ROK Cup Superfinal: Delegația României este mai puternică și mai numeroasă ca niciodată

Faimosul traseu South Garda de la Lonato găzduiește finala mondială ROK, unde printre cei peste 300 de kartiști se află nu mai puțin de 27 de români.

Circuitul din Nordul Italiei, de pe malul Lacului Garda, găzduiește la mijlocul lunii octombrie (16-19) reuniunea de elită a categoriilor cu motorizare Vortex. În 25 de ani, acest brand s-a transformat dintr-un preparator într-un constructor, apoi a creat și mediul competițional monomarcă ce a fost implementat de cinci sezoane și pe plan intern. România este una dintre cele 10 țări europene cu o serie internă ROK, alături de alte țări puternice precum Italia, Germania, Danemarca sau Polonia.

2019 a adus primele participări ale românilor la prestigioasa reuniune de final de an, care există din 2003. Mihai Muncean a fost singurul care s-a calificat în finala categoriei karturilor cu schimbător de viteze (Shifter ROK), alți 12 concurenți luând parte la durele selecții ale manșelor calificative de la categoriile Mini ROK (8) și Junior ROK (4). Anul următor a adus 18 români la ROK Cup Superfinal, dintre care jumătate au ajuns până în finale: David Drăgan și David Cosma Cristofor (Mini ROK), Mario Pîrvulescu, Mark Șipoș, Darius Babaioana și Tudor Tudurachi (Junior ROK), Mihai Muncean, Horia Roca și Alexandru Iancu (Shifter ROK). Cel mai bun rezultat a fost obținut de Muncean – locul al 12-lea în finală.

În 2021, pe plan intern s-au desfășurat cinci etape ale ROK Cup Romania in cadrul Romanian Karting Masters, pe traseele de la București, Prejmer și Târgu Secuiesc, la categoriile Micro, Mini, Junior și Senior. Ulterior, în International Karting Masters am avut parte din nou de clasele monomarcă Vortex în două reuniuni, cea de-a treia fiind programată să tragă cortina în această ramură sportivă la finele lunii octombrie. Creșterea numerică și valorică a categoriilor a fost evidentă de la an la an, iar notorietatea finalei mondiale face acum ca 27 de români să se îndrepte către Lonato – mai mulți decât au fost vreodată la evenimente WSK sau CIK-FIA.

Totodată, acesta este prilejul unei comparații valide între kartiștii români, de vreme ce se reunesc piloți care nu s-au duelat direct pe circuite de-a lungul anului. Motivele sunt numeroase: unii s-au axat doar pe competițiile internaționale (cu precădere din Italia, vârful kartingului mondial) și ar putea avea acum avantajul mai multor kilometri de teste la Lonato, iar alții s-au împărțit în campionatele interne. David Nicolaie, Bogdan Cosma Cristofor, David Cosma Cristofor, Luca Savu și Vlad Savu revin la categoria Mini ROK după ce au concurat și anul trecut în ROK Cup Superfinal. Li se alătură campionul ROK Cup Romania la această clasă, Tudor Jercan, precum și Alexandru Rad, David Ciureanu, Matei Gavril, Patrick Săliștean, Sonia Crivoiruc, Gergoz Buzaș și Victor Nemesniciuc. Așadar, 13 români sunt angrenați într-o categorie ce va număra peste 100 de înscriși.

Lista de la Junior ROK numără 85 de nume, iar noi vom fi cu ochii pe David Drăgan, Zoe Florescu-Potolea (cei doi au concurat anul trecut la Mini ROK la această competiție), Kevin Vlăsceanu (campionul ROK Cup Romania/Junior), Luca Viișoreanu, Sabin Stroescu și Tudor Grigorescu. Pentru prima oară în istoria participărilor românești la ROK Cup Superfinal, avem un înscris și la categoria Senior ROK, acesta fiind Andrew Denis Boriceanu, care se va duela cu alți 66 de colegi de generație. La categoria Shifter ROK revin Mihai Muncean, Horia Roca și Alexandru Iancu (campionul RKM la categoria KZ în acest an), în timp ce Costin Ion (campionul ROK Cup Romania/Senior) și Mario Pîrvulescu fac pasul de la Junior. Al șaselea român din plutonul de 22 va fi Darius Cotigă.

Mediul Vortex/ROK a oferit o serie de facilități celor merituoși la finele sezonului din România: Tudor Jercan (Mini), Alexandru Rad (Mini), Kevin Vlăsceanu (Junior), Costin Ion (Shifter) și Alexandru Iancu (Shifter) se bucură acum de această competiție drept recompensă pentru efortul susținut. Până când vom vorbi de susținere oficială a constructorilor în competițiile auto-moto din țara noastră, iată cum această stare de normalitate se instaurează în sfera kartingului, creând climatul propice performanței. Delegația României face deplasarea către Lonato încă din acest weekend, pentru a participa la esențialele teste colective dinaintea Superfinalei. Nu ne rămâne decât să le urăm succes și să așteptăm primele clasări în Top 10 ale piloților noștri!

Alexandru Șiclovan este jurnalist și antreprenor în domeniul sporturilor cu motor, promotor al sim racingului românesc și fondator al echipei West Competition Racing, campioană națională de anduranță în divizia turismelor.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.