Noul Opel Mokka se prezintă cu 3 motorizări termice

Producătorul auto german anunță noul Opel Mokka cu motoare cu ardere internă. Sunt disponibile două motoare pe benzină și unul diesel.

În ciuda unui ampatament ușor mărit (+2,0 mm), noul Opel Mokka este cu 12,5 cm mai scurt decât modelul anterior, oferind celor cinci pasageri un spațiu de încărcare similar, de până la 350 de litri, în portbagaj. Lungimea sa totală de doar 4,15 metri contribuie la o manevrabilitate mai bună în urban.

Noul Opel Mokka iese în evidență ca fiind primul produs care include viitoarea înfățișare a mărcii și postul de conducere complet digitalizat, de generație nouă: Opel Vizor, respectiv Opel Pure Panel.

  • 2020 Opel Mokka
  • 2020 Opel Mokka
  • 2020 Opel Mokka
  • 2020 Opel Mokka

Panoul de instrumente alungit pe orizontală integrează două afișaje cu ecran lat; cel din fața șoferului are o diagonală de până la 12 inch. Pentru a permite utilizarea intuitivă și pentru a-i permite șoferului să se concentreze în permanență asupra drumului, inginerii Opel au menținut butoanele de comandă pentru funcții esențiale.2020 Opel Mokka

Cu nivelul de echipare GS Line, Opel oferă în premieră o versiune a modelului Mokka cu un aspect mai sportiv. Acest nivel de echipare nou – incluzând în dotarea standard ornamente și embleme exterioare negre în locul celor cromate, tapițerie specifică din material textil pentru scaunele din față, ornament roșu pentru panoul de instrumente, jante din aliaj ușor cu finisaj negru, plafonul în două culori și capitonajul negru al plafonului – transformă modelul Mokka într-un magnet pentru priviri.

Echipa de ingineri din Rüsselsheim a muncit foarte mult la reducerea greutății, reușind o economie de până la 120 de kg față de generația anterioară, la creșterea rigidității caroseriei, reușind să mărească rigiditatea torsională cu până la 30% în cazul versiunii electrice cu structura integrată a bateriei amplasată în partea inferioară.

Motorizări Opel Mokka

Motoare Opel Mokka

1.2 Turbo

 

1.2 Turbo

1.2 Turbo

1.5 Diesel

Putere (kW/cp) la rpm

74/100 @ 5000

 

96 /130 @ 5500

96 /130 @ 5500

81/110 @ 3500

Cuplu (Nm la rpm)

205 @ 1750

 

230 @ 1750

230 @ 1750

250 @ 1750

Emisii

Euro 6d

 

Euro 6d

Euro 6d

Euro 6d

Transmisie

MT6

 

MT6

AT8

MT6

  • Urban
  • Extra-urban
  • Mixt
    – CO2 g/km

5,5

4,0

4,6 l/100 km

104 g/km

 

5,3

4,0

4,6 l/100 km

103 g/km

5,9

4,2

4,8 l/100 km

111 g/km

4,4

3,4

3,8 l/100 km

100 g/km

Redactor șef Adevărul Auto Debut în presă în 2001 la MotoLife. Din 2003 au urmat 9 ani și jumătate de presă auto la ProMotor. Contribuții editoriale: Autobis, Cavaleria.ro, România Liberă, Viteze.ro, 4×4 Adventure, Anuarul Auto Ziarul Financiar, Catalogul Racing Wheels, Adevărul Weekend.

Radical Cup: George Cațan, învingător de la primul start

Dacă la MotoRC grila clasei regină arată mai bine decât anul trecut iar în Romanian Endurance Series asistăm la o creștere continuă a efectivelor de turisme, Radical Cup și-a început al treilea an cu tot atâtea mașini precum debuta conceptul, în 2021. În schimb, a punctat la capitolul competitivitate, cu manșe strânse la categoriile PRO 1500 și SR1 Cup.

Citește articol »

MotoRC: Ceasul al 12-lea, vremea primei victorii pentru Marian Pivniceru

Numărul 12 era considerat de mulți un viitor învingător în cursele MotoRC. Al șaptelea sezon al competiției a adus și confirmarea pentru Marian Pivniceru, cel mai recent nume care se adaugă pe lista câștigătorilor de la clasa regină. Înaintea sa, 33 de curse au fost împărțite de doar 7 piloți: Cătălin Cazacu, Bogdan Vrăjitoru, George Cațan, Martin Choy, Vlad Neaga, Ionuț Mistode și Milen Georgiev.

Citește articol »

Sim Racing: Sebastian Apostol și West Competition Racing primesc nominalizarea BMW Motorsport în cadrul SRO eSports 2023

Locul al cincilea la categoria Silver în campania de debut desfășurată în 2022 și o serie de alte performanțe notabile au determinat BMW Motorsport să numească un pilot român dintr-o echipă românească pentru campania din seria europeană de sprint GT World Challenge, disputată în mediul de simulare Assetto Corsa Competizione. Sebastian Apostol va concura împotriva celor mai buni sim raceri din lume la Monza, Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Nurburgring și Barcelona.

Citește articol »

Presiunile din IMSA: Câștigătorul de la Daytona le-a depășit, iar constructorii de la GTD le-au aplicat cu succes pe ceafa organizatorilor

International Motorsports Association (IMSA) este organizația care guvernează, de peste o jumătate de veac, cel mai important campionat de anduranță cu mașini sport (prototipuri, dar și GT-uri) din America de Nord. Sub titulatura actuală, IMSA Weathertech Sportscar Championship, seria a trecut printr-o schimbare la față odată cu restructurarea categoriilor și apariția noului grup de prototipuri. Dar mai multe scandaluri recente te fac să-ți pui întrebarea: este acesta doar un castel de nisip spre care se apropie valul necruțător?

Citește articol »
Actualități

Audi lansează un rival pentru Tesla Model S

Al treilea model din gama e-tron a celor de la Audi interpretează tema unui Grand Turismo cu patru portiere, extrem de elegant, dar spectaculos de rapid. Audi e-tron GT este mezinul gamei și este completat de RS e-tron GT, versiunea de performanță. Iată toate detaliile.