor dispărea ușor-ușor din peisajul industriei auto moderne, indiferent că ne place sau nu. Unitatea de 340 CP este impresionantă la toate capitolele și fac dintr-o mașină de familie una pregătită în orice moment să intre pe pista unui circuit sau să abordeze extrem de rapid și în siguranță un traseu montan.

Fișa tehnică – BMW M340d xDrive

Motor – biturbo, diesel, L6, 2993 cmc, 340 [email protected] rpm, 700 [email protected]/2250 rpm / Transmisie – automată cu 8 trepte, tracțiune integrală / Performanțe – 250 km/h v. max, 0-100 km/h în 4,8 secunde / Portbagaj – 500 litri / Rezervor – 59 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4713/1827/1440, ampatament – 2851 / Consum mediu declarat – 5,4 l/100 km / Preț de bază – 65.807 euro cu TVA

Iubesc mașinile de mic, îmi place tot ceea ce ține de industria auto și am o experiență în jurnalismul auto de peste 14 ani, fiind fost Redactor-Șef la revista Auto Bild România și Director Editorial la revistele AUTO pro și 4×4. În acest moment, fac parte din echipa editorială Adevarul Auto și am propriul meu canal de YouTube unde testez cele mai noi masini.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Test Drive Fiat 500e

Îmi era dor de 500, de Fiat 500, dar de unul nou, de unul după care copii să se întoarcă zâmbind. Au trecut câțiva ani din 2007, moment în care m-am întâlnit cu noul Fiat 500e. Dar este și adevăr în vorba…” Lucruri bune se întâmplă doar celor care au răbdare.”

Citește articol »

Poveste de succes – BMW M3 / M4 Competition

Într-un război continuu al cifrelor și performanțelor tot mai bune, cred că modelele sport trebuie cumpărate pentru sufletul lor, pentru ceea ce transmit și pentru plăcerea pe care o oferă celui de la volan în fiecare zi. După ce am condus noile BMW M3 Competition și M4 Competition pe circuit, am realizat că cele de mai sus au fost teme de referință pentru inginerii de la BMW.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.