Racing League Romania: Echipajul Adevărul Auto, vicecampion al sezonului al treilea

Toate cele trei echipaje aflate în bătălia pentru titlul RLR BMW GT Challenge au comis erori în cursa de patru ore ce a pus capăt sezonului al treilea, deschizând calea către un prim succes al unei perechi de la categoria Pro-Am. Walk Racing a revalidat titlul încă de la acordarea punctajului intermediar de la jumătatea întrecerii.

Cu un avantaj de 22, respectiv 32 de puncte în raport cu urmăritorii, Mihai Șuțeanu și Victor Taraș (Walk Racing) se prezentau la Suzuka în postura de mari favoriți pentru a continua seria de campionate câștigate în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Pe parcursul primei ore, Șuțeanu nu a putut să-l distanțeze pe Victor Nicolae (100% Sport), însă acesta a comis o eroare în momentul primei realimentări, echipajul fiind descalificat pentru viteza excesivă pe linia boxelor. Cum și Sebastian Apostol (Adevărul Auto) era deja întârziat de o staționare de 45 de secunde pe fondul unei probleme cu pedala de frână, calea era deschisă pentru ca Șuțeanu să treacă primul linia de start-sosire după primele două ore, asigurându-și un avans insurmontabil în clasamentul general.

Cu titlul deja decis, atenția s-a mutat pe efortul susținut al lui Cristian Berindea (Textar eSports), trimis în echipajul ce se lupta pentru câștigarea campionatului la categoria Pro-Am. La cea mai bună prestație a sa din actualul sezon, dublul campion RLR a profitat de problemele echipajelor FC Rapid 1923 eSports pentru a intra într-o luptă pentru victorie în care nu doar că se dovedea cel mai rapid, ci avea și avantajul strategic de a fi optat pentru două opriri față de trei ale rivalilor de la Walk Racing. Duelul tactic s-a risipit în momentul în care Victor Taraș a încasat o penalizare stop&go de 30 de secunde, Bogdan Honțaru rămânând să gestioneze dificila misiune de a economisi carburant pentru a prelungi secvența de pilotaj la 90 de minute după efortul lui Berindea.

Honțaru se bucura de un avans de 25 de secunde în raport cu Dragoș Simion, pilotul Adevărul Auto făcând tot ce i-a stat în putință pentru a reduce deficitul la doar 10. Astfel am asistat la o victorie neașteptată: Honțaru s-a impus pentru prima oară în RLR, iar Berindea a pus capăt unei secete de 14 luni. Totodată, acesta a fost primul succes al clubului Alex Cascatău Digital Motorsport, înființat la începutul acestui an. Nu a fost suficient pentru a urca pe locul secund în ierarhia clubului, însă a certificat trofeul Pro-Am pentru Textar eSports în fața RavenSpeed și titlul licențiaților pentru Cascatău.

Nou reper românesc în seria Coach Dave 1000

Cea de-a doua etapă a seriei de anduranță Coach Dave 1000 a avut loc pe Autodromo Enzo e Dino Ferrari de la Imola. La finele celor 6 ore, echipajul WCR Academy format din Sebastian Apostol, Andrei Pașa și Cătălin Tufeanu (BMW M4 GT3) s-a clasat pe poziția a opta dintr-un total de 45. Pentru a treia cursă la rând, a fost corectată referința națională: în finala sezonului anterior fusese bifat un loc 18, iar în prima cursă din această campanie un loc 13. Victor Nicolae a fost implicat în prima etapă a Alpine eSports Series, unde a încheiat cele două curse de la Barcelona pe 10, respectiv 6, ceea ce-l plasează pe poziția a șaptea a clasamentului general înaintea următoarei întâlniri, ce va avea loc pe 12 mai pe circuitul francez de la Paul Ricard.

Clasamente finale

Clasament general

 1. Walk Racing (Șuțeanu/Taraș) 186
 2. Adevărul Auto (Apostol/Simion) 161
 3. 100% Sport (Nicolae/Miclea) 127
 4. Aqirys Racing (Berindea/Cascatău) 98
 5. Textar eSports (Belașcu/Honțaru) 77

Cluburi

 1. FC Rapid 1923 eSports (Nicolae/Apostol/Simion/Miclea) 288
 2. Walk Racing eSports (Șuțeanu/Taraș/Dranca/Itu) 188
 3. Alex Cascatău Digital Motorsport (Berindea/Cascatău/Honțaru/Belașcu) 175

PRO-AM

 1. Textar eSports (Honțaru/Belașcu) 194
 2. RavenSpeed Racing (Oprea/Pașa) 180
 3. Racelogic (Mihai/Feher) 133

AM

 1. VSG Racing (Grama/Dăscălescu) 213
 2. ROED Racing (Zaharia/Pahonțu) 119
 3. PG Motors (Enache/Pîrvu) 66

Licențiați

 1. Alex Cascatău 126p
 2. Radu Dumitrescu 85p
 3. Leo Borlovan 68p
Alexandru Șiclovan este jurnalist și antreprenor în domeniul sporturilor cu motor, promotor al sim racingului românesc și fondator al echipei West Competition Racing, campioană națională de anduranță în divizia turismelor.

Ferrari, o istorie în galben cu aromă de frites belges

AF Corse a dezvăluit, recent, combinația de culori cu care va intra în luptă cel de-al treilea prototip 499P care va alerga în sezonul 2024 al FIA WEC. La scurt timp după ce ACO a publicat lista provizorie cu echipajele înscrise în următoarea ediție a cursei de 24 de ore de la Le Mans, am putut să lăsăm bălți de salivă în dreptul imaginilor cu primul Ferrari pe care-l va pilota, într-un campionat mondial, polonezul Robert Kubica. Mașina va fi galbenă – foarte galbenă – iar asta m-a pus pe gânduri.

Citește articol »

Cel mai rapid magazin de lux din lume

Ediția din 1995 a cursei de 24 de ore de la Le Mans este faimoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, toți își amintesc victoria McLaren, o reușită imposibil de repetat ce a fost facilitată de ploaia torențială care a marcat ostilitățile mai bine de 12 ore. Memorabilă a fost, de asemenea, deziluzia legendarului Mario Andretti, care a ratat la mustață un succes ce i-ar fi întregit cariera ilustră. Mai rar se menționează, însă, povestea echipajului de pe ultima treaptă a podiumului.

Citește articol »

Britanicii Scuderiei: Hamilton a intrat în rândul unor legende precum Mansell sau Surtees

Suntem abia în luna februarie, sezonul de Formula 1 nici nu a început, dar vestea care a apărut recent cu privire la trecerea lui Lewis Hamilton de la Mercedes-AMG la Ferrari este, cel mai probabil, știrea anului în Marele Circ. Practic, ani de zile de zvonuri și discuții pe la colțuri capătă, în sfârșit, formă și sens în urma unui transfer care nu părea fezabil cu doar câteva zile înainte.

Citește articol »

Daytona 24H 2024: La sfatul bătrânilor, cu Risi și Penske

Ferrari și Porsche sunt marii câștigători ai ediției cu numărul 62 a cursei de 24 de ore de la Daytona, cea mai lungă întrecere profesionistă din Statele Unite. Dacă n-am cunoaște anul, am putea spune că vorbim de epoca romantică și mult mai naivă a motorsportului, crez reconfirmat și în clipa în care citim numele echipelor ce s-au impus în clasamentul general, respectiv la categoria GTD-Pro: Porsche-Penske Motorsport și Risi Competizione. Tocmai de aceea, atunci când multe publicații ies cu titlul „Victorie istorică…”, se pot extrage două înțelesuri.

Citește articol »

Formula 1 are o echipă cu nume nou care aduce aminte de fantomele trecutului

Formula 1 este competiția în care mixul complet dintre tehnologie, bugete gigant, inteligență, găselnițe noi și talent ar trebui să producă un spectacol de invidiat pe circuite. Vorbim, în fond, despre „Regina sporturilor cu motor”. Pentru 2024, însă, n-avem parte nici de noutăți, nici bugetele nu mai sunt (așa) de mari, iar singurele găselnițe apare atunci când citim lista cu numele echipelor, căci la nivelul talentelor nu găsim vreo schimbare – pentru prima dată în istoria competiției.

Citește articol »

Porsche-le „detestat în Belcar” și identitatea sa înșelătoare

Mulți fani belgieni spun că sezonul 1999 al Belcar, seria de anduranță pentru turisme și GT-uri a micuțului stat înghesuit de superputerile Europei, a reprezentat un punct de apogeu care nu a mai fost atins ulterior. În vârful acelui pluton din care n-au lipsit modele Viper, Lamborghini sau Marcos s-a aflat, însă, o mașină ce sfida regulamentul cu zâmbetul pe buze.

Citește articol »

Mingea e rotundă, dar la fel e și roata

O echipă de fotbal din Premier League ce sponsorizează o formație de curse? Poate părea ciudat, dar un mic constructor britanic a reușit să construiască acest pod între sportul rege și sporturile cu motor, pentru care ai nevoie de două „mingi”, nu doar una. Totul s-a întâmplat la mijlocul aniilor ’90, cu mult înainte de crearea campionatului Superleague Formula, într-o perioadă tumultuoasă în lumea curselor de GT-uri.

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.