Probleme tehnice pentru Emanuel Gyenes în etapa a treia

Etapa a treia a Raliului Dakar 2021 i-a dus pe concurenți în bucla Wadi Ad-Dawasir, 226 km de legătură, 403 km de probă specială. O specială rapidă, cu piatră, dune moi, nisip, canioane, râuri secate, în care Emanuel Gyenes a avut ghinion.

Chiar în prima parte a probei speciale, i-a cedat cupla de la rezervorele-față și a mai putut utiliza doar carburant din rezervorul-spate . Fiind forțat să se oprească pe probă, pentru a muta carburantul, Mani a pierdut în total peste 30 de minute.

După două dintre cele 12 etape programate în cea de a 43-a ediție a Raliului Dakar, Emanuel Gyenes conducea clasa Original by Motul – Malle Moto – cu un avans de peste trei minute. Din păcate, însă, în etapa a treia, a pierdut foarte mult timp după ce i-a cedat un furtun de la rezervorul-față și a fost nevoit să se oprească pentru a muta carburant din față în spate, pentru a putea rula în continuare.

Traseul a fost unul care a îmbinat secțiuni rapide, canioane cu nisip, canioane cu multă piatră – la care organizatorii s-au referit ca fiind secțiuni de „trial” -, traversări de dune cu nisip moale și treceri prin vaduri secate. Mai sunt încă nouă etape și se știe că în Raliul Dakar nimic nu este stabilit până nu treci de podiumul de la sosire. Va fi foarte dificil pentru Mani să recupereze cele peste 30 de minute pierdute în etapa a treia, însă nu este un ecart care să îl descurajeze.

 Emanuel Gyenes #29 Autonet Motorcycle Team:  „Din păcate, această a treia zi a fost una cu ghinion pentru mine. S-a rupt cupla de la rezervoarele-față și nu am mai putut consuma benzină din ele. În prima parte a probei, până la realimentare, am rămas fără benzină în rezervorul din spate.

A trebuit să mă opresc, să dau scutul jos, să iau benzină din rezervorul din față și să torn în cel din spate. Apoi am redus ritmul, să nu consum așa mult carburant, și, chiar la limită, am ajuns la punctul de realimentare. În a doua parte am avut 180 de km și, în mod normal, ar fi trebuit să ajungă combustibilul din rezervorul-spate pentru această distanță, doar că am avut foarte mult nisip și dune și a trebuit să merg mai încet.

Dacă aș fi mers în ritmul normal, ar fi trebuit să mă opresc să iau iarăși combustibil din rezervorul din față și să torn în cel din spate și asta m-ar fi costat mult mai mult timp. A fost o zi foarte grea. Mă bucur că nu a curs și din benzină, când s-a rupt cupla, și că am reușit să ajung la finiș.”

În etapa a 4-a, 6 ianuarie, concurenții vor ajunge în Riyadh, capitala Arabiei Saudite, după un total de 813 km, din care 337 km de probă specială, mult mai cursivă decât cea din etapa a treia.

Clasament Moto după etapa 3 din 12

  1. Skyler Howes (USA) 12h 04 min 48 sec
  2. Kevin Benavides (ARG) +00 min 33 sec
  3. Xavier De Soultrait (FRA) +01 min 28 sec

………………………………………………………………..

  1. Emaneul Gyenes (ROU) +1 h 57 min 02 sec

Top 5 Original by Motul – după etapa 3 din 12

  1. Maurizio Gerini (ITA)       13 h 30 min 05 sec
  2. Aruns Gelazninkas (LTU) +12 min 45 sec
  3. Roman Krejci (CZE)      +24 min 48 sec
  4. Emanuel Gyenes (ROU) +31 min 45 sec
  5. Benjamin Melot (FRA) +51 min 22 sec

Foto – RallyZone

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.