MotoRC by Rompetrol: Martin Choy dă ora exactă pe Motorpark România

MotoRC
Noi învingători la toate cele trei categorii Stock din MotoRC în cadrul etapei a treia, unde ritmul a fost dictat de către musafirii din Bulgaria - Martin Choy (Stock 1000) și Milen Georgiev (Stock 600).

Cea de-a treia reuniune a motociclismului autohton a avut loc la început de august pe Motorpark România, unde 91 de rideri s-au duelat la cele cinci categorii din MotoRC. Chiar dacă organizatorii s-au bucurat că și această rundă s-a putut ține (în pofida interdicției pentru spectatori), planul temerar de a-l avea drept musafir pe pilotul oficial Ducati Michele Pirro nu s-a putut concretiza.

Vlad Neaga (VN Motorsport) venea după două succese la rând la Stock 1000 și câteva elemente conjuncturale au fost în avantajul său la această rundă. În primul rând, era de notat absența lui Cătălin Cazacu (Racing Academy) de la cursă, înlocuit de un George Cațan ce se afla la primul contact cu cea mai recentă evoluție a modelului BMW S1000 RR.

MotoRC

Un alt BMW reprezenta însă marea amenințare: cel pilotat de titratul Martin Choy, multiplu campion european și est-european. Bulgarul s-a făcut remarcat inclusiv în campionatul mondial de anduranță moto, iar pe Motorpark mai concurase în seria est-europeană (BMU), unde purtase dueluri intense cu Robert Mureșan. O privire aruncată pe timpii din 2016-2018 era suficientă pentru a realiza că Choy va domina.

Antrenamentele au venit în sprijinul acestei ipoteze, însă Vlad Neaga nu avea cum să nu se declare mulțumit cu un deficit de doar trei zecimi. Românul s-a autodepășit apoi în sesiunea decisivă de calificări, reușind pentru prima oară să parcurgă turul de circuit în sens orar sub baremul de un minut și 41 de secunde. Pe bună dreptate, echipa tehnică a lui Neaga și-a exteriorizat bucuria în momentul în care Choy s-a recunoscut învins la finele ultimului tur lansat. Cât despre ceilalți din paddock, dacă mai aveau nevoie de o dovadă a curajului etalat de pilotul timișorean, riscurile evidente pe care acesta și le-a asumat pentru a lega turul-cheie sunt remarcabile.

MotoRC

Provocat de acel 1:40.9, Martin Choy a strâns din dinți și a ridicat mănușa: s-a instalat imediat la conducerea cursei și a sufocat concurența cu tururile 2, 3 și 4 în 1:40, apoi cu încă șapte bucle cu cadență metronomică în 1:41. Neaga s-a desprins cu ușurință de ceilalți 21 rivali, însă tot pierdea una-două secunde pe fiecare tur față de Choy. După consumarea celor 16 tururi, între primii doi era un ecart de 27 de secunde.

Atenția cursei s-a mutat imediat pe grupul de șase ce-și disputa ultima treaptă a podiumului. Startul i-a privilegiat pe piloții Michelin, Adrian Rus (Daf Corse) și Marian Pivniceru (Talladega Racing) urcând pe 3, respectiv 4, în timp ce Ionuț Mistode (Team IQRM) și-a complicat misiunea la stingerea semafoarelor, dar a revenit pas cu pas în compania celor cu ritm similar.

Chiar dacă această etapă a beneficiat de transmisiune directă, intensitatea bătăliilor din grup a fost redată mai degrabă în declarațiile ulterioare ale piloților. Depășiri, contacte, ieșiri largi și pilotaj de înaltă clasă au fost omise de regie, provocând o stare de iritare atât fanilor, cât și duetului de comentatori format din Alexandru Cocu și Marius Băcilă, care în anii precedenți relatau împreună duelurile din MotoGP. Un bemol surprinzător, date fiind producțiile reușite de aceeași echipă tehnică în sfera automobilismului.

În final, George Cațan a efectuat manevrele necesare pentru a sosi al treilea, la mai puțin de cinci secunde în urma lui Neaga. De altfel, făcând abstracție de Choy, ecarturile au fost onorabile: sub 20 de secunde între Neaga și Rus, clasat al optulea în urma lui Buleandră (Team BMR), Mistode, Pivniceru și Spendier (Titan Machinery). Înaintea etapei, al doilea în clasamentul general era Emil Drăghici (TASE Racing), însă aceasta a fost o cursă de uitat pentru pilotul Yamaha, care rula departe de potențialul său până când a fost constrâns la abandon.

Clasament piloți după 3/6 etape

1. Vlad Neaga Suzuki 70p
2. Bogdan Buleandră BMW 34p
3. Emil Drăghici Yamaha 33p
4. Manfred Spendier Ducati 33p
5. Ionuț Mistode Yamaha 27p

Dacă la Stock 1000 era un singur reprezentant al Bulgariei care să dea tonul, la Stock 600 au fost doi piloți din țara vecină care au sufocat concurența pe Motorpark România. Milen Georgiev și Plamen Petrov și-au purtat lupta lor, reușind timpi de 1:42 în contextul în care adversarii erau la aproape două secunde/tur. Petrov a trecut în frunte la jumătatea manșei de 14 tururi, însă Georgiev a replicat și a învins cu doar două zecimi de secundă avans. De altfel, nu a existat nici măcar un tur în care diferența dintre ei să fie mai mare de cinci zecimi!

Duelul autohton s-a dat pentru poziția a treia, unde Ionel Pascotă venea după o accidentare și a strâns din dinți pentru a rezista în șa timp de 25 de minute. Veteranul s-a plasat în siajul rivalului la titlu, Florin Bîrlădeanu, și l-a depășit cu trei tururi înainte de final. În această bătălie era așteptat cu noua motocicletă și Adrian Petrovici, care a fost însă constrâns la abandon.

Categoria Stock 300 s-a înscris în aceeași notă a unui nou învingător, de această dată fiind chiar un pilot român: la doar 12 ani, Răzvan Teodorescu a reușit să câștige o manșă scurtată, în care liderul clasamentului, Alin Grădinaru, a căzut în antepenultimul viraj. Cătălin Ciolan și Cristina Udrescu au completat astfel podiumul, iar totalul de puncte al protagoniștilor ne indică o bătălie foarte strânsă la clasa mezină. Grădinaru și Teodorescu au totalizat câte 57 de puncte, iar Udrescu e doar la un punct în urma celor doi.

Cele două categorii rezervate debutanților au continuat în aceeași notă de dominație pentru Radu Balaș (Rookies 1000) și Georgian Radu (Rookies 600). Următoarea etapă a MotoRC va avea loc pe 4-6 septembrie, ocazie cu care am putea avea deja primii campioni asigurați din punct de vedere matematic, în persoana lui Neaga și Balaș la cele două clase cu motociclete de 1000cmc.

Alexandru Șiclovan este jurnalist și antreprenor în domeniul sporturilor cu motor, promotor al sim racingului românesc și fondator al echipei West Competition Racing, campioană națională de anduranță în divizia turismelor.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.